Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Структура курсової роботи

Для досягнення мети та розв’язання основних програмних завдань формування теоретичних знань і практичних навиків студентів пропонується наступна структура курсової роботи з дисципліни «Проектне фінансування».

Вступ

Розділ I Обґрунтування необхідності, вартості та інноваційного змісту інвестиційного проекту розвитку підприємства

Розділ II Організація фінансування і реалізації інвестиційного проекту

Розділ III Оцінка фінансово-економічного та соціального ефекту впровадження інвестиційного проекту розвитку підприємства і регіону

Висновки

Література

Додатки

Запропонована структура курсової роботи може бути доповнена чи замінена іншими розділами, виходячи з особливостей діяльності підприємства-ініціатора проекту, головної кредитно-банківської установи, інвестиційної політики органів місцевої та державної влади.

Інформаційною базою розрахунків курсової роботи є дані річної звітності та планів прогнозів довгострокової діяльності підприємства-ініціатора проекту, зокрема дані таких документів:

форма №1 – Баланс підприємства;

форма №2 – Звіт про фінансові результати;

форма №3 – Звіт про рух грошових коштів;

форма №4 – Звіт про власний капітал;

форма №5 – Примітка до річної фінансової звітності;

Зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва;

Відомості ресурсів до зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва;

та інші.

Методичні вказівки до змісту окремих розділів курсової роботи

У вступі до курсової роботи необхідно висвітлити актуальність питань оновлення технічної бази підприємств на сучасній науково-технічній, інноваційній основі як обов’язкової умови ефективного функціонування реального сектора економіки. Розглянути основні проблеми реалізації інвестиційної політики, які пов’язані головним чином із недостатніми обсягами власних фінансових ресурсів. В якості одного з напрямів розв’язання даної проблеми розкрити сутність проектного фінансування як перспективної форми залучення кредитів банківської системи на фінансування високоефективних, але і високовартісних інвестиційних проектів з тривалим терміном повернення кредитних боргів. Згідно з програмними вимогами фахових знань і навиків працівників фінансового управління установ кредитно-банківської системи та підприємств реального сектора економіки формується мета й основні завдання курсової роботи. Визначається об’єкт та інформаційні джерела, з використанням яких будуть проводитися аналітичні розрахунки і висвітлюються сформовані питання проектного фінансування інвестиційної діяльності конкретного суб’єкта господарювання. Наводяться основні методи дослідження, що будуть використані в курсовій роботі.

Обсяг вступу – 2–3 сторінки.

Обґрунтування необхідності, вартості та інноваційного змісту інвестиційного проекту розвитку підприємства

У першому розділі курсової роботи розглядається питання стану та проблем поточної інвестиційної політики держави, необхідності активізації впровадження в реальний сектор економіки інноваційних за змістом інвестиційних проектів розвитку підприємств. Згідно з метою і завданням курсової роботи в першому її розділі потрібно також здійснити аналітичні розрахунки оцінки інвестиційної привабливості конкретного підприємства, обґрунтувати попередню вартість інвестиційного проекту його подальшого розвитку, розглянути умови та можливі схеми проектного фінансування капітальних робіт його реалізації. Відповідно орієнтовна структура першого розділу курсової роботи може мати такий вигляд:

  • характеристика стану й основних тенденцій інвестиційної політики держави;

  • сутність і необхідність інноваційного змісту інвестиційних проектів розвитку підприємств реального сектора економіки;

  • оцінка інвестиційної привабливості підприємства та попереднє обґрунтування вартості інвестиційного проекту і схем проектного фінансування його реалізації.

