Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema 2.11- obl.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
94.72 Кб
Скачать

3. Характеристика інших форм звітності.

Метою складання Звіту по фінансові результати є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підприємства за звітний період.

Звіт складається з трьох розділів:

І. Фінансові результати.

ІІ. Елементи операційних витрат.

ІІІ. Розрахунок показників прибутковості акцій.

Розділ І побудований до класифікації доходів і витрат за видами діяльності і функціями.

Фінансові результати у зазначеному звіті відображають окремо від звичайної (рядки 190, 195) і надзвичайної діяльності( рядки 200, 205).

Розділ ІІ Звіту про фінансові результати можна вважати аналогом рахунку 79 “Фінансові результати”, на якому у кінці місяця закриваються рахунки доходів

(клас 7) і рахунки витрат (клас 8 і 9). Розділ ІІ відображає елементи операційних витрат (на виробництво і збут, управління та інші операційні витрати), яких зазнало підприємство в процесі своєї діяльності протягом звітного періоду.

Цей розділ заповнюється підприємством, що здійснюють облік витрат з використанням рахунків класу 8 на підставі відповідних рахунків (80, 81, 82, 83, 84). Підприємства, які не використовують спеціальні рахунки для обліку елементів витрат, заповнюють цей розділ за допомогою вибірок із регістрів обліку матеріальних витрат, витрат на оплату праці, відрахувань на соціальні заходи, амортизації та інших операційних витрат

Розділ ІІІ. Заповнюють не всі підприємства, а лише акціонерні товариства, прості акції яких відкрито продаються та купуються на фондових біржах.

Згідно із Законом “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” і Положенням бухгалтерського обліку № 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”, починаючи з 2000р. до складу річної фінансової звітності входить Звіт про рух грошових коштів.

Звіт про рух грошових коштів має надавати користувачам інформацію про здатність підприємств заробляти або залучати грошові кошти про рух грошових потоків у розрізі операційної, інвестиційної і фінансової діяльності, про зміни у їх складі.

Якщо рух грошових коштів у результаті однієї операції включає суми, які належать до різних видів діяльності, то ці сум слід наводити окремо у складі відповідних видів діяльності.

Внутрішні зміни у складі грошових коштів до звіту про рух грошових коштів не включаються.

Підприємство розгорнуто наводить суми надходжень та видатків, що виникають в результаті операційної та інвестиційної діяльності.

Негрошові операції (отримання активів шляхом фінансової оренди, бартерні операції, придбання активів шляхом емісії акцій) не включаються до звіту про рух грошових коштів.

За допомогою інформації про надходження грошових коштів на підприємство та їх видатки можна:

  • аналізувати спроможність підприємства генерувати грошові кошти впродовж року;

  • виявляти причини різниці між прибутком і грошовими надходженнями та видатками;

  • досліджувати спроможність підприємства погасити зобов’язання та сплатити дивіденди;

  • зіставляти, оцінювати і прогнозувати грошові потоки підприємства.

Отже, Звіт про рух грошових коштів доповнює основні форми фінансової звітності.

Так, Баланс характеризує фінансовий стан підприємства на певну дату, а звіт про рух грошових коштів пояснює зміни в грошових коштах та їх еквівалентах, які відбулися між датами балансу

Звіт про фінансові результати відображає ефективність діяльності підприємства за певний період, а Звіт про рух грошових коштів характеризує вплив господарської діяльності в цілому та окремих її видів на грошові потоки підприємства.

Звіт про власний капітал призначений для подання узагальненої інформації за звітний рік про зміни (збільшення, зменшення) статутного капіталу, пайового капіталу, додаткового, резервного, неоплаченого капіталу, а також нерозподіленого прибутку.

Власний капітал – це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування зобов’язань. Зберігається та нарощується капітал тільки за умови, якщо сума чистих активів на кінець звітного періоду перевищує суму чистих активів на початок цього періоду після вилучення будь-яких виплат власникам або внесків власників протягом звітного періоду.

Функції власного капіталу:

  • довгострокове фінансування;

  • відповідальність і захист прав кредиторів;

  • компенсації понесених збитків;

  • кредитоспроможність;

  • фінансування ризику;

  • самостійність і влада;

  • розподіл доходів та активів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]