Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7 Рег структ-функц анализ .doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
103.42 Кб
Скачать

Галузева структура промислового центру н

Галузі промисловості

ПВП

(осіб)

% до

підсумку

Машинобудування

Легка промисловість

Харчова промисловість

Деревообробна промисловість

Інші галузі

350

372

610

85

22

24,3

25,9

42,4

5,9

1,5

УСЬОГО:

1439

100,0

Таблиця 2

Функціональна структура промислового центру н (розрахунок за чисельністю пвп)

Фактори розвитку

Ступінь

орієнтації

(%)

Економіко-географічