Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.раб. имо.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи студентів з дисципліні

«Історія міжнародних відносин»

Загальні методичні рекомендації

Загальні питання організації самостійної роботи студентів

Самостійна робота студента є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом по навчальній дисципліні у вільний від обов'язкових аудиторних занять час.

Навчальний час, відведений для самостійної роботи студента по навчальній дисципліні, визначається навчальним планом спеціальності й робітником планом.

Зміст самостійної роботи студента по навчальній дисципліні визначається навчальною програмою дисципліни, методичними матеріалами, задачами й вказівками викладача.

Самостійна робота забезпечується системою учбово-методичних засобів, передбачених для вивчення навчальної дисципліни: підручники, навчальні й методичні посібники, конспекти лекцій, плани семінарських занять, і ін. У процесі самостійної роботи студент вивчає наукову й спеціальну монографічну літературу, користується періодичними виданнями, довідниками. Ця робота може проводитися в бібліотеці інституту, у навчальних аудиторіях, а також у домашніх умовах с використанням Інтернету.

Результати даної роботи студента над навчальним матеріалом перевіряються на семінарських заняттях, у процесі проведення поточного й підсумкового контролю знань і вмінь студента. Основна задача самостійної підготовки студентів складається у вивченні питань, які не були освітлені (або були освітлені недостатньо) повно в процесі лекційних занять. При цьому в процесі самостійної підготовки студенти вивчають єдиний матеріал, а при виконанні індивідуальних занять перед кожним з них або групою студентів коштує окрема задача.

Кількість годин самостійної роботи визначається на основі встановленого типовим навчальним планом співвідношення аудиторних занять і самостійної роботи.

На основі програми курсу й планів семінарських і практичних задач можна більш глибоко продумати відповіді на питання підсумкового контролю знань або семінарських занять, оцінити повноту і якість засвоєння матеріалу по кожній з тем.

Вивчення теми по одному з рекомендованих підручників або іншому джерелу основної літератури, конспекту лекційного матеріалу. З метою поглибленого вивчання матеріалу рекомендується заздалегідь вивчити конспект лекцій з теми, що вивчається, а потім не менше двох підручників або іншу основну літературу, названу до кожної теми. По можливості доцільно ознайомитися з відповідним матеріалом в інших підручниках по дисципліні останнього років видання. У зв'язку із цим варто звернути увагу на обхват всіх питань підсумкового контролю знань і робочої програми в границях теми, що вивчається.

Як показує досвід, виправдує себе практика конспектування матеріалу, що не був охоплений лекцією, з питань як семінарського заняття (задача для самостійної підготовки), так і підсумкового контролю знань. Це надасть допомога (значно скоротить час) при підготовці до ПМК. Вивчення додаткової літератури.Високої професійної підготовки студенти можуть домогтися лише тоді, коли вони ознайомляться із проблемними питаннями теорії й практики досліджуваної дисципліни. Цьому сприяє вивчення додаткової літератури. Вона повинна використовуватися студентами, насамперед, при підготовці до семінарських занять і виконанні задач у процесі самостійної підготовки.

Ведення короткого конспекту або начерки (плану) відповіді. Після вивчення навчальної програми курсу, основної й додаткової літератури, що рекомендується, і написання короткого конспекту цього матеріалу з питань підсумкового контролю знань у границях теми заняття доцільно при підготовці до семінарського заняття скласти схему або план відповіді на кожне з питань заняття з відбиттям вузлових моментів (дефініцій, класифікацій і ін.). Уживання кольорових фломастерів (паст), супідрядне підкреслення або схемний або табличний виклад суті допоможе послідовно, логічно обґрунтовано й правильно відповісти на основні й додаткові питання. Варто уникати читання схем (плану, короткого конспекту відповіді й ін.), дефініцій, класифікацій або інших аналогічних теоретичних положень, які доцільно викладати по пам'яті. Виконання задач на практичних заняттях, по індивідуальній або самостійній підготовці в зошиті-практикумі. Результати виконання задач на практичних заняттях або самостійній підготовці повинні відображатися (залучатися до неї) у спеціальному зошиті-практикумі, що надається разом з конспектами лекцій на підсумковий контроль для оцінок якості роботи студентів в аудиторний і поза аудиторний час.

У зошиті-практикумі повинні акуратно висловлюватися результати виконання задач у вигляді конспекту самостійно вивчених питань, схем, таблиць і т.п.