Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заочники 3Ф 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
728.06 Кб
Скачать

Зміст дисципліни

Бухгалтерський облік”

Тема 1. Загальна характеристика бухгалтерського обліку, його предмет і метод

Сутність бухгалтерського обліку, його види та функції. Види бухгалтерського обліку: фінансовий, управлінський, податковий, взаємозв'язок між ними. Предмет і об’єкти бухгалтерського обліку, його основні принципи. Метод бухгалтерського обліку та його елементи. Міжнародне та національне регулювання бухгалтерського обліку.

Тема 2. Бухгалтерський баланс

Поняття бухгалтерського балансу. Бухгалтерський баланс як елемент методу бухгалтерського обліку. Побудова бухгалтерського балансу, його структура. Актив і пасив балансу. Склад засобів підприємства і джерел їх утворення. Типи змін у балансі під впливом господарських опе­рацій.

Тема 3. Рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис

Поняття про рахунки та особливості їх застосування в бухгалтерському обліку. Взаємозв’язок між рахунками бухгалтерського обліку і балансом. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємства, його структура. Класифікація рахунків бухгалтерського обліку по відношенню до балансу. Характеристика активних і пасивних рахунків, особливості активно-пасивних рахунків.

Подвійний запис та кореспонденція рахунків. Порядок відображення господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку. Прості та складні бухгалтерські проводки. Рахунки синтетичного та аналітичного обліку, їх призначення та особливість. Взаємозв’язок між синтетичними та аналітичними рахунками. Оборотні відомості за синтетичними та аналітичними рахунками – спосіб перевірки та узагальнення поточного бухгалтерського обліку.

Тема 4. Оцінювання та калькуляція.

Сутність та значення вартісної оцінки. Оцінка об’єктів обліку. Калькулювання в системі обліку. Методи оцінки засобів підприємства. Калькулювання на різних стадіях процесу відтворення.

Тема 5. Документація та інвентаризація, техніка і форми бухгалтерського обліку.

Документація як спосіб первинного відображення об’єктів бухгалтерського обліку. Класифікація бухгалтерських документів. Інвентаризація в системі бухгалтерського обліку, порядок її проведення та відображення результатів. Облікові регістри, їх класифікація і призначення. Характеристика основних форм бухгалтерського обліку. Особливості журнальної форми бухгалтерського обліку.

Тема 6. Облік необоротних активів.

Поняття та склад необоротних активів. Класифікація та оцінка необоротних активів. Облік надходження необоротних активів. Порядок нарахування та облік амортизації необоротних активів. Переоцінка необоротних активів. Облік вибуття необоротних активів.

Тема 7. Облік запасів.

Поняття, класифікація та оцінка запасів. Облік надходження запасів. Облік вибуття запасів. Оцінка запасів на дату балансу.

Тема 8. Облік грошових коштів і дебіторської заборгованості.

Документування та облік касових операцій. Документування та облік грошових коштів на рахунках у банках. Облік операцій з іншими грошовими коштами. Класифікація та оцінка поточної дебіторської заборгованості. Облік розрахунків з покупцями та замовниками, з різними дебіторами. Облік резервів сумнівних боргів.

Тема 9. Облік фінансових інвестицій.

Фінансові інвестиції, класифікація та оцінка. Організація фінансових інвестицій згідно з П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції». Облік короткострокових та довгострокових фінансових інвестицій.

Тема 10. Облік власного капіталу.

Структура власного капіталу, характеристика його складових. Порядок формування та облік статутного капіталу. Облік додаткового і резервного капіталу. Облік нерозподіленого прибутку.

Тема 11. Облік зобов’язань.

Поняття та класифікація зобов’язань. Довгострокові зобов’язання, їх склад і характеристика. Оцінка довгострокових зобов’язань. Облік довгострокових кредитів банку. Облік інших довгострокових зобов’язань. Поняття і види поточних зобов’язань підприємства. Облік короткострокових кредитів банків. Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками. Облік розрахунків з бюджетом по податках та обов’язкових платежах. Облік розрахунків з оплати праці.

Тема 12. Облік праці, її оплати та соціального страхування персоналу.

Зміст, форми та системи оплати праці. Облік особового складу та відпрацьованого часу. Облік нарахування заробітної плати та розрахунків з працівниками. Облік розрахунків з органами соціального страхування.

Тема 13. Облік витрат діяльності підприємства.

Поняття та класифікація виробничих витрат, формування собівартості продукції. Облік витрат на виробництво продукції, визначення її фактичної виробничої собівартості. Облік адміністративних витрат. Облік витрат на збут. Облік інших операційних витрат. Облік витрат іншої звичайної діяльності. Облік надзвичайних витрат.

Тема 14. Облік доходів і фінансових результатів.

Поняття, класифікація та оцінка доходів. Облік доходів від зви­чайної діяльності. Облік доходів від надзвичайних подій. Поняття фінансових результатів та порядок їх формування. Облік фінансо­вих результатів за видами діяльності підприємства.

Тема 15. Фінансова звітність.

Склад і призначення фінансової звітності. Характеристика П(С)БО 1 „Загальні вимоги до фінансової звітності”, П(С)БО 6 „Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах”. Порядок складання фінансової звітності. Примітки до фінансової звітності.