Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Каменные работы методичка 2005.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
829.95 Кб
Скачать

3.3. Визначення трудомісткості робіт.

Трудомісткість виробництва робіт визначається по формулі:

де Nчас – норма часу в чол.-год. або в маш.-год. на монтажі різних конструкцій будинків, прийнята по [I];

V – обсяг робіт у відповідних одиницях;

tзм – тривалість робочої зміни в годинах (при п'ятиденному робочому тижні tзм=8 год);

К – коефіцієнт при нормі часу.

Результати підрахунку трудомісткості проведення робіт зводяться в таблицю 3 (стовпці 1-7).

  1. Організація будівельного потоку при зведенні будівель із цегли. Розробка циклограми виробництва робіт.

Основним методом виробництва робіт при кам'яній кладці та монтажу збірних перекриттів є потоковий. Потоковий спосіб виробництва проектується відповідно до трудомісткості, підрахованої по ЕНіР.

В основу потокового методу покладені наступні принципи:

  • поділ комплексу робіт по захватно-ярусній системі;

  • розчленовування комплексу робіт на складові процеси й організація спеціалізованих ланок;

  • послідовність виконання процесів спеціалізованими ланками комплексних бригад постійного складу в однаковому темпі. Перехід ланок із захватки на захватку для виконання одних і тих же процесів з застосуванням постійного набору інструмента та комплекту механізмів здійснюється через рівні проміжки часу, які називаються кроком потоку;

  • ув'язування будівельних процесів, які виконуються по захватно-ярусній системі з загальним об'єктним потоком по зведенню будинку по спільному потоковому графіку.

Загальна тривалість робіт на потоці визначається по формулі:

де К – модуль циклічності в змінах; А – кількість робочих змін у добі; m – кількість ярусо-захваток; n – кількість частних потоків.

Задаємося модулем циклічності К = 1 зміна, і приймаємо двохзмінний режим роботи А = 2.

При визначенні кількості частних потоків необхідно враховувати особливості будівельного процесу, до складу якого входять різні види робіт. При проектуванні спільного виробництва кам'яних та монтажних робіт рекомендується приймати два частні потоки, перший – кам'яні роботи, другий – монтажні роботи. Тобто, задається n = 2. У перший частний потік входять наступні види робіт: цегляна кладка, влаштування огородження та укладання перемичок. Тут крановими операціями є подача цегли та розчину до місця укладання та монтаж перемичок. В другий частний потік входять тільки монтажні операції: монтаж плит перекриттів, сходових площадок та маршів, улаштування помостей, заповнення віконних та дверних прорізів.

Число ярусо-захваток m для нашого випадку визначається таким чином.

Будинок у плані розділяємо на дві захватки, а кожен поверх по висоті на 3 яруси (1,0; 1,0 та 0,8 м). Тому виходить шість ярусо-захваток на поверсі та 30 ярусо-захваток на всьому будинку (m = 30). Незважаючи на те, що висота третього ярусу на 20 см нижче, ніж першого та другого, загальна трудомісткість на всіх ярусах приблизно однакова, тому що при кладці третього ярусу муляри додатково виконують роботу по укладанню перемичок та влаштуванню огороджень. Тоді відповідно до калькуляції трудових витрат, загальна трудомісткість цегляної кладки складає:

Тк.к. = 364,52 + 347,57 + 216,36 + 99,2 = 1026,65 чол-дні.

Трудомісткість влаштування кладки на одному поверсі складе:

1026,65:5 = 205,83 чол.-дні.

Трудомісткість робіт першого та другого ярусів складе:

чол.-дні.

Трудомісткість робіт по кладці на третьому ярусі складає:

чол.-дні.

Трудові затрати на третьому ярусі з урахуванням трудомісткості укладання перемичок та влаштування огороджень складуть:

чол.-дні.

Визначаючи тривалість будівництва при спільному виробництві кам'яних та монтажних робіт, параметри будівельного потоку повинні бути, ув'язані з можливостями монтажних механізмів.

Для цього необхідно визначити тривалість робіт окремих потоків. Якщо змінна трудомісткість кранових операцій окремих потоків не перевищує однієї машино-зміни, то кран може забезпечити безперервну роботу будівельних потоків. У противному випадку можуть виникнути диспропорції, що приведуть до збоїв виробництва. Щоб цього не відбулося, необхідно збільшити кількість кранів або тривалість будівництва. Третій шлях – скоротити трудомісткість кранових операцій. Вибір способу коректування залежить від конкретних умов виробництва й інших обмежень.

Тривалість частного потоку в змінах визначається по формулі: ,

- для нашого випадку: змін

Тривалість усього будівництва дорівнює:

Циклограма комплексного процесу виробництва цегляної кладки та монтажних робіт при його тривалості в 31 зміну показана на рис.2. При такій організації кам'яні та монтажні роботи виконуються одночасно на різних захватках, тобто, сполучені за часом. Тому необхідно перевірити – чи зможе обраний кран виконати всі кранові операції в потрібному обсязі на обох частних потоках.

З калькуляції видно, що трудомісткість кранових операцій складає Тк.о. = 59,9 м-см. Змінна трудомісткість кранових операцій дорівнює:

Тобто, змінна трудомісткість кранових операцій складає 2 м-зм. Отже, при тривалості будівництва в 31 зміну один кран не зможе забезпечити безперебійну роботу мулярів та монтажників. Для виконання необхідного обсягу кранових операцій необхідно подвоїти кількість кранів, якщо це можливо по об'ємно-планувальному рішенню будинку і вимог охорони праці. У противному випадку варто збільшити тривалість будівництва. Саме це рішення і прийняте нами для подальшої розробки. У свою чергу збільшення тривалості зведення коробки будинку можна досягти двома шляхами.

Перший – кам'яні і монтажні роботи не співпадають за часом, а виконуються в різні зміни: кам'яні – у першу, монтажні в другу, тобто приймається однозмінний режим роботи (А = 1). (див. циклограму в додатку 13). Модуль циклічності тут дорівнює одній зміні (К = 1). Тривалість будівництва в цьому випадку дорівнює:

Другий – прийняти модуль циклічності, тобто час роботи на захватці рівним двом змінам (К = 2) при двозмінному режимі робіт (А = 2). У цьому випадку кам'яні та монтажні роботи виконуються паралельно на різних захватках (рис. 3). Тривалість будівництва дорівнює:

Для остаточного вибору варіанта проаналізуємо дві циклограми та розглянемо схеми послідовності виконання робіт по ярусам та захваткам (додаток 14).

Аналіз показує, що в першому варіанті кількість людей в зміну, що беруть участь у процесі ( Nк) у два рази більше, ніж у другому – це випливає з формули по визначенню змінного складу бригади (див. стор. __), тому що модуль циклічності К в першому випадку дорівнює 1, у другому – 2. Але в першому варіанті для забезпечення безперервної роботи мулярів необхідний один комплект помостів, а в другому два комплекти.

У нашому прикладі вибирається перший варіант, при якому змінність роботи А = 1, модуль циклічності К = 1, тривалість з розрахунку складає 62 зміни, а по циклограмі 61 зміна. Тому що циклограма дозволяє більш ефективно реалізувати можливості потокового виробництва, тому й приймається тривалість будівництва П = 61 зміна.

Тепер для цього варіанта необхідно перевірити позмінну завантаженість крана.

Як було зазначено вище, при роботі мулярів краном будуть виконуватися операції по подачі цегли та розчину, також монтажу перемичок. Загальна трудомісткість цих операцій складає:

На монтажних роботах будуть здійснюватися кранові операції по монтажу плит перекриття, сходових площадок та маршів, улаштуванні риштовання, заповненні віконних та дверних прорізів. Загальна трудомісткість цих робіт складе:

Середньозмінна трудомісткість кранових операцій часткового потоку дорівнює:

де - загальна трудомісткість кранових операцій частного потоку;

tч.п. – тривалість робіт частного потоку.

Змінна трудомісткість кранових операцій дорівнює:

- для частного потоку кам'яної кладки

- для монтажного частного потоку

В обох випадках змінна тривалість кранових операцій не перевищує однієї машинозміни. Таким чином, один кран при прийнятих параметрах будівельного потоку здатний забезпечити безперебійну, ритмічну роботу частних потоків.