Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_3_samostiyni.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
56.83 Кб
Скачать

Тема 3. Практичні методи ознайомлення дітей дошкільного віку з природою – 12 год.

1. Складання конспекту праці в природі для дітей дошкільного віку за вимогами:

- ознайомитись з тематикою праці в природі весною («Висівання квіткового насіння», «Висаджування овочевої розсади», «Посадка цибулі» (за вибором);

- виокремити програмні завдання, які зумовили вибір теми і змісту праці в природі;

- означити програмові завдання праці в природі з дітьми молодшого і старшого дошкільного віку (за вибором);

- зазначити обладнання;

- здійснити добірку методів і прийомів спостереження з дітьми молодшого і старшого дошкільного віку;

- спланувати хід заняття – 4 год.

2. Складання конспекту заняття з використання нескладних дослідів для дітей різного віку (за вибором студента) - 4 год.

3. Складання конспекту дидактичної гри природничого змісту з дітьми дошкільного віку (за вибором студента), до конспекта додається матеріал гри.

1.

Конспект заняття для дітей старшої групи на тему

«Сьогодні малюки засаджують грядки»

Мета:Виховувати працелюбність, старанність, відповідальність, організованість, колективізм. Розвивати кмітливість, спостережливість, інтерес до вирощування рослин; навчити дітей вирощувати овочеві культури — висаджувати розсаду та висівати насіння;

Обладнання: розсада капусти та помідорів, насіння буряків та моркви, лопатки, граблі, сапи, відерця з водою, таблички з назвою культури.

Хід заняття

Заняття проводиться на ділянці, виділеній для вирощування

овочевих культур. Вихователь збирає дітей біля себе.

Діти, яка зараз пора року? (—Весна). Якими словами можна описати весну? (— Чудова, співуча, прим­хлива, працьовита, квітуча). Скажіть: що роблять люди навесні на своїх городах? (— Копають, сіють, садять, працюють). Так, з приходом весни роботи біля землі побільшало. Недаремно ж у народі кажуть, що весняний день весь рік годує. А які прислів'я про працю знаєте ви? (Діти розповідають).

Прислів'я

Хто рано підводиться, за тим і діло водиться.

Хочеш їсти калачі — не сиди на печі. Г

Робота спільна — як пісня весела.

Маленька праця краще за велике безділля.

Посієш вчасно — вродить рясно.

— Сьогодні ми з вами теж будемо працювати на городі: висаджуватимемо розсаду та висіватимемо насіння чотирьох різних видів рослин. Тому я пропоную вам поділитися на чотири бригади. Кожна бригада висаджуватиме чи висіватиме якусь одну культуру. (Діти діляться на бригади й обирають бригадирів).

Погляньте, на скільки частин поділено наш город? (—На чотири частини). Пропоную бригадам розподілити ділянки між собою. Тепер, діти, визначимо, хто що садитиме. Для цього влаштуємо невеличке змагання. Яка бригада першою відгадає загадку про овочеву культуру, та й працюватиме з нею. Отож слухайте уважно.

Вузлувата і листата, А доспіє — головата. На нозі стоїть одній, Сто сорочечок на ній.

(Капуста)

Так, це капуста. Першою загадку відгадала...(називає ім'я дитини). її бригада садитиме капусту (показує розсаду). Відгадайте наступну загадку.

Я кругленький хлопчик, Як у мишки — хвостик, Червоненький я на вроду. Хочу в борщик із городу.

(Буряк)

Правильно, це буряк. Першою відгадала загадку... (називає ім'я дитини). Тому її бригада висіватиме буряк (показує насіння буряка). А цю загадку склала для діток по­етеса Марійка Підгірянка. Про що вона?

Червоненькі кругляшки Почіплялись на гілки. Позбираю всі підряд, Буде добрий з них салат.

(Помідори)

Так, це помідори. Саме їх розсаду висаджуватиме бригада, яка відгадала цю загадку (показує розсаду). Залишилася одна групка дітей, які не знають, що висіватимуть. Тож остання загадка для них.

Сидить дівчина в коморі, А коса її надворі.

(Морква)

Молодці, правильно відгадали. Це морква (показує насіння моркви). Ось ми й розподілили розсаду та насіння овочевих культур. Діти, для того, щоб посадити розсаду чи висіяти насіння, потрібне спеціальне знаряддя. Яке? (—Лопати, граблі, сапи). Отож візьміть необхідний інвентар, таблички з назвою культури, насіння чи розсаду та підійдіть до своїх ділянок. (Діти розбирають матеріал для роботи, підходять до городу. Вихователь нагадує правила поводження зі знаряддями праці).

Перед тим, як почати працювати, пригадайте: що потрібно рослинам для росту? (— Земля, вода, тепло, повітря). Погляньте, як правильно висаджувати розсаду. (Вихователь показує Орозповідає одночасно). Розсаду садять у зволожені ямки. Однією рукою беремо рослину й опускаємо її в ямку корінцем донизу. Іншою рукою розправляємо корінець. Засипаємо землею до стебельця. Тепер рослинка стоїть. Землю навколо неї притискуємо обома руками, щоб вона прилягла до корінців. Так садитимемо капусту та помідори. Діти, а хто знає, як висівати моркву та буряк? (Діти висловлюють свої міркування). Так, перед тим, як висівати насіння, потрібно зробити в землі рівчачок та полити його водою. Потім сіємо насіння. Висіваємо його рівномірно. Неправильно, якщо в одному місці багато насінинок, а в іншому мало. Коли насіння посіяли, беремо грабельки й засипаємо рівчачок землею. Скажіть: насіння яких культур висіватимемо сьогодні? (Діти відповідають).

Сьогодні малята засаджують грядку. Насіннячко сіють вони по порядку. Від праці і радість у них на лиці, І сонце вітає малих: "Молодці!"

Отож починаймо працювати. (Діти працюють. При необхід­ності вихователь допомагає, дає вказівки).

Ось наша грядка й засіяна. Щоб рослинки швидше росли, попросимо сонечко якнайкраще обігріти грядку. Діти

Сонечко ясненьке, Сонечко їх пригріє лагідно Сонце любеньке, Добре грій, веселеньке, їх напоять пригрівай, Силу овочам щедро Ряснії дощі: "Як давай. В землю ми посіяли живете, зернятка? Гей, Зернятка маленькі, ростіть мерщій!"

— Діти, щодня ми приходитимемо до нашої грядки, доглядатимемо її, а восени зберемо щедрий урожай. ■

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]