Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema 2.11- obl.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
94.72 Кб
Скачать

2. Загальна характеристика та методика складання балансу.

Основною формою бухгалтерської звітності є баланс.У ньому міститься інформація про наявність та стан активів, власного капіталу та зобов’язань на визначену дату. Джерелом такої інформації є залишки балансових рахунків

( класи 1-6).

Підсумок активів балансу повинен дорівнювати пасиву.

Балансова таблиця складається з трьох розділів активу і п’яти розділів пасиву балансу за відповідними статтями.

Активи підприємства відображені в балансі як вартість майнових і боргових прав, які контролює підприємство на звітну дату. Пасиви – це зобов’язання підприємства за позиками, кредиторською заборгованістю, погашення яких спричинить зменшення вартості майна та визначає розмір власного капіталу.

Перевишення вартості активів над зобов’язаннями становить вартість власних активів підприємства, яка відображається у пасиві звітного балансу в розділі власний капітал.

У першому розділі активу балансу відображають вартість основних засобів, нематеріальних активів, капітальних вкладень та авансів підрядчикам, довгострокових фінансових вкладень, довгострокову дебіторську заборгованість та довгострокові фінансові інвестиції, які характеризують необоротні активи.

У другому розділі активу балансу зосереджені відомості про вартість матеріальних оборотних коштів, що перебувають у розпорядженні підприємства, включаючи виробничі запаси, незавершене виробництво, готову продукцію і товари. У цьому розділі балансу розміщують дані про суми витрат обігу на залишок товарів, а також дані про наявність коштів у касі на банківських рахунках;

про витрати на придбання короткострокового цінного паперу та інших фінансових вкладень, про заборгованість дебіторів за товари і послуги й інші операції.

Векселі одержані вказують суму дебіторської заборгованості (комерційного кредиту) переважно покупців та замовників, забезпеченої одержаними від них векселями і втратами, строк оплати, яких настає протягом року з дня видачі.

У третьому розділі активу балансу розміщують суми витрат майбутніх періодів.

У першому розділі пасиву відображають інформацію про власний капітал підприємства. Тут розміщують дані про розмір статутного капіталу, пайового капіталу, додаткового капіталу, неоплаченого та вилученого капіталу, нерозподіленого прибутку, резервного капіталу.

У другому розділі пасиву балансу міститься інформація про забезпечення наступних витрат та платежів персоналу, різним організаціям та підприємствам, а також цільове фінансування.

У третьому та четвертому розділах відображають зобов’язання за двома ознаками: короткострокові та довгострокові.

У четвертому розділі пасиву балансу відображають дані про кредиторську заборгованість короткострокового характеру, строки погашення якої минають протягом року з дня виникнення. У цьому розділі показують позики під векселі, видані зі строком платежів, що не перевищують одного року з моменту складання балансу. Заборгованість, що оформлена векселями з великими строками платежів, наводять у складі довгострокових позикових коштів (розділ ІІІ пасиву балансу).

У пятому розділі балансу відображають суму доходів майбутніх періодів.

Баланс складається на основі бухгалтерських записів, що підтверджені відповідними правовими документами. Перед складанням бухгалтерського балансу за станом на 1-е число кожного місяця звіряють дані (обороти і сальдо) аналітичного обліку (аналітичних рахунків) з оборотами і сальдо на відповідних синтетичних рахунках.

Для порівняння даних баланс заповнюють по двох графах: на початок і кінець звітного періоду. Дані у графу “на початок” заповнюють за балансу минулого звітного періоду (року), “на кінець” – з Головної книги, звідки залишки по кожному рахунку переносять до балансу.

При заповнені таблиці ф. № 1 балансу всі його статті оцінюють відповідно до затверджених правил оцінки статтей балансу. При складанні балансу слід пам’ятати, що дані залишків за статтями в ньому наводять заокруглені в тисячах, а в Головній книзі сальдо за синтетичними рахунками підраховують з точністю до однієї копійки. Тому необхідно уважно, у відповідно з існуючими правилами заокруглення цифр проводити перенесення сальдо за рахунками в Головній книзі і запис їх як даних відповідних статтей балансу.

Інша особливість балансу в тому, що окремі статті в ньому об’єднують залишки декількох рахунків чи субрахунків.

Оскільки в підсумок балансу не входять регулюючі статті (рахунки 13, 28-5), а також не відображаються розгорнуті сальдо затратних рахунків і реалізації, то між підсумком Головної книги і валютою балансу є відповідна різниця.

Статті балансу повинні відповідати залишкам по аналітичних рахунках та залишках по рахунках Головної книги. Суми статтей балансу за рахунками грошових коштів у банках та позик, одержаних від банків, повинні відповідати витягам банків.

Суми статтей балансу по виконаних роботах та послугах, розрахункові документи по яких передані у банк на інкасо, повинні бути звірені з одержаними від банку реєстрами прийнятих ними платіжних вимог-доручень, та підтверджені актом взаємоперевірки.

Балансові статті заповнюються за даними синтетичних рахунків Головної книги, субрахунків в облікових регістрах, аналітичного обліку в журналах-ордерах, відомостях, машинограмах. З Головної книги заповнюються статті: “Основні засоби”, “Знос основних засобів”, “Каса”, “Розрахунковий рахунок”, “Статний капітал” та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]