Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.раб. имо.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать
  1. Практичні завдання для письмового виконання в зошиті для самостійної роботи.

1. Ознайомтеся з невеликим уривком з договору єгипетського фараона Рамсеса II із царем хетів Хаттушилем III (1296 р. до н.е.):

«Так буде прекрасний мир і братерство між дітьми дітей великого царя хетів і Рамсеса, великого царя Єгипту. Єгипет і країна хетів так перебувають, подібно нам, у світі й братерстві на все часи... Якщо піде який-небудь ворог проти володінь Рамсеса, то нехай Рамсес скаже великомуцарю хетів: іди із мною проти нього з усіма твоїми силами... Якщо Рамсес розгнівається на своїх рабів, коли вони вчинять повстання, і піде втихомирювати їх, то заодно з ним повинен діяти й цар хетів... Якщо хто-небудь утече з Єгипту й піде в країну хетів, то цар хетів не буде його затримувати у своїй країні, але поверне в країну Рамсеса... Все написане на срібній дошці, тисяча богів і богинь країни хетів зобов'язуються виконувати стосовно тисячі богів і богинь Єгипту...»

Які інститути й принципи міжнародного права закріплені в цьому договорі? Які

інститути міжнародного права застосовувалися в Древньому світі?

2. При проведенні переговорів македонського царя Персея з римським легатом Марцием (II в. До н.е.) останній призначив місце зустрічі на ріці Пенее, у Фессалії. «Переговори відкрилися суперечкою о формальностях, хто першим повинен перейти ріку й з яким числом людей. Одні думали, що треба віддати перевагу царському достоїнству, а інші - ім'я римського народу, тим більше що про переговори просив Персей. Марций дозволив суперечку жартом, сказавши, що син повинен підійти до батька, а його кликали Пилипом, так само, як батька Персея».

Яке значення мали правила етикету в міжнародних відносинах? Яке значення вони мають зараз? Як міг би бути дозволена дана суперечка в цей час?

3. На думку відомого російського вченого В.Н. Александренко, «Рим не визнавав

існування міжнародного союзу, у якому він був би членом, рівноправним з іншими пародами... Рим заслуговує ім'я скоріше патрона, чим володаря миру... Політичний егоїзм Рима виключав можливість правильного й постійного міжнародного порядку, на засадах мирного співжиття з іншими народами заснованого». У чому полягають особливості відносин Древнього Рима з іншими народами? Чи можна затверджувати, що ці відносини були засновані на міжнародно-правових початках? У чому проявляється вплив римської культури на сучасне міжнародне право?

4. Відомий росіянин учений проф. Д.И. Каченовский писав: думаю, що росіянин людина

по складу свого розуму дуже здатний розуміти міжнародні питання й, якщо захоче, знайде в собі спокій, потрібне для ґрунтовного їхнього рішення. У нас немає історичних розбратів з Европою. Ми пов'язані з нею одними узами грамодянства... В освіченій російській людині немає національної винятковості, немає віри у феодальні перекази, немає особливої ворожнечі тому або іншому плем'ю, яку ми знаходимо на заході... Нас недарма вважають на заході відмінними дипломатами...».

Чи згодні ви з думкою Д.И. Каченовского? Чи залежить зміст і застосування

міжнародного права від окремої держави? У якому ступені? Що позитивного внесла російська юриспруденція в науку міжнародного права?

5. Міжнародне право це -

а) право, що регулює відносини між державами й інші, пов'язані з ними відносини;

б) право, застосовуване до держав у їхніх взаємних відносинах і до індивідів у їхніх відносинах

с державою;

в) право, що регулює відносини між суб'єктами міжнародного права;

г) право, застосовне до суб'єктів міжнародного співтовариства, т.е до держав,

міжнародним організаціям і, у виняткових випадках, до індивідів;

д) сукупність норм внутрішньодержавного права, що регулюють участь Російської

Федерації в міжнародних відносинах.

Яке із цих визначень більше правильне? Оціните кожне визначення.