Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Росоха О.О.без рамок.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

4 Розрахунок температурного поля

  1. Будуємо сітку кінцевих елементів. Для цього натискаємо кнопку Построение сетки. Побудована сітка кінцевих елементів наведена на рис. 21.

Рисунок 21. Сітка кінцевих елементів

  1. Для виконання розрахунку температурного поля натискаємо кнопку Решить. На екрані з'явиться напис Росоха О.О. 501-БП. dht решение завершено. Хотите ли взглянуть на результат? Натискаємо Да. Результат розрахунку поля наведено на рис. 22.

Рисунок 22. Результат розрахунку температурного поля.

5 Аналіз температурного поля

5.1 Картина температурного поля

  1. Наводимо курсор на розраховане температурне поле та натискаємо праву клавішу миші. У контекстному меню, що з'явиться вибираємо Свойства картины поля. Ця дія викликає діалогове вікно Свойства картины поля. Натискаємо перемикач Изотермы. При необхідності у полі Масштаб: корегуємо крок ізотерм та натискаємо OK. Приклад заповнення вікна Свойства картины поля наведено на рис. 23.

Рисунок 23. Приклад заповнення вікна Свойства картины поля

Температурне поле з ізотермами температури наведено на рис. 24.

Рисунок 24. Температурне поле з ізотермами температури

  1. Знову входимо у діалогове вікно Свойства картины поля. Натискаємо перемикач Векторы:. При необхідності корегуємо значення у полях Масштаб: та Шаг, натискаємо OK. Температурне поле з ізотермами температури та векторами наведено на рис. 25.

Рисунок 25. Температурне поле з ізотермами температури та векторами

  1. У діалоговому вікні Свойства картины поля вимикаємо перемикачі Изотермы та Векторы:. На перемикачі Цветная карта: вибираємо Градиент температуры, а у полі розташованому праворуч Градиент G. Натискаємо OK та отримуємо температурне поле з градієнтами температури (рис. 26). Отримуємо аналогічні температурні поля вибираючи Градиент (рис. 27) та Градиент (рис. 28).

Рисунок 26. Градиент температуры, Градиент G

Рисунок 27. Градиент температуры, Градиент

Рисунок 28. Градиент температуры, Градиент

  1. У діалоговому вікні Свойства картины поля на перемикачі Цветная карта: вибираємо Тепловой поток, а у полі розташованому праворуч Тепловой поток F. Натискаємо OK та отримуємо поле теплового потоку (рис. 29). Отримуємо аналогічні поля вибираючи Тепловой поток (рис. 30) та Тепловой поток (рис. 31).

Рисунок 29. Тепловой поток, Тепловой поток F

Рисунок 30. Тепловой поток, Тепловой поток

Рисунок 31. Тепловой поток, Тепловой поток

5.2 Аналіз розподілу температури та теплового потоку по внутрішній грані стіни

  1. Натискаємо кнопку Добавить к контуру. Наводимо курсор на ділянку внутрішньої грані стіни, що ліворуч від залізобетонної колони (цегла) та натискаємо ліву клавішу миші. Теж саме виконуємо на ділянці залізобетону та праворуч від неї.

  2. Натискаємо кнопку График. Графік розподілу температури по внутрішній грані стіни наведено на рис. 32.

Рисунок 32. Графік розподілу температури по внутрішній грані стіни

  1. Натискаємо праву клавішу миші. У контекстному меню, що з'явилося вибираємо Свойства графика. У діалоговому вікні Свойства графика знаходимо значення мінімальної температури на внутрішній поверхні огородження. У нашому випадку це значення дорівнює .

  2. Знову визиваємо діалогове вікно Свойства графика та у полі Группы физических величин: вибираємо Тепловой поток F та натискаємо OK. Графік розподілу теплового потоку по внутрішній грані стіни наведено на рис. 33.

Рисунок 33. Графік розподілу теплового потоку по внутрішній грані стіни

  1. Виводимо курсор на графічне поле ELCUT на натискаємо праву клавішу миші. У контекстному меню, що з'явилося вибираємо Интегральные значения.

  2. Натискаємо кнопку Средняя температура поверхности. У нашому випадку вона дорівнює .

  3. Натискаємо кнопку Тепловой поток. Величина теплового потоку складає .