Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Системне програмне забезпечення.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
114.69 Кб
Скачать

Файлова система ос

Файл — це іменована ділянка зовнішньої (дискової) пам'яті, призначена для збереження інформації: програм, даних для їх роботи, текстів, закодованих зображень, звуків та ін.

Файлова система — це засіб для організації збереження файлів на якому-небудь носії.

Файли фізично реалізуються як ділянки пам'яті на зовнішніх носіях — магнітних чи дисках CD-ROM.

Кожен файл займає деяка кількість блоків дискової пам'яті. Звичайна довжина блока — 512 байт.

Обслуговує файли спеціальний модуль операційної системи, що називається драйвером файлової системи. Кожен файл має ім'я, зареєстроване в каталозі — довіднику файлів.

Каталог (іноді називається директорією чи папкою) доступний користувачу через командну мову операційної системи. Його можна переглядати, перейменовувати зареєстровані в ньому файли, переносити їх зміст на нове місце і видаляти.

Каталог може мати власне ім'я і зберігатися в іншому каталозі поряд зі звичайними файлами: так утворюються ієрархічні файлові структури.

Коли користувач подає операційній системі команду "відкрити файл ...", у якій зазначене ім'я файла й ім'я каталогу, де розміщений цей файл, драйвер файлової системи звертається до свого довідника, з'ясовує, які блоки диска відповідають зазначеному файлу, а потім передає запит на зчитування цих блоків драйверу диска.

Під час виконання команди "зберегти файл" драйвер файлової системи шукає на диску незайняті блоки, відзначає їх як розподілені для знов створеного файла, і передає драйверу диска запит на запис у ці блоки даних користувача.

Драйвер файлової системи забезпечує доступ до інформації, записаної на магнітний диск на ім’я файла і розподіляє простір на магнітному диску між файлами.

Для виконання цих функцій драйвер файлової системи зберігає на диску не тільки інформацію користувача, але і свою власну робочу інформацію. У службових ділянках диска зберігається список усіх файлів і каталогів, а також різні додаткові довідкові таблиці, що слугують для підвищення швидкості роботи драйвера файлової системи.

До файлової системи має доступ також і будь-яка прикладна програма, для чого у всіх мовах програмування є спеціальні процедури.

Поняття файла може бути звернене на будь-яке джерело чи споживач інформації в машині, наприклад як файл для програми можуть виступати принтер, дисплей, клавіатура й ін.

Структура файлової системи і збереження даних на зовнішніх магнітних носіях визначає зручність роботи користувача, швидкість доступу до файлів і т.д.

Операційна система wіndows

Wіndows - це графічна, 32-розрядна, багатозадачна, мережна система. Вона містить:

  • операційну систему;

  • файлову систему для організації роботи з файлами й папками;

  • прикладні програми, такі як текстові й графічні редактори, засоби зв'язку, калькулятор, мультимедійні засоби та ін.

Wіndows дозволяє організувати друк, обмін факсами, підтримку мережі, дозволяє використати багатозадачний режим, довгі імена файлів.

Основні технологічні принципи побудови Wіndows

  1. Принцип Plug and Play ("включи й працюй"), завдяки якому не потрібне спеціальне настроювання наявного встаткування комп'ютера.

  2. Принцип Poіnt and Clіck (указати й клацнути) використається для вибору пункту меню, команди, виділення об'єктів та ін. Виконується: покажчик миші переміщається на елемент і натискується ліва кнопка миші.

  3. Принцип Drag and Drop (перемістити й залишити) використовується для копіювання або переміщення об'єктів. Виконується: виділити об'єкт, нажати ліву кнопку, не відпускаючи її, перетягнути об'єкт на нове місце, відпустити кнопку.

  4. Принцип WYSІWYG (What You See Іs What You Get - Що бачите, то одержите). Принцип використовується в додатках, написаних для системи, означає, що сторінка документа виглядає так, як вона буде надрукована на папері.

  5. Технологія OLE (зв'язування й вбудовування об'єктів). Дозволяє вбудовувати й редагувати спільно документи різних типів.