Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannja_samopod_1kurs_modul.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
154.11 Кб
Скачать
  1. Яких правил слід дотримуватись при введенні тексту у Word?

1. У тексті не може бути декілька пробілів поспіль.

2. Після будь-якого розділового знака йде пробіл (виключенням є: дужка або лапки, що відкриваються).

3. Перед будь-яким розділовим знаком не має бути пробілу (виключенням є: дужка або лапки, що закриваються)

4. Якщо підряд ідуть два розділові знаки, між ними ставиться пробіл.

5. Тире відокремлюється пробілами з обох боків, дефіс - не відокремлюється.

Під час введення тексту в документ Word не потрібно натискати клавішу Enter наприкінці кожного рядка. Функція перенесення слів програми автоматично переносить текст з одного рядка на інший, коли курсор досягає правого поля. При цьому текст розбивається на рядки так, щоб вони не виходили за межі полів сторінки. Натискати клавішу Enter потрібно тільки у разі, коли треба почати новий абзац або вставити порожній рядок. За умовчанням ліве та праве поля сторінки мають розмір 3,175 см (1,25 дюйма), а верхнє і нижнє — 2,54 см (1 дюйм), однак ці значення можна змінювати.

З введенням тексту позиція курсору змінюється, вказуючи місце розташування наступного символу. Якщо допущено помилку, можна, натискаючи клавішу Backspace, видалити символи, розташовані ліворуч від курсору, або, натискаючи клавішу Delete, видалити символи праворуч від курсору. Натиснення цих клавіш разом із клавішею Ctrl дає змогу видаляти цілі слова.

На початку роботи з новим документом слід визначити його параметри. Виконується це в діалоговому вікні, яке відкривається після вибору в меню Файл команди Параметри сторінки.

Під час введення тексту необхідно враховувати таке: Межі абзацу встановлюються за допомогою маркерів на горизонтальній лінійці. Коли текст виходить за праву межу, він переноситься в наступний рядок автоматично. Натискати клавішу Enter слід лише в кінці абзацу. Для введення знаків, що відсутні на клавіатурі, краще скористатися командою Символ із меню Вставка і вибрати в діалоговому вікні, що відкриється, тип шрифту і потрібний символ. Швидко перейти на початок поточного рядка можна за допомогою клавіші Home, а в його кінець — за допомогою клавіші End. Для переміщення курсору на слово, розташоване праворуч чи ліворуч, слід використовувати клавіші зі стрілками разом із клавішею Ctrl. Швидко перейти до початку документа можна, на­тиснувши клавіші Ctrl+Home, а в його кінець — натиснувши клавіші Ctrl+End. Щоб виділити слово, достатньо двічі клацнути на ньому мишею, а щоб виді­лити абзац — двічі клацнути праворуч від нього або тричі на будь-якому слові. Слова можна також виділяти мишею з натиснутою лівою кнопкою або клаві­шами зі стрілками з натиснутою клавішею Shift. Якщо набір тексту розпочинається, коли виділено якийсь фрагмент документа, то цей фрагмент буде видалено після введення першого ж нового символу. Символ пробілу обов'язково потрібно вводити після будь-якого розділового знака; перед таким знаком пробіл не ставиться. Перед символом дефісу та після нього пробіли не ставляться, наприклад: темно-синій. Символ тире, або «довге тире» (як його називають), вводиться за допомогою клавіш Ctrl+Alt+мінус та відокремлюється пробілами з обох боків, наприклад: «оцінка за твір — добре». Слова, взяті в лапки або дужки, не потрібно відокремлювати від них символами пробілу, наприклад: «гіпертекст». Для введення римських цифр використовуються великі латинські букви І, V, X, L, С та ін., наприклад: «перша половина XI століття».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]