Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цив. тема 5.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
47.89 Кб
Скачать

7.Стаття 169. Правові форми участі територіальних громад у цивільних відносинах

Територіальні громади діють у цивільних відносинах на рівних правах з інши ми учасниками цих відносин. Територіальні громади можуть створювати юридичні особи публічного права (комунальні підприємства, навчальні заклади тощо) у випадках та в порядку, встановлених Конституцією України та законом. Територіальні громади можуть створювати юридичні особи приватного права (підприємницькі товариства тощо), брати участь в їх діяльності на загальних підставах, якщо інше не встановлено законом.

1. Відповідно до ст. 140 Конституції України місцеве самоврядування є правом територіальної громади — жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста — самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Територіальною громадою визнаються жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр (ст. 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Територіальна громада наділена певними ознаками цивільної правосуб'єктності. Моментом її виникнення слід визнати визнання у встановленому законом порядку відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Так, у відповідності до ст. 133 Конституції України систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Рес­публіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села. Територіальний устрій України за п. 13 ч. 1 ст. 92 Конституції України встановлюється виключно законом. І вже внаслідок створення такої одиниці слід визнати можливість набуття ознак цивільної правосуб'єктності територіальної громади, яка проживає на території тієї чи іншої адміністративної одиниці. Крім того, згідно зі ст. 6 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» тери­торіальні громади можуть об'єднатися в одну шляхом проведення місцевого референдуму. У даному випадку нове утворення набуває цивільної правосуб'єктності з моменту вступу в законну силу рішення місцевого референдуму у порядку, встановленому Законом України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми».

Стосовно майна територіальних громад потрібно сказати, що територіальні громади сіл, селищ і міст також можуть об'єднувати на договірних засадах об'єкти комунальної власності, а також кошти бюджетів для виконання спільних проектів або для спільного фінансування (утримання) комунальних підприємств, організацій і установ, створювати для цього відповідні органи і служби (ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»). У даному випадку бюджетні кошти чи майно закріплюються за однією із територіальних громад, яка є відповідальною за здійснення цієї діяльності. Ці кошти можуть направлятися у бюджет районної чи обласної ради, а також створюватися юридична особа, діяльність якої буде спрямована на досягнення спільної мети або забезпечення спільних інтересів територіальних громад.

Набути ознаки цивільної правосуб'єктності можуть і органи самоорганізації населення, які створюються за згодою відповідних органів місцевого самоврядування у порядку, передбаченому Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про органи самоорганізації населення». Дозвіл на створення органу самоорганізації населення надається сільською, селищною, міською, районною у місті (у разі її створення) радою. Легалізація органу самоорганізації населення є обов'язковою і здійснюється шляхом його реєстрації або повідомлення про заснування. У разі реєстрації орган самоорганізації населення набуває статусу юридичної особи (ст.ст. 9, 13 Закону України «Про органи самоорганізації населення»). Матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад (ст. 142 Конституції України). Слід, однак, відмітити, що на відміну від муніципального законодавства та цивільного законодавства суб'єктами права комунальної власності відповідно до ст. 32 Закону України «Про власність» визнаються не відповідні територіальні громади, а адміністративно-територіальні одиниці в особі обласних, районних, міських, селищних, сільських рад. Очевидно, що такий підхід суперечить ст. 142 Конституції України та ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», які в цьому випадку мають пріоритет у застосуванні. Під бюджетом місцевого самоврядування (місцевий бюджет) визнають план утворення і використання фінансових ресурсів, необхідних для забезпечення функцій та повноважень місцевого самоврядування (ст. 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»), а саме, бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань (ст. 2 Бюджетно кодексу України).

Місцеві бюджети є самостійними, вони не включаються до Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим та інших місцевих бюджетів (ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»). Держава бере участь у формуванні доходів бюджетів місцевого самоврядування, фінансово підтримує місцеве самоврядування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]