Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т_4_Фін_аналіз.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
73.61 Кб
Скачать

7

Тема 4. Аналіз ліквідності та платоспроможності підприємства

  1. Поняття ліквідності та платоспроможності

  2. Аналіз ліквідності балансу

  3. Показники ліквідності: абсолютні показники ліквідності, відносні показники ліквідності.

  4. Показники довгострокової платоспроможності.

  1. Поняття ліквідності та платоспроможності

Важливим індикатором фінансового здоров’я підприємства є його платоспроможність (Solvency), тобто можливість безперебійно сплачувати борги у відповідні терміни.

Розрізняють поточну (короткострокову) та перспективну платоспроможність.

Перспективна платоспроможність очікується в середньостроковій та довгостроковій перспективі і показує здатність підприємства вчасно розплатитися за своїми зобов’язаннями в перспективний період.

Поточна платоспроможність означає спроможність підприємства сплатити свої поточні зобов’язання негайно та в найближчому майбутньому. Поточна платоспроможність тотожна поняттю ліквідності - здатності реалізувати активи за короткий час і без значних втрат.

В економічній літературі розрізняють ліквідність активів,ліквідність балансу і ліквідність підприємства.

Під ліквідністю активу (Liquidity) розуміють здатність активу перетворитися на гроші; чим легше обернути актив на гроші, тим ліквіднішим вважається актив. Проте часто буває ситуація, коли актив продається дуже швидко, але зі значною знижкою в ціні.

Ліквідність активів визначається безвідносно до пасиву балансу, тоді як ліквідність балансу відбиває міру погодженості обсягів і ліквідності активів з розмірами і термінами погашення зобов’язань.

Ліквідність балансу (Balance Sheet Liquidity) ґрунтується на рівновазі активів і пасивів та показує ступінь покриття боргових зобов’язань підприємства його активами, строк перетворення яких на грошові кошти відповідає строку погашення зобов’язань.

Ліквідність підприємства (Unity Liquidity) характеризує можливість надходження грошових коштів не лише внаслідок реалізації активів, а й через рахунок залучення додаткових зовнішніх коштів, що стає можливим за наявності у підприємства позитивного іміджу та високої інвестиційної привабливості.

  1. Аналіз ліквідності балансу

У бухгалтерському балансі активи групуються за ступенем зростання їх ліквідності, а зобов’язання розміщені в міру скорочення термінів їх погашення.

Аналіз ліквідності балансу полягає в порівнянні активів, згрупованих за рівнем їхнього ліквідності із зобов’язаннями, згрупованими за строками їхнього погашення.

Залежно від рівня ліквідності активи підприємства поділяються на групи (табл. 1).

Таблиця 1

Групування активів підприємства

Групи

Умовне позначення

Сума рядків балансу

Характеристика

Високо (абсолютно) ліквідні

А1

р. 220 +…

+ р. 240

Грошові кошти і поточні фінансові інвестиції

Швидколіквідні

А2

р. 150 +

… + р.210

Отримані векселі, дебіторська заборгованість, яка буде погашена за умовами договорів

Повільноліквідні

А3

р. 100 +…

+ р. 140 +

+ р. 250 +

+ р. 270

Запаси (виробничі запаси, готова продукція, незавершене виробництво); дебіторська заборгованість (платежі по якій очікується не раніше ніж через 12 місяців після звітної дати); витрати майбутніх періодів, у тій частині, яка підлягає списанню протягом менше ніж 12 місяців; інші оборотні активи (зокрема, дебіторська заборгованість, строк сплати якої минув)

Важколіквідні

А4

р.080

Необоротні активи, які передбачено використовувати більше ніж один рік (або операційний цикл, якщо він перевищує рік), а також дебіторська заборгованість, що знаходиться у важкому фінансовому стані; запаси готової продукції, що не мають попиту; витрати майбутніх періодів, які підлягають списанню протягом більше ніж 12 місяців, та ін.

Групування зобов’язань підприємства за строками їх погашення наведено в табл. 2.

Таблиця 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]