Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ Балаклеец .docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
229.06 Кб
Скачать
    1. Вплив інтернету на сучасну комунікацію у молодіжному середовищі: вторинний соціологічний аналіз

У наш час дуже велику роль відіграє інформація, адже “Хто володіє інформацією той володіє світом”. Не абияка увага приділяється і інформаційним технологіям, які розносять цю інформацію по усій планеті, тобто до її кінцевого споживача: людини, або машини (у вигляді різноманітних команд) в залежності від того, кому вона адресована.

Основним глобальним джерелом отримання інформації є Інтернет. Це феноменальне явище, створене людством як невичерпне джерело інформації, що сьогодні є доступним майже для кожного. За даними Міжнародного телекомунікаційного союзу, кількість інтернет користувачів складає майже два мільярди, і ця кількість надалі зростає.

Мережа Інтернет дає можливість оперативності та доступності зв'язку між користувачами на будь-яких відстанях. Інтернет може сприяти, і в деякій мірі, сприяє трансформації особистості. Як пише С.Назаренко, “без постійного інформаційного контакту взагалі неможливі повноцінний розвиток людини й нормальне функціонування соціальних груп і всього суспільства в цілому. Однак поза увагою залишається той факт, що інформаційно-комунікативні процеси можуть приховувати в собі і небезпеку для розвитку особистості й суспільства”.

Як і будь-який інформаційний засіб, Інтернет може використовуватися як на благо, так і на шкоду суспільству. Більшість людей бачить тільки користь від iнтернету, не замислюючись про негативні наслідки. Його інформаційний потенціал може застосовуватися не тільки для поширення шляхетних ідей, але й для пропаганди суспільно небезпечних домок, чи поглядів. Чимало організацій з оборони громадянських прав, і свобод стурбовані поширенням несанкціонованого використання персональних даних.

Люди які постійно користуються Інтернетом, проводячи свій вільний час у соціальних мережах, стають значно ближчими з своїми Інтернет- друзями, а ніж з людьми які не охоплені Інтернетом.

Одним з негативних наслідків впливу iнтернету на людину є Інтернет -залежність, тобто людина яка тривалий час проводить в Інтернеті, так би мовити, створює власний там світ. Зокрема, дехто настільки захоплюється віртуальним простором, що починають віддавати перевагу Інтернет - реальності, проводить за комп'ютером до 18 годин на день. Інтернет-залежність визначається як нав'язливе бажання підключитися до Мережі і хвороблива нездатність вчасно відключитися від неї. За даними різних досліджень, Інтернет-залежними сьогодні є близько 10% користувачів у всьому світі. В Україні таких близько 5-7%. Іншим проявом негативного впливу глобальної Мережі є тролінг — це психологічний та соціальний феномен, що зародився в Інтернеті протягом 1990-х років. Інтернет-тролями, або просто тролями у Всесвітній мережі називають людей, котрі спеціально публікують провокаційні статті чи повідомлення (на форумах, блогах, в групах новин, у вікі-проектах), завдання яких — викликати конфлікти між учасниками, образи, ненависть до деяких людей, тощо. Сьогодні будь-який популярний ресурс на якому скупчується багато людей стикається з цим явищем.

У деяких країнах ведеться активна боротьба з Інтернетом. У Китаї закривають доступ до веб-сайтів які мають сумнівний зміст, Північна Корея не має на своїй території доступних серверів, декілька веб-сайтів, що належать північно корейському урядові, фізично перебувають за межами країни, також працює електронна пошта, але вона доступна обмеженому колу осіб. На Кубі Всесвітньою павутиною можуть користуватись лише лікарі; іншим громадянам країни це заборонено на законодавчому рівні. Для користувачів Ірану було закрито доступ до низки сайтів, серед яких Вікіпедія, YouTube. Вважається. що це пов'язано з розгорнутою в країні кампанією боротьби зі згубним впливом західної культури.

Незважаючи на багато негативних факторів Інтернету переважають, все ж таки позитивні фактори, адже Інтернет це невичерпне джерело інформації, і фактично кожний має доступ до неї. Саме за час розвитку Інтернету сталося чи не найбільше наукових відкриттів. Інформаційні технології досягли небаченого рівня. Інтернет об’єднав людей у яких спільні інтереси. За допомогою Інтернету можна навчатися не виходячи з дому, робити покупки а також заробляти гроші.

Таким чином Інтернет формує свідомість людей. Він став надбанням усього людства. Хоча у Інтернету є багато шкідливих властивостей, він все ж таки, рухає світ уперед, і тому корисний чи шкідливий Інтернет повинен визначити кожен сам для себе [11].

Інтернет-комунікації належать до типу так званих масових комунікацій, від яких залежить систематичне поширення інформації серед великої кількості людей. Соціальними чинниками, які сприяли виникненню цього типу комунікації вважають глобалізацію та інформатизацію світу, які, поєднуючись з традиціями суспільства массового споживання, орієнтують людину на швидке „споживання" інформації у мережі Інтернет. Парадоксально, але мережа дивним чином поєднує в собі дві функції: генератора потреб та їхнього миттєвого атоматичного задовільнювача [7, с. 46].

Необхідність ґрунтовного дослідження феномену Інтернет-комунікацій випливає із повсюдного їхнього залучення до процесів збереження, відтворення й передачі соціального досвіду. Інтернет-комунікація є новітнім атрибутом взаємодії людей у сучасному суспільстві та важливим чинником функціонування всіх його соціальних систем. Сучасний світ переживає комунікаційну революцію, в основі якої покладене розповсюдження Інтернет-комунікацій як таких, що найбільш адекватно відповідають вимогам глобалізованого світу. Їхня приналежність до феномену комунікацій означає наявність у них спільних з усталеними типами комунікацій родових ознак [16, с. 188].

Для підтвердження робочої гіпотези «В умовах становлення сучасного інформаційно – комунікативного суспільства одним із провідних засобів масової комунікації є Інтернет, який в найбільшій мірі впливає на молодь», в дипломній роботі був використаний вторинний соціологічний матеріал досліджень, які були проведені у Київському Політехнічному Інституті 2003 та 2005 роках.

Рис. 2.1 З яких засобів масової інформації ви, найчастіше, отримуєте інформацію?

Виходячи з відповідей респондентів, найбільшою популярністю користується телебачення (77,3%). Інтернет стоїть на другому місці (відмітили 26,7% опитаних) після традиційного телебачення, що говорить про досить високий рівень залученості та доступу до інформаційної мережі саме студентської молоді. Інтернет та інформаційні технології не тільки полегшують доступ до великого об'єму інформації, але й роблять активними його споживачів.

Рис. 2.2 Де ви, найчастіше, користуєтеся послугами Інтернету?

Більшість респондентів користується Інтернетом вдома, що обумовлено широким розповсюдженням персональних комп’ютерів, великою кількістю фірм – провайдерів, низькою ціною послуг доступу, комфортністю «домашнього» доступу.

На роботі користуються Інтернетом 16 % опитуваних, більшість з яких використовують мережу у цілях, пов’язаних з роботою. Майже всі з них мають можливість виходу в Інтернет удома.

30 % користуються мережею у комп`ютерному клубі, інтернет - кафе та інших закладах.

Рис. 2.3 Для яких цілей ви, переважно, використовуєте Інтернет?

Аналіз результатів дослідження засвідчує, що користувачі Інтернету все частіше використовують його для реалізації своїх планів та інтересів. Відбуваються значні якісні зміни в його використанні. Підвищується загальна активність перебування в мережі, урізноманітнюються інтереси користувачів, а також форми та цілі використання Інтернету: ознайомлення з останніми новинами та поточною інформацією; пошук інформації для навчання або пiдвищення кваліфікації та інформації за інтересами; користування електронною поштою; спілкування в мережі; пошук інформації про товари і послуги та покупки он-лайн; відвідування сайтів державних і громадських структур тощо.

Рис. 2.4 Як часто ви використовуєте інформацію в Інтернеті для навчання чи роботи?

Що стосується частини питання про навчання, то всім відомо, що на сьогоднішній день все більше і більше рефератів, докладів та інших робіт, які передбачені навчальним планом для самостійної підготовки опитуваних, котрі навчаються, просто копіюються з мережі. З іншої сторони, отримання інформації з Інтернету є простішим способом, ніж копіювання книжок (може виявитися дорожчим за використання Інтернету) та швидшим, ніж походи до бібліотеки.

Рис. 2.5 Чи вважаєте Ви, що доступ до мережі сприяє покращенню навчального чи робочого процесу?

Більшість опитаних вважає, що Інтернет допомагає їм у роботі та навчанні, а також є «зручним джерелом» різноманітної інформації.

За визнанням більшості респондентів, для них Інтернет сьогодні - це джерело збагачення знань по різним проблемам. Для багатьох важлива також рекреаційна роль Інтернету як засобу відвернення від повсякденних турбот і проблем. Важливу роль грає Інтернет в розширенні міжособової комунікації людей і для знайомств. У спектрі мотивів користування Інтернетом - гарантія інформаційної свободи особи, доступу до культурних цінностей, засіб самовираження, засіб для дискусій, суперечок по політичних проблемах.

Рис. 2. 6 Чи надаєте ви перевагу спілкуванню в Інтернеті, замість живого спілкування?

Більшість респондентів вважають, що спілкування в Інтернеті не заважає їм спілкуватися по – справжньому.

Рис.2. 7 Як ви вважаєте, перебування в Інтернеті впливає на ваші успіхи у навчанні / роботі?

Дане питання було поставлене для того, щоб побачити вплив від перебування в Інтернеті на досягнення успіхів у роботі та навчанні.

Рис.2.8 Як, на вашу думку, Інтернет впливає на суспільство?

За даними діаграми 50% опитаних вважає, що Інтернет має позитивну дію, 11% вважає, що Інтернет несе негативний вплив на суспільство, 39% вагаються з відповіддю на дане питання. Тобто, можна сказати, що значна частина респондентів не до кінця розуміє позитивні і, більш того, негативні наслідки впливу Інтернету.

Рис.2. 9 Чи схвалюєте ви постійне використання Інтернету для навчання та роботи?

Рис.2.10 Чи відчуваєте ви залежність та негативний впив від Інтернету?

Отримані результати свідчать про різноманітність та динамічність цільового використання Інтернету. Це підтверджує правомірність того, що мережу слід розглядати як нову сферу соціального буття, яка постійно розвивається. Отже, можна зробити висновок, що Інтернет є одним із провідних засобів масової комунікації та має поширений вплив (по різним причинам його використання) на суспільство, зокрема на молодь.Це підтверджує робочу гіпотезу дипломної роботи.

Сьогодні, враховуючи розвиток Інтернету, динаміку зростання кількості користувачів та цільового використання, вже можна говорити про появу нового типу соціального середовища та формування нової соціальної спільноти - користувачів Інтернету, які реалізують свої економічні, політичні, соціальні, особистісні інтереси та потреби в глобальній мережі.

Результати дослідження фіксують тенденції розширення використання українцями сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Поза сумнівом, входження Інтернету в пересічне життя українців впливає і на видові зміни, і на якість їх соціальної діяльності. Використання Інтернету певним чином обумовлює структурні та функціональні зміни, що торкаються і пізнавальної, і комунікативної, і особистісної сфер буття, трансформують механізми та інструментарій реалізації діяльності сучасної людини.