Загальні тенденції інвестиційного процесу в економіці держави визначають умови і можливості реалізації відповідної інвестиційної політики на рівні окремих суб’єктів господарювання. Розглядаючи це питання, необхідно враховувати, що основною умовою ефективного розвитку економіки є її висока інвестиційна активність. Вона оцінюється широким колом показників, серед яких важливими є абсолютні обсяги інвестицій в економіку, щорічні темпи їх зростання, технологічна, галузева, територіальна та інші види структур інвестицій фінансування капітальних вкладень. Використовуючи дані щорічних статистичних збірників, спеціальної періодичної літератури, internet сайти в курсовій роботі необхідно детально проаналізувати інвестиційний процес в економіці в цілому в окремих секторах економіки, на рівні окремих регіонів. За результатами аналізу необхідно оцінити позитивні та негативні тенденції інвестиційного процесу в економіці України. Зокрема, розглядаючи динаміку витратних і результуючих показників економіки, дати оцінку впливу інвестиційної політики на формування інтенсивної, інноваційної за змістом моделі її функціонування.

У наступній частині першого розділу курсової роботи необхідно розглянути питання сутності, характеристики та необхідності реалізації інноваційних за змістом інвестиційних проектів розвитку окремих підприємств і реального сектора економіки в цілому. Ефективність функціонування економіки, окремої галузі, підприємства залежать від стану, якості факторів виробничої діяльності та в першу чергу від стану техніки і технології. Стан та темпи вдосконалення техніки і технології безпосередньо залежить від освіти, науки та системи впровадження у сфери економічної діяльності наукових відкриттів. Механізмом їх упровадження є інвестиційна політика, інвестиційні проекти.

У сучасному розумінні інноваційний розвиток – це матеріалізація наукових досягнень в елементи нових технічних засобів, технологій та їх упровадження в економічну діяльність. Із цієї точки зору в першу чергу виділяють продуктову і технологічну інновацію. Інноваційний рівень заходів інвестиційного проекту характеризується великою кількістю показників наукового, технічного, технологічного та іншого змісту. Інтегральною характеристикою інноваційного змісту інвестиційного проекту є забезпечення випереджальних темпів зростання фінансових результатів відносно темпів зростання ресурсів і витрат в постінвестиційний період економічної діяльності підприємства. Тобто повинна витримуватись залежність показників.

,

де – індекс зростання операційного прибутку;

– індекс зростання чистого доходу від реалізації продукції;

– індекс зростання вартості основних засобів;

– індекс зростання операційних витрат.

Розрахунково-аналітична частина курсової роботи пов’язана з обґрунтуванням та прийняттям рішень фінансування і впровадженням інвестиційного проекту розвитку конкретного підприємства. Інвестиційний проект як механізм реалізації інвестиційної політики підприємства являє собою збірник документів, які визначають систему взаємопов’язаних у часі й просторі та узгоджених із ресурсами заходів і дій, спрямованих на розвиток економічної діяльності підприємства. Одним із визначальних принципів проектного фінансування, тобто залучення значних обсягів фінансових ресурсів кредитно-банківської системи, є якісна і детальна розробка техніко-економічного обґрунтування інвестиційного проекту.

Техніко-економічне обґрунтування інвестиційного проекту – це обґрунтування технічних, економічних, екологічних, маркетингових, фінансових рішень відносно доцільності та можливості реалізації відповідного інвестиційного проекту. В структурі обґрунтування важливими для прийняття рішень відносно доцільності й можливості його реалізації є такі розділи: основна ідея проекту; аналіз ринку збуту продукції та стратегія маркетингової політики; графік реалізації проекту; фінансовий аналіз і оцінка ефективності інвестиційного проекту. Розділ фінансового аналізу включає підрозділи:

  • обґрунтування обсягів інвестиційних витрат на реалізацію проекту;

  • визначення схем фінансування проекту за рахунок власних і позикових засобів;

  • оцінка ефективності інвестиційного проекту;

  • розрахунок прогнозних фінансових та економічних показників діяльності підприємства в постінвестиційний період його господарської діяльності.

