Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб. роб. 1.4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Лабораторна робота 1.4.

Технологія заправки повітряного судна спеціальними рідинами

Ціль роботи: ознайомитися із технологічним обладнанням та особливостями технології його використання для заправки бортових систем ПС спеціальними рідинами.

Короткі теоретичні дані

1. Призначення, конструкція та робота зсж-66

Заправник спеціальними рідинами ЗСЖ-66 призначений для заправки ПС синтетичними та мінеральними оливами, маслосумішшю, пусковим паливом (бензином), гідросумішшю.

З допомогою заправника спеціальними рідинами виконуються наступні операції:

- заправка власної ємності власним насосом;

- заправка ПС спеціальними рідинами (як відкрита, так і закрита);

- відкачування робочих рідин із роздавальних рукавів;

- підігрів мінеральних та синтетичних олив.

Заправник спеціальними рідинами ЗСЖ-66 (рис.1.4.1.) складається із базового автомобіля ГАЗ-66 та спеціального обладнання, яке розташовується у його кузові. Кузов виготовлений із листової сталі і має теплоізоляцію із пінополеуретану. По центру кузова розміщено чотири ємності для спеціальних рідин, із яких дві мають теплоізоляцію. Для зручності обслуговування системи у бокових та задній частині кузова є відсіки, які закриваються кришками із замками.

У відсіках правого борту розміщені: роздавальна коробка з електромагнітними муфтами, генератор ГСР-6000А, силова шафа, виконавчий блок системи пожежогасіння, основні насоси усіх систем, а також спеціальне обладнання систем масла та маслосуміші, які мають всмоктуючі рукава із накінечниками, в які підкачує насос ЭЦН-10А, фільтри тонкої очистки, трьохходові крани з електричним приводом, запобіжні клапани та систему трубопроводів. Під відсіками правого борту розміщено акумуляторну батарею підігрівача кузова. У задній частині кузова знаходиться кабіна керування, де розташовані органи керування двигуном автомобіля, лічильники-літроміри, регулятори витрат, регулятори тиску та контрольно-вимірювальні прилади усіх систем, а також барабани із роздавальними пістолетами.

У відсіках лівого борту розміщене обладнання систем заправки рідиною для гідросистем та пусковим бензином, яке складається так же як система заправки оливою та маслосумішшу. Під відсіками лівого борту знаходиться підігрівач кузова ОЗОА.

На ЗСЖ-66 використовується безфакельний підігрів оливи та маслосуміші, який здійснюється з допомогою прокачування оливи під тиском до 17МПа (170 кгс/см2) через змійовик, який має великий гідравлічний опір і розташований всередині ємності. Система пожежогасіння – автоматична, із сигналізацією зі спеціальними вогнегасниками УБШ-2-1, що заправлені фреоном 114 В2.

2. Технічні характеристики зсж-66

Шасі автомобіль ГАЗ-66

Габаритні розміри, мм:

- довжина 5720

- ширина 2430

- висота 2440

Вага, кг

  • не заправленого 5430

  • заправленого 6030

Швидкість руху по дорогах, км/час

- с твердим покриттям 50 - ґрунтовим 30

Рис.1.4.1. Загальний вигляд ЗСЖ-66

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]