Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6doc.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
509.63 Кб
Скачать

Тема 6

РИНОК МІЖНАРОДНИХ ІНВЕСТИЦІЙ

  1. Структура міжнародних інвестицій.

  2. Міжнародні портфельні інвестиції.

  3. Перешкоди для іноземних інвестицій.

  4. Ринки акцій та їх капіталізація. 6.5.Основніринки облігацій.

  1. Фондова біржа та форми її організації.

  2. Системи встановлення рівня цін на фондових біржах.

  3. Міжнародна диверсифікація портфелів.

6.1. Структура міжнародних інвестицій

Одним із процесів, що сприяє глобалізації економічної діяльності, є процес інтер­націоналізації капіталу, котрий нерозривно пов'язаний з інтернаціоналізацією вироб­ничої діяльності та розвитком інформаційних технологій. Перелив фінансових ресур­сів із однієї країни в іншу відбувається здебільшого у формі інвестицій, позик і кредитів.

Переміщення капіталу впливає на економіку як країни, що його вивозить, так і країни, що його приймає. З одного боку, експорт капіталу є прибутковою справою, адже до країни-експортера надходить частина світової доданої вартості. Однак якщо вивіз капіталу з країни значно перевищує його приплив, то може виникнути дефіцит інвестиційних ресурсів.

До позитивних наслідків ввезення іноземного капіталу в ту чи іншу країну можна віднести створення нових виробничих потужностей і все, що з цим пов'язано, — збі­льшення обсягів виробництва, створення додаткових робочих місць, застосування но­вітніх технологій. Але, з іншого боку, імпорт капіталу є каналом відпливу з країни створеної в ній частини доданої вартості.

В умовах вступу світової економіки у стадію глобалізації виробництва перемі­щення інвестиційних ресурсів відбувається відповідно до принципу господарської до­цільності. Вони концентруються у регіонах, де можна досягти найбільшої ефективнос­ті. Приплив іноземних інвестицій стає одним із ключових критеріїв статусу країни, успішності її включення у світове господарство.

Глобалізація світового господарства та прискорення темпів науково-технічного розвитку обумовлюють істотні зміни на ринку міжнародних інвестицій, пов'язані пе­редусім зі зрушеннями у його структурі.

Однією з характерних тенденцій, що визначає розвиток ринку міжнародних інвес­тицій у сучасних умовах, є проведення національними урядами та міжнародними ор­ганізаціями політики лібералізації міжнародного інвестиційного простору, розроблен­ня універсальних норм інвестиційного співробітництва.

Міжнародний ринок капіталів - це такий ринок, на якому купуються та прода­ються довгострокові (строк погашення яких більше одного року) боргові зобов'язання та акції. Інструменти ринку капіталів: акції, заставні, облігації, цінні папери урядових установ, споживчі та банківські комерційні позички.

Сектор фінансового ринку, на якому купуються та продаються короткострокові боргові інструменти (строк погашення яких менший ніж один рік), називається між­народний ринок грошей.

Взагалі інвестиції — це вкладення наявних на сьогодні ресурсів з метою їх збі­льшення або збереження у майбутньому.

В основі міжнародного руху капіталу лежить його міжнародний поділ, обумовле­ний різним ступенем забезпеченості країн матеріальними засобами, грошовими та фі­нансовими ресурсами, різними історичними традиціями, досвідом виробництва, рів­нем розвитку товарного виробництва та ринкових механізмів.

У широкому значенні міжнародні інвестиції — це інвестиції, реалізація яких пе­редбачає взаємодію учасників, що належать до різних держав світу.

Міжнародний рух капіталу класифікують за ознаками:

  • джерела походження капіталу;

  • характеру використання капіталу;

  • строку вкладення капіталу;

  • цільової орієнтації капіталу.

Згідно з цими ознаками міжнародні інвестиції набувають різних форм існування (рис. 6.1).

Рис. 6.1. Класифікація форм міжнародного руху капіталу

Міжнародна статистика, зокрема статистика Міжнародного валютного фонду, ви­діляє три групи інвестицій, що включаються у баланс руху капіталів:

  1. прямі інвестиції;

  2. портфельні інвестиції;

  3. інші інвестиції.

Прямі інвестиції — це вкладення капіталу з метою набуття довгострокового економічного інтересу та отримання підприємницького прибутку (доходу), що забез­печує контроль інвестора над об'єктом інвестування.

До складу ПІІ належать:

  • Вкладення компаніями власного капіталу за кордон - формування капіталу фі­лій (підприємства, які повністю належать прямому інвестору); дочірніх підпри­ємств, частка акцій головної компанії в який більше 50%; асоційованих компа­ніях (в яких інвесторові-нерезиденту належить 25% капіталу і більше);

  • Реінвестування прибутку - частка іноземного інвестора в прибутках компанії, яка не розподілена як дивіденди і не переказана інвесторові, а використана для подальшого збільшення активів компанії;

  • Внутрішньокорпораційний рух капіталу у формі кредитів та позик від материн­ської компанії до дочірніх, асоційованих компаній та філій.

Портфельні інвестиції — це вкладення капіталу в цінні папери з метою отри­мання доходу та за відсутності права реального контролю над об'єктом інвестування.

Згідно з рекомендаціями ОЕСР1 та МВФ, підприємство прямого іноземного інвес­тування визначається як компанія, в котрій іноземний інвестор володіє 10 % і більше акцій із правом голосу або капіталу. При цьому прямий інвестор має реальний конт­роль над об'єктом інвестування.

Придбаний пакет акцій зарубіжного підприємства (навіть менше 10 %), що дає право інвестору брати участь в управлінні, входить до категорії прямих інвестицій. Придбаний пакет акцій (навіть понад 10 %), що не дає інвестору можливості впливати на управління, належить до категорії портфельних інвестицій.

До складу інших інвестицій входять торговельні кредити, банківські позики, лі­зинг, придбання валюти та розміщення грошових коштів на депозитах.

Міжнародні прямі інвестиції — це вкладення капіталу резидентом однієї країни у підприємство-резидент іншої країни з метою набуття довгострокового економічного інтересу та отримання підприємницького прибутку (доходу) в країні інвестування, що забезпечує контроль інвестора над об'єктом інвестування.

Вихід України на ринок міжнародних інвестицій визначається такими важливими факторами, як:

  • стале економічне зростання;

  • політична стабільність;

  • запровадження відповідних правових та економічних механізмів;

  • вихід на світові фінансові ринки.

Детальніше питання «Пряме іноземне інвестування» розглянуто в темі «Фінанси транснаціональних корпорацій».