Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція ЕК загальна.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

3.Ознаки класифікації вп

Іншими ознаками класифікації ВП є:

1) тривалість існування;

2) топологія;

3) участь;

4) координація;

5) видимість.

6) життєвий цикл ВП, який складається з таких етапів: створення, співпраця, модифікація та припинення діяльності;

7) функціональні можливості, які повинні бути у кожного підприємства (залежать насамперед від ролі, яку відіграє те чи інше підприємство в складі ВП);

8) технологічні засоби для побудови ВП (мультиагентні системи, інжинірингові додатки, мультимедіа, телеконференції, системи workflow, управління знаннями, операційними системи та комп’ютерні мережі, системи управління інформацією, засоби побудови бізнес-процесів тощо);

9г) процедуру створення ВП (проектування бізнес-процесів, прив’язка до ресурсів, залучення ресурсів за контрактами, експлуатація створеного підприємства, моніторинг процесів, управління підприємством).

Кращому засвоєнню теми сприятиме і знайомство з реальними ВП. Класичними прикладами віртуальних підприємств виступають європейський консорціум Airbus Industries, що виготовляє добре відомі аеробуси, а також ВП фірм Apple та Sony, що об’єднали свої зусилля під час роботи над проектом Powerbook. тощо. Приклади реальних ВП можна знайти на сайтах www.niiip.org та www.virtual-organization.net та ін.

Термінологічний словник

Бізнес-додаток (Business application) — система на основі комп’ютера, яка обробляє ділову інформацію для підтримки конкретної ділової функції, такої як закупівля, управління бухгалтерським обліком або матеріально-технічним забезпеченням і т. д. Дані бізнес-додатків генеруються такими додатками і передаються в програму-транслятор для перетворення у формат ANSI X12 і навпаки.

Бізнес-процес — це сукупність однієї або більшої кількості пов’язаних між собою процедур чи операцій (функцій), які спільно дозволяють реалізувати певну бізнес-завдання або політичну мету підприємства, як правило, в межах його організаційної структури, що описує функціональні ролі і відносини.

Бізнес-функції (Business function) — цілі бізнес-процесу. Наприклад, якщо бізнес-функція — управління фінансами, то ведення рахунків дебіторів — бізнес-процес у межах цієї функції.

Брандмауер (Firewall) — сукупність програмних і апаратних способів захисту мережі від атак ззовні. Брандмауер блокує пряму взаємодію комп’ютерів корпоративної мережі з комп’ютерами зовнішньої мережі і навпаки. Замість цього здійснюється маршрутизація всіх вхідних і вихідних потоків через проксі-сервер, що знаходиться поза мережею організації. Брандмауер також здійснює аудит мережевої активності, фіксуючи об’єм трафіка і відомості про спроби несанкціонованого доступу.

Віртуальне підприємство (ВП) — це співтовариство територіально роз’єднаних фірм чи співробітників, що обмінюються продуктами своєї праці і спілкуються винятково електронними способами при мінімальному або цілком відсутньому особистому контакті.

Допоміжні бізнес-процеси — це ті процеси, які формують інфраструктуру організації (фінанси, інформатизація, управління персоналом).

Життєвий цикл віртуальних підприємств (ЖЦ ВП) — проміжок часу від момента створення до припинення діяльності ВП (ЖЦ включає такі етапи: створення, співпраця, модифікація та припинення діяльності).

Криптографія (Cryptography) — наука про захист даних і повідомлень. Криптографічні методи застосовуються для забезпечення конфіденційності, цілісності даних, аутентифікації (сутностей і даних) та для запобігання неавторизованої модифікації інформації, яка передається.

Технології управління знаннями (KM — knowledge mana­gement) — являють собою сукупність інструментальних засобів, призначених для зберігання і добування знань.

Система управління workflow — це система, яка описує, створює й управляє потоком робіт (по суті, бізнес-процесом) за допомогою програмного забезпечення, що працює на одній або кількох машинах-workflow, які можуть інтерпретувати опис процесу, взаємодіяти з учасниками потоку робіт і за необхідністю викликати відповідні програмні додатки та інструментальні засоби.

Цифровий підпис (Digital signature) — спосіб підтвердження авторства зашифрованого повідомлення, файла або будь-якої іншої зашифрованої цифрової інформації. Скріплення цифровим підписом має на увазі перетворення інформації і деяких конфіденційних відомостей, якими володіє відправник, у мітку, що називають підписом. Цифрові підписи застосовуються в середовищах з відкритими ключами і надають функції забезпечення цілісності та запобігання неавторизованій зміні інформації, яка передається.

Цифровий сертифікат (Digital certificate) — документ, підписаний за допомогою цифрової сигнатури, який встановлює, що заданий відкритий ключ відповідає об’єкту, що має певне ім’я. У межах OBI сертифікати підписуються або виходять від довіреної третьої сторони (Certificate Authority) до покупців, серверів і авторизованих сторін, що підписали документи замовлення.

NIIIP (Національні індустріальні протоколи інформаційної інфраструктури) — національний стандарт США щодо створення віртуальних підприємств (ВП).

Workflow — автоматизація (повна або часткова) бізнес-процесу, за якої документи, інформація або завдання передаються для виконання необхідних дій від одного учасника до іншого відповідно до набору процедурних правил.

X-CITTIC (Система планування й управління для віртуальних підприємств з виробництва напівпровідників) — ESPRIT-проект, який фокусується на віртуальних підприємствах для сектору мікроелектроніки.