Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_do_kursovikh_IAD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
324.61 Кб
Скачать

Розділ 1 поняття моніторингу та його види

    1. Інформаційний моніторинг як засіб сучасних інформаційних комунікацій

Уперше поняття моніторинг (від лат. monitor – нагадувальний, наглядовий) використано в ІІ половині ХХ ст. у ґрунтознавстві, потім в екології й інших суміжних науках. вивчається як у технічних, соціальних науках, так і в інших сферах практичної діяльності [4].

2.1. Оформлення елементів наукової роботи

Текст наукової роботи розбивається на розділи, підрозділи (параграфи)і пункти, які повинні мати порядкові номери.

Структурні елементи «ЗМІСТ», «ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ І ТЕРМІНІВ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ» не нумерують, а їх назви правлять за заголовки структурних елементів. Заголовки структурних частин друкують великими літерами по центру рядка. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Заголовки пунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в розрядці у підбір до тексту. В кінці заголовка, надрукованого в підбір до тексту, ставиться крапка. Кожну структурну частину роботи треба починати з нової сторінки.

Перед назвою параграфа інтервал повинен бути в три рази більше, ніж інтервал між стрічками тексту роботи.

Відстань між рядками тексту і заголовками параграфів, а також міжрядками тексту і таблицею або діаграмою повинне бути в два рази більше інтервалу між стрічками тексту.

Відстань між заголовком і подальшим чи попереднім текстом має бути — не менше, ніж два рядки. Відстань між основами рядків заголовку, а також між двома заголовками приймають такою, як у тексті.

Не допускається розміщувати назву розділу, підрозділу в нижній частині сторінки, якщо після неї розміщено тільки один рядок тексту.

Заголовки підрозділів, пунктів і підпунктів звіту слід починати з абзацного відступу і друкувати маленькими літерами, крім першої великої, не підкреслюючи, без крапки в кінці. Якщо заголовок складається з двох і більшеречень, їх розділяють крапкою.

2.1.1. Нумерація розділів, параграфів

Розділи, підрозділи звіту слід нумерувати арабськими цифрами.

Розділи роботи повинні мати порядкову нумерацію в межах викладення суті роботи і позначатися арабськими цифрами без крапки, наприклад, 1, 2, 3 і т. д.

Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу.

Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, відокремлених крапкою.

Після номера підрозділу ставлять крапку, наприклад, “1.1.”, “1.2.” і т. д.

Пункти повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу або підрозділу.

2.2. Оформлення нумерації

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів, рисунків (малюнків), таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою роботи є титульна сторінка, яку включають до загальної нумерації сторінок. На титульній сторінці номер не ставлять, на наступних сторінках номер проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Такі структурні частини, як зміст, вступ, висновки, список використаних джерел, , додатки не мають порядкового номера. Звертаємо увагу на те, що всі аркуші, на яких розміщені згадані структурні частини роботи, нумерують звичайним чином. Не нумерують лише їх заголовки, тобто не можна друкувати: «1. ВСТУП» або «Розділ 6. ВИСНОВКИ». Номер розділу ставлять після слова «РОЗДІЛ», після номера крапку не ставлять, потім з нового рядка друкують заголовок розділу.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається а номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: «2.3.» (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку наводять заголовок підрозділу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]