Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т_1_Фін_аналіз.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
161.28 Кб
Скачать

4. Основні джерела інформації для фінансового аналізу.

Залежно від змісту та завдань фінансового аналізу використовують такі основні джерела: фінансову звітність, статистичну звітність, дані внутрішньогосподарського (управлінського) бухгалтерського обліку, вибіркові дані, експертні оцінки.

Основним інформаційним джерелом для фінансового аналізу, його інформаційним фундаментом є фінансова звітність.

Фінансова звітність (Financial Statement) - це сукупність форм звітності, що відображають майновий і фінансовий стан підприємства на визначену дату, а також фінансові результати діяльності за звітний період, рух коштів підприємства та склад власного капіталу.

Правові засади складання та подання фінансової звітності в Україні визначено Законом «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Фінансова звітність підприємства включає: «Баланс» (форма №1); «Звіт про фінансові результати» (форма №2); «Звіт про рух грошових коштів» (форма №3); «Звіт про власний капітал» (форма №4); «Примітки до фінансових звітів» (форма №5). Суб’єкти малого підприємництва в Україні можуть складати тільки «Баланс» і «Звіт про фінансові

результати».

Мета складання фінансової звітності - інформаційне забезпечення прийняття обґрунтованих рішень в рамках операційної, фінансової та інвестиційної діяльностей підприємства.

5. Бухгалтерський баланс як інструмент аналізу.

Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства починається з оцінювання фінансового стану за даними балансу. Бухгалтерський баланс підприємства (Balance Sheet) - це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певний момент часу його активи (А), зобов’язання (З) та власний капітал (ВК). Основне рівняння балансу: А = ВК + З.

«Баланс» у перекладі з латинської буквально означає «подвійність», вживається як символ рівноваги, а балансовий метод фінансового аналізу - як спосіб подання інформації у вигляді двосторонніх таблиць з рівними підсумками.

Баланс є статичним документом, що відображає фінансовий стан підприємства на визначену дату (як миттєва фотографія).

Головна мета балансу - показати фінансову стабільність чи нестабільність підприємства. Він демонструє, чим володіє підприємство (активи) і як саме фінансується володіння активами (пасиви) (рис. 1).

Активи

П

У порядку зростання терміновості

погашення

асиви

Н

У порядку зростання ліквідності

еоборотні активи

В ласний капітал

Оборотні активи

Довгострокові зобов’язання

Короткострокові зобов’язання

Рис. 1 Структура балансу підприємства

Баланс не претендує на відображення ринкової вартості всього підприємства або окремих його активів, він здебільшого спирається на первісну вартість.

В Україні «Баланс» будується за двома ознаками:

1) за ступенем зростання ліквідності активів;

2) за ступенем зростання терміновості погашення.