Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізика-11.doc
Скачиваний:
566
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Світлові хвилі

ВАРІАНТ 5

Завдання 1 (2 бали)

Для просвітлення оптики використовують явище ...

А. ... дифракції світла. Б. ... поляризації світла.

В. ... дисперсії світла. Г. ... інтерференції світла.

Завдання 2 (2 бали)

Чому дорівнює швидкість світла в прозорому середовищі, якщо за частоти 6 • 1014 Гц довжина світлової хвилі дорівнює 400 км?

А. 2-Ю8 м/с. Б. 2,4-108 м/с. В. 2,7 • 108 м/с. Г. З • 108 м/с. .

Завдання 3 (2 бали)

Внаслідок повного відбивання світлової хвилі змінюється ...

А. ... частота світлової хвилі. "

Б. ... довжина світлової хвилі.

В. ... амплітуда світлової хвилі.

Г. ... напрямок поширення світлової хвилі.

Завдання 4 (2 бали)

Довжина хвилі когерентних світлових хвиль від джерел А і В до- рівне 500 км. Яким є результат інтерференції світла в точці від­різка АВ, розташованій на відстані 0,125 мкм від середини цього відрізка?

Завдання 5 (3 бали)

Монохроматичне світло з частотою 5 • 106 Гц падає нормально на дифракційну решітку і потрапляє на екран. На якій відстані від нульового максимуму буде максимум другого порядку на ек­рані, якщо період решітки дорівнює 10 мкм, а відстань від решіт, до екрана — 2,5 м?

На вертикальний екран падає монохро­матичне світло безпосередньо від точкового джерела 5 і після відбивання від горизонтального дзеркала (рис. ЗО). На якій відстані від дзеркала розташо­ване джерело 5? Відстань від джерела до екрана дорівнює 8 м, відстань між. сусідніми максимумами освітленості на екрані — 4 мм, довжина хвилі світ­ла — 600 км.

Світлові хвилі

ВАРІАНТ 6

Завдання 1(1 бал)

Поверхня шибки в кухні вкрилася дуже тонкою плівкою жиру. Якщо тепер освітити скло білим світлом, то на поверхні скла мо­жна побачити райдужні плями. Це викликане ...

А. ... заломленням світла. Б. ... дисперсією світла.

В. ... інтерференцією світла. Г. ... дифракцією світла.

Завдання 2 (2 бали)

Світло проходить із повітря у воду. Якою є довжина хвилі світла

у воді, якщо в повітрі вона дорівнює 600 нм?

А. 300 нм. Б. 400 нм. В. 450 нм. Г. 800 нм.

Завдання 3 (2 бали)

На білу стіну прикріпили синій аркуш із набору кольорового па­перу. Яким здаватиметься цей аркуш, якщо освітити його жовтим світлом?

А. Синім. Б. Жовтим. В. Чорним. Г. Зеленим.

Завдання 4 (2 бали)

Дві когерентні світлові хвилі з довжиною хвилі 450 нм при ін­терференції в певній точці простору максимально підсилюють од­на одну. Якою може бути різниця ходу цих хвиль?

Завдання 5 (3 бали)

Монохроматичним світлом освітлюють дифракційну решітку, що має 100 штрихів на 1 мм. Відстань до екрана дорівнює 2 м. Якою є довжина хвилі світла, якщо відстань на екрані між двома мак­симумами першого порядку дорівнює 22 см?

Завдання 6 (4 бали)

Дві горизонтальні скляні пластинки лежать одна на одній. їх освітлюють згори вертикальним пучком монохроматичного сві­тла з довжиною хвилі 550 нм. Верхню пластинку повільно підні­мають і спостерігають періодичні зміни яскравості відбитого світ­ла. На яку висоту потрібно підняти верхню пластинку, щоб її сві­тла поверхня стала темною, а потім знову світлою?