Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Системне програмне забезпечення.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
114.69 Кб
Скачать

Провідник

Провідник використається для перегляду файлової структури на дисках, пошуку потрібного файлу. Засобами Провідника можна також виконувати всі операції над файлами й папками

Для запуску Провідника можна:

  • клацнути правою кнопкою на значку диска або папки; з меню вибрати пункт Провідник;

  • клацнути правою кнопкою миші на кнопці Пуск, з меню вибрати пункт Провідник;

  • нажати кнопку Пуск, вибрати пункт Програми/Провідник.

Вікно Провідника складається із двох частин: ліва частина містить дерево папок, у правій показане вміст тієї папки, що виділена ліворуч. На дереві. Знак + ліворуч від папки на дереві означає, що вона містить вкладені папки. Для перегляду вмісту такої папки треба клацнути на значку +. Для закриття папки - клацнути на значку -

Пошук файлів і папок

Пошук можна організувати різними способами.

1) Виділити значок "Мій комп'ютер", клацнути правою кнопкою, вибрати пункт меню Знайти; у вікні ввести умови пошуку: ім'я диска, ім'я файлу або його шаблон. На вкладці Додатково у вікні Тип можна задати тип документа, а у вікні Шукати текст задається який-небудь текст, що зустрічається у файлі. Для початку пошуку натисніть кнопку Знайти.

2) Нажати кнопку Пуск, вибрати пункт меню Пошук/Файли й папки. З'явиться таке ж вікно, що описане в п.1.

Використання ярликів

Ярлики пов'язані з об’єктами файлової системи, являють собою посилання для прискореного доступу, тобто ярлик – це файл, який містить шлях до файлу або папки. Подвійний щиглик на ярлику запускає пов'язану з ним програму. Ярлики можна помістити на Робочий стіл, у будь-який пункт Головного меню або в яку-небудь папку.

1) Для додавання ярлика в Головне меню необхідно виконати наступні дії:

клацнути правою кнопкою на Панелі завдань, вибрати пункт Властивості, вкладку Настроювання меню й нажати кнопку З у групі меню "Пуск";

  • у вікні "Створення ярлика" нажати кнопку Огляд і знайти ім'я потрібної програми (файл програми з розширенням .exe); позначити файл і нажати кнопку Відкрити;

  • специфікація файлу з'явиться в Командному рядку вікна Створення ярлика; нажати кнопку Далі, після чого вибрати місце, куди буде поміщені ярлик і знову нажати кнопку Далі;

  • у наступному вікні вибрати вид ярлика, якщо із програмою не зв'язані стандартний ярлик і нажати кнопку Готово.

2) Для видалення ярлика з Головного меню варто клацнути правою кнопкою на Панелі завдань, вибрати пункт меню Властивості, вкладку Настроювання меню й нажати кнопку Видалити. У вікні, що з'явилося, позначити видаляє ярлик, що, і нажати кнопку Видалити.

3) Для додавання ярлика на Робочий стіл перетягнете потрібний виконуваний файл на Робочий стіл, клацніть правою кнопкою на значку файлу, виберіть пункт меню Перейменувати й привласніть ярлику ім'я.

4) Для видалення ярлика з Робочого стола клацніть на ярлику правою кнопкою, виберіть пункт Видалити або позначте ярлик і натисніть клавішу [Delete].

Настроювання середовища Wіndows

Ми не будемо розглядати повне настроювання середовища, тому що для цього потрібні спеціальні знання. Розглянемо більше прості випадки.

  1. Перетворення Панелі завдань.

  2. Забрати Панель завдань із Робочого стола. Клацнути правою кнопкою; вибрати пункт Властивості, позначити перемикач Автоматично забрати з екрана; нажати кнопку ОК. Панель буде знову видна, якщо перемістити покажчик до нижнього краю екрана.

  3. Збільшення розмірів Панелі завдань. Помістите покажчик на верхню границю Панелі, потягніть границю нагору.

  4. Переміщення Панелі Завдань. Установите покажчик на будь-яке місце Панелі й перетягнете її на нове місце.

  5. Зміна фонового візерунка й малюнка. Клацніть правою кнопкою на Робочому столі, виберіть пункт меню Властивості, клацніть по вкладці Тло й виберіть пункт Фоновий візерунок і Малюнок із запропонованого списку. Натисніть кнопки Застосувати й ОК.

  6. Установка кольорів. Клацніть правою кнопкою на Робочому столі, виберіть пункти меню Властивості/Оформлення. Виберіть вкладки Тло, Заставка, оформлення й т.д., колір якого хочете змінити. Клацніть кнопкою Колір, щоб одержати список квітів. Виберіть потрібний колір, клацніть кнопками Застосувати й ОК.

14