Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Каменные работы методичка 2005.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
829.95 Кб
Скачать

5.1. Приклади розрахунку заробітної платні робітників.

Приклад 1. Розрахувати зарплату робітників при кладці зовнішніх стін товщиною в 2 цегли (пункт 1 калькуляції трудових затрат – таблиця 3). Умовно-постійні параметри можна не вираховувати, так як вони підраховані і будуть мати одні і ті ж значення для всіх видів робіт калькуляції, тобто Зм=375,75 грн; та Нрв=166,83 год; Су=2,25 грн/чол-год; =3,8 та =1,31. Для подальших розрахунків нам потрібні значення двох останніх параметрів (Су та ), по конкретному виду робіт. Проводимо аналіз і ведемо розрахунок. Згідно стовпця 8 пункту 1 калькуляції середній розряд робіт по кладці складає =3,4. По додатку 11 для цього розряду визначається міжрозрядний коефіцієнт =1,24. Середня фактична вартість чол-годин по цьому виду робіт рівна:

Тоді зарплата робітників при кладці зовнішніх стін товщиною в 2 цегли буде складати:

Заповнюємо стовпці 10 та 11 калькуляції (таблиця 3).

Приклад 2. Розрахувати зарплату робітників при монтажі плит перекриття площею до 10 м2 (пункт 7 калькуляції в таблиці 3).

Зм=375,75 грн; та Нрв=166,83 год; Су=2,25 грн/чол-год; =3,8 та =1,31.

Згідно стовпця 8 пункту 1 калькуляції середній розряд робіт по монтажу плит перекриття =3,7. По додатку 11 для цього розряду визначається міжрозрядний коефіцієнт =1,29. Середня фактична вартість чол-годин по цьому виду робіт рівна:

Тоді зарплата робітників при монтажі плит перекриття площею до 10 м2 буде складати:

Заповнюємо стовпці 10 та 11 калькуляції (таблиця 3).

6. Вибір крана для виробництва кам'яних та монтажних робіт.

При виконанні кам'яних і монтажних робіт на конкретному об'єкті крани можуть використовуватися для виконання тільки кам'яних чи монтажних робіт або для виконання тих та інших робіт.

У першому випадку на будівельному об’єкті встановлюють не менш двох кранів, один із яких обслуговує тільки монтажників, а інший тільки мулярів. Марки цих кранів вибираються окремо з урахуванням характеру робіт, які вони виконують.

В другому випадку один чи кілька кранів поперемінно працюють і з мулярами і з монтажниками. Вибір типу та вантажопідйомності цих кранів проводиться з врахуванням найбільш невигідних умов.

Конфігурація будинку, а також розміри його в плані впливають на вибір кількості баштових кранів.

На рис. 4 приведені схеми розміщення баштових кранів при різній конфігурації будинку. Так, наприклад, типові житлові будинки прямокутної конфігурації в плані можуть обслуговуватися одним баштовим краном (рис. 4.а). Для збільшення вантажопідйомності крани працюють з неповним вильотом стріли, розміщаючи з двох сторін будинку (рис. 4.б). Будівництво будинку з кутовим рішенням у плані обслуговуються двома кранами (рис. 4.в) чи одним баштовим краном, що має можливість пересуватися по заокругленнях (рис. 4.г). Будинки П-образної конфігурації зводять за допомогою двох баштових кранів (рис. 4.д) чи одного, що пересувається по кривій (рис.4.д).

Кран для виробництва кам'яних робіт вибирається в два етапи. На першому етапі по факторах технічного порядку (розміри будинку, габарити та маса елементів, що піднімаються, і ін.) визначають необхідні параметри крана: вантажопідйомність, висоту підйому гака, виліт стріли. Визначивши їх і, використовуючи технічні характеристики кранів, приведені в довідковій літературі, вибирають крани, параметри яких рівні чи трохи більше розрахункових.

На другому етапі, шляхом економічного порівняння обраних варіантів, визначають, який з них є більш ефективним.