Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8_Pro_Nim_ta_It_1920-30-kh_r_r_KhKhst.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
152.06 Кб
Скачать

Хід уроку:

Організаційний момент: перевірка присутніх

Перевірка домашнього завдання:

  1. Що собою представляли в економічному відношенні ВБ та ФР після Ісв?

  2. Яким чином уряди цих держав впливали на стабілізацію економіки в 20-х роках?

  3. Як пережили кризу 1929-1933р.р. ці країни?

Актуалізація опорних знань учнів:

  • У якій ситуації опинилися Німеччина та Угорщина згідно Версальсько-Вашингтонської системи?

  • Проаналізуйте, згідно карти, якою було територія Німеччини та Угорщини у довоєнний та після воєнний періоди.

Вивчення нового матеріалу:

  • Нацизм – (національний соціалізм) назва фашизму у гітлерівській Німеччині;

  • Фашизм – соціально-політичні рухи, ідеологія та державні режими тоталітарного типу. Феномен політичного життя Іт та Нім у 20-30-х роках ХХст Основою ідеології фашизму стали крайній шовінізм і націоналізм, який переходив в ідею расової винятковості, мілітаризм і вождізм;

  • Автаркія - створення замкненого самодостатнього господарства в межах окремої країни або групи країн із метою максимального обмеження імпорту, стримування експорту товарів і капіталу.

  • Інтербригади – добровольчі збройні формування у складі республіканської армії в Іспанії.

  • Авторитаризм – державний лад, який характеризується режимом особистої влади, диктаторськими методами управління за допомогою репресивного апарату та соціальної демагогії;

  • Демагогія – цілеспрямоване поширення привабливих, але брехливих обіцянок, показних гасел, навмисне перекручування фактів із метою впливу на почуття людей для досягнення своєї мети. Широко використовується у політиці для завоювання довіри мас.

  • Фрідріх Еберт – лідер соціал-демократичної партії Нім. (СДПН), противник насильницьких революційних дій. В роки Листопадової революції 1918р. був одним із керівників Тимчасового революційного уряду – РАДИ НАРОДНИХ УПОВНОВАЖЕНИХ. Постійно лавірував між революцією та контрреволюцією, тому уклав таємну угоду з генштабом нім армії про допомогу у придушенні комуністичного руху (повстання «спартаківців» 1919р. та комуністів 1923р.). у той же час придушив за допомогою армії Каппівський путч 1920р., «Пивний путч» 1923р. був першим президентом Веймарської республіки (1920-1925р.р.). після придушення комуністів та підписання Версальського мирного договору втратив підтримку правих і лівих сил.

  • Адольф Гітлер – австрієць, у Ісв – доброволець баварської армії, два Залізних хрести за хоробрість. Увійшов до складу робітничої партії, після демобілізації, підтримував ультра націоналістичні погляди. Через деякий час очолив цю партію та змінили назву на Націонал-соціалістичну робітничу партію Нім. поділяв ідеї антисемітизму. Мав ораторські здібності. У 1921р. став вождем (фюрером) нацистів. 1923р. – очолив Пивний путч, захоплений ідеями фашизму Муссоліні. Заколот провалився, після ув’язнення достроково звільнили та зайнявся політичною діяльністю. Говорив про переозброєння Нім., придушення комуністів і профспілок, винищення в країні єврейської меншості.

  • Беніто Муссовліні – іт диктатор, розпочав кар’єру шкільним вчителем, а потім став одним із провідних журналістів-соціалістів. 23.01.1915р. створив «Союз революційної дії» (фашио) – поєднав авторитарно-соціалістичні ідеї із націоналізмом, але згодом перші зникли з ідеології. Значну роль у поширенні фашизму відіграв ораторський талант та любов до театралізованих дій, здібність без перешкод давати будь-які обіцянки та керувати натовпом.

План

  1. Повоєнне облаштування країн.

Н ім:

  • Матеріальні збитки;

  • Відсутність демократичних свобод і прав;

  • Дискредитація влади ім-ра (відповідальний за ситуацію) →масові невдоволення та антивоєнні виступи (поч. з 1916р.) → 03.11.18р. повстання моряків у м.Кілі, які були проти того, щоб пожертвували флотом для отримання вигідних умов у договорі. → 07.-09.11.18р. хвиля повстань прокотилась по великих містах Нім. + створено перші Нім Ради

09.11.18.р. рейхсканцлер Нім Макс Баденський (принц Гогенцоллерів) заявив про зречення Вільгельма ІІ / → призначаються вибори до Національних (Установчих) зборів.

- ліві виступають за переростання революції в соціалістичну та націоналізацію власності;

- заперечують скликання Національних зборів /→ влада Радам → «Союз Спартака» на чолі руху НСДАП.

Незалежна соціал-демократична нім партія (Р.Люксембург):

  • 12.18р. – І загально німецький з’їзд Рад робітничих і солдатських депутатів (Уся влада радам) – вибори до Установчих зборів 19.01.19р. / → у січні 1919р. було створено Комуністичну партію Нім + ч.НСДПН спробували захопити владу, але за допомогою армії придушили.

Листопадова революція не пішла в одному руслі з Російською.

Італія:

Видатки на війну - 1/3 національних багатств. Вона стала одним із основних боржників союзних держав (США та ВБ) /→

  • Зростали ціни на харчування;

  • З-пл – нижча ніж у довоєнний період;

  • Знецінення ліри (в 5 разів довоєнного періоду);

  • Збільшувалась к-ть безробітних – багато демобілізованих;

  • Н е отримали обіцяних територій після війни – «Іт переможена серед переможців».

Н езадоволення серед населення → масовий страйковий рух – 1919-1920р.р. – «Червоне дворіччя» - ц.страйкового руху – пром. Центри, серед них були популярні радикальні течії: «Зроби як у Росії» + створення фабрично-заводських рад – ф-ції місцевої влади./→ укладання угоди між профспілками та підприємцями, за ініціативи уряду:

  • 8-год роб день;

  • Надбавка до з-пл, що мали компенсувати зростання цін;

  • Сприятливі умови для найму робітників у с/г (страйки на Півдні Іт)

Втрачають популярність традиційні партії /→ 1921р. – створення КПІ (комун партії Іт)

Поява фашистів:

Розпочинається шовіністична пропаганда з приводу «Скаліченої перемоги» серед фронтовиків.→ виникають різноманітні рухи та течії із закликами про відновлення «національної величі».

У Мілані 23.07.1919р. створюється «Союз боротьби»=соціалісти +націоналісти, на той момент малопомітний рух – продовжує боротьбу за об’єднання Іт та звільнення її. Учасники фашіо вважали силу універсальним засобом вирішення соціальних проблем.

Фашизм не був ні правим (урядовим), ні лівим (антиурядовим). Він відзначався демагогією, яка приваблювала багатьох (замість щоденної праці), коли вони зміцніли, до них приєднався великий капітал, використовуючи партію як гарант політичної стабільності, для захисту від ліворадикальних течій.

На виборах 1919р. фашисти не отримали більшості голосів, тому не отримали мандати у парламенті. Надалі здобували авторитет за рахунок актів «прямої дії» (терористичні акти).

Лідер фашистів Іт – Б.Муссоліні

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]