Згідно з визначеними завданнями техніко-економічного обґрунтування в першому розділі курсової роботи необхідно дослідити стан інвестиційної привабливості підприємства й обґрунтувати обсяги капітальних витрат на його реалізацію. Інвестиційна привабливість підприємства досліджується з урахуванням наступних положень його діяльності. У першу чергу аналізується збут продукції та визначаються положення маркетингової стратегії підприємства на майбутні періоди його діяльності. Інвестиційний проект вважається доцільним тільки за умови сприятливої кон’юнктури збуту продукції та отримання в майбутніх періодах достатніх грошових надходжень підприємства. На наступних етапах дослідження інвестиційної привабливості проводиться фінансова експертиза господарської діяльності підприємства в попередні періоди. Стан інвестиційної привабливості підприємства визначається за рівнем і динамікою таких груп показників:

  • оцінки майнового стану інвестиційного об’єкта;

  • оцінки фінансової стійкості (платоспроможності) інвестиційного об’єкта;

  • ліквідності активів інвестиційного об’єкта;

  • оцінки ділової активності інвестиційного об’єкта;

  • оцінки прибутковості інвестиційного об’єкта;

  • оцінки ринкової активності інвестиційного об’єкта.

Крім того, інвестиційна привабливість може також оцінюватися за рівнем корпоративної культури й ефективності управління підприємством і за станом нормативно-законодавчої бази відносно інвестування конкретних напрямів господарської діяльності.

Наприклад, підприємство, звітні дані якого наведені в додатках, утримує стабільні позиції на ринках збуту своєї продукції та має перспективи збільшення обсягів реалізації в майбутні періоди.

Рівень і динаміка основних фінансових показників господарської діяльності підприємства є достатньо високими та підтверджують привабливість вкладення інвестицій у подальший його розвиток. Так, у звітному періоді діяльності підприємства

коефіцієнт ділової активності складав

;

рентабельність продаж продукції була на рівні

;

рентабельність активів

.

Позитивні значення мали динаміка та співвідношення таких показників господарської діяльності підприємства:

  • індекс чистого доходу від реалізації продукції

;

  • індекс собівартості реалізованої продукції

;

  • індекс операційного прибутку

.

Таким чином, рівень та динаміка показників ділової активності, прибутковості й операційних витрат є привабливими для вкладення інвестицій у розвиток технічної бази цього підприємства. Особливо сприятливим є співвідношення динаміки показників фінансових результатів і витрат господарської діяльності. Так, індекс операційного доходу значно перевищує індекс зростання чистого доходу та операційних витрат.

Обсяги інвестиційних витрат на реалізацію проекту обґрунтуються в процесі зпівставлення виробничих потужностей підприємства з поточними і прогнозованими значеннями ємності ринку продукції, яку виготовляє конкретне підприємство. За умови недостатності виробничих потужностей підприємства визначаються попередні обсяги інвестиційних витрат на реалізацію конкретного проекту.

При розв’язанні цього питання передінвестиційних досліджень проводиться також оцінка технічного стану підприємства з розрахунками коефіцієнтів зносу та придатності його основних засобів. Так, у прикладі, що розглядається, коефіцієнт зносу основних засобів на кінець звітного періоду складав і знаходився на рівні, що дозволяє проводити ефективну виробничо-господарську діяльність. Разом із тим підприємство практично не має у своєму розпорядженні незадіяних у виробничому процесі основних засобів. За таких умов для освоєння незаповнених ємностей ринку збуту продукції на підприємстві необхідно реалізувати інвестиційний проект і ввести в дію виробничі потужності вартістю 500 млн. грн.

На етапі передінвестиційних досліджень попередньо визначаються схеми фінансування інвестиційного проекту. Ініціатори проекту і представники головної кредитної установи після детального вивчення змісту техніко-економічного обґрунтування попередньо розглядають можливі варіанти організації фінансування інвестиційного проекту за рахунок як фінансових ресурсів ініціаторів проекту, так і кредитних позик банківських установ.

Обґрунтуванням рішень щодо обсягів інвестиційних витрат та схем фінансування проекту завершується фаза передінвестиційних досліджень циклу заходів з реалізації інвестиційного проекту.