Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osn_komp_merezh_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
412.16 Кб
Скачать

1.2. Топологія локальних мереж

Комп'ютерні мережі розрізняються по багатьом ознакам:

  • за швидкістю передачі

  • за типом використовуваного кабелю

  • по фізичному розташуванню кабелю

  • по формату пакетів (кадрів)

Для класифікації мереж часто використовуються два терміни: архітектура і топологія. Архітектура описує конкретний стандарт мережі - Ethernet, Token Ring, ARCnet. Архітектура мережі визначає швидкість передачі, вартість і тип кабелю для мережі. Топологія відноситься до фізичного розташування кабелю.

Топологія мережі обуславливает її характеристики. Зокрема, вибір тієї або іншої топології впливає:

  • на склад необхідного мережного устаткування;

  • характеристики мережного устаткування;

  • можливості розширення мережі;

  • спосіб управління мережею.

Якщо комп'ютери підключені уздовж одного кабелю, топологія називається шиною. У тому випадку, коли комп'ютери підключені до сегментів кабелю, що витікають з однієї крапки, або концентратора, топологія називається зіркою. Якщо кабель, до якого підключені комп'ютери, замкнутий в кільце, така топологія носить назву кільця.

Топологія «Шина»

Шина - найбільш проста і широко використовувана топологія. (Рис.1.6)

Мал. 1.6.

У мережі з топологією "шина" комп'ютери адресують дані конкретному комп'ютеру, передаючи їх по кабелю у вигляді електричних сигналів. Дані у вигляді електричних сигналів передаються всім комп'ютерам мережі; проте інформацію приймає тільки той, адреса якого відповідає адресі одержувача, зашифрованій в цих сигналах. Причому в кожен момент часу тільки один комп'ютер може вести передачу. Оскільки дані передаються лише одним комп'ютером, її продуктивність залежить від кількості комп'ютерів, підключених до шини. Чим їх більше, тобто ніж більше комп'ютерів, що чекають передачі даних, тим повільніше мережа. Шина пасивна топологія. Це означає, що комп'ютери тільки "слухають" по мережі дані, які передаються але не переміщають їх від відправника до одержувача. Тому, якщо один з комп'ютерів вийде з ладу, це не позначиться на роботі інших. У активних топологиях комп'ютери регенерують сигнали і передають їх по мережі.

Дані, або електричні сигнали, розповсюджуються по всій мережі - від одного кінця кабелю до іншого. Якщо не робити ніяких спеціальних дій, сигнал, досягаючи кінця кабелю, відбиватиметься і передаватиме в інший кінець і не дозволить іншим комп'ютерам здійснювати передачу даних. Тому, після того, як дані досягнуть адресата, електричні сигнали необхідно погасити.

Щоб запобігти віддзеркаленню електричних сигналів, на кожному кінці кабелю встановлюють терминатори, що поглинають ці сигнали.

Шинна топологія характеризується стійкістю роботи мережі до можливих несправностями окремих вузлів, гнучкістю, економічністю і хорошою пристосованістю до більшості систем. Мережі даного типу мають невелику протяжність.

Топологія «Зірка»

При топології "зірка" всі комп'ютери за допомогою сегментів кабелю підключаються до центрального компоненту, який називається концентратором (hub). (Мал. 1.7)

Мал. 1.7

Сигнали від комп'ютера, що передає, поступають через концентратор до всіх інших. Оскільки всі комп'ютери підключені до центральної крапки, для великих мереж значно збільшується витрата кабелю. Якщо центральний компонент вийде з ладу, порушується робота всієї мережі. А якщо вийде з ладу тільки один комп'ютер, то лише цей комп'ютер не зможе передавати або приймати дані по мережі. На решту комп'ютерів в мережі це не вплине.

Концентратор використовують для централізації трафіку мережі в одній крапці. Концентратори дозволяють досить просто розширювати мережу і застосовувати різні типи кабелів.

Зірка значно спрощує взаємодію вузлів мережі, дозволяє використовувати простіші мережні адаптери. Цілісність такої мережі вирішальним чином залежить від працездатності центрального вузла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]