Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osn_komp_merezh_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
412.16 Кб
Скачать

Сумісне використання принтерів

Сумісне використання принтерів майже нічим не відрізняється від сумісного використання каталогів. Проте відрізняються права доступу для принтерів від прав доступу, що призначаються текам.

Процес друку на мережному принтері складається з двох етапів:

  • Від комп'ютера передається завдання на друк

  • Мережне програмне забезпечення сервера друку отримує по мережі завдання на друк і додає її до решти завдань, які чекають доступу до спільно використовуваного принтера, тобто формує чергу на друк.

Просте підключення принтера до мережного сервера друку ще не робить його доступним користувачам мережі: не дивлячись на те, що фізично принтер є частиною мережі, йому ще не привласнено мережне ім'я. Щоб посилати на принтер свої дані, користувачі повинні ідентифікувати (тобто бачити) принтер з своїх комп'ютерів. Іншими словами, мережна операційна система повинна дати принтеру ім'я і сповістити про нього і його доступності всі мережні комп'ютери.

Після установки служби доступу до файлів і принтерів кожному принтеру, який допускає сумісне (загальне) використання, ставиться у відповідність властивість сумісного використання, яке означає або можливість сумісного використання, або немає.

Кожна мережна операційна система має власну версію розділення принтера, проте, всі вони вимагають, щоб адміністратор встановив драйвер принтера і повідомив мережній операційній системі деякі дані про цей принтер.

Така процедура включає:

  • завантаження драйверів принтера, щоб останній міг працювати з сервером друку;

  • призначення принтеру (як ресурсу, що розділяється) імені, щоб користувачі мережі могли ідентифікувати це ім'я і дістати доступ до принтера;

  • призначення місця виведення даних, щоб директор знав, куди необхідно передавати завдання на друк;

  • установку параметрів друку і параметрів формату вихідних даних, щоб мережна операційна система знала, як обробляти і форматувати завдання на друк.

Спочатку необхідно надати принтер в сумісне використання, а потім за допомогою мережної операційної системи підключитися до нього. Для цього треба знати дві речі:

  • ім'я сервера, до якого підключений принтер;

  • ім'я принтера

Принтер розглядається у ряді будь-яких інших спільно використовуваних ресурсів. Тому користувачі повинні мати не тільки права на доступ до нього, їм також повинен бути привласнений певний рівень цих прав.

Наприклад, користувачі з відповідними привілеями можуть маніпулювати завданнями на друк, які передаються на мережний принтер. Вони мають право переміщати свої завдання в початок черги, відсовуючи завдання інших користувачів або навіть видаляючи деякі з них зовсім.

Діапазон привілеїв, що відносяться до друку, залежить від мережної операційної системи. Мережні операційні системи містять утиліти, які адміністратор може використовувати для призначення відповідних привілеїв друку. Таким чином, саме адміністратор визначає, якими привілеями володітимуть користувачі.

Установка принтера виконується з панелі Принтери (вона відкривається з теки Мій комп'ютер).

Після установки принтера необхідно вказати права доступу до нього. Зробити це можна, вибравши в контекстному меню або в основному меню команду Файл/Доступ.

На екрані з'являється діалогове вікно властивостей доступу.

У діалоговому вікні властивостей доступу представлені наступні пункти:

Мережне ім'я. Це ім'я, яке привласнюється загальному принтеру. Будь-який комп'ютер в мережі має можливість звертатися до загального принтера, вказавши відповідне мережне ім'я. Це ім'я може містити до 12 букв або цифр.

Замітки. Поле коментаря є необов'язковим і може використовуватися для надання докладнішого опису загального принтера, чим опис у вигляді 12-символьного мережного імені.

Пароль. У цьому полі може міститися пароль, який повинен ввести користувач, перш ніж він дістане доступ до загального принтера. Пароль не обов'язковий. Якщо він не вказаний, то до загального принтера може звернутися будь-який користувач мережі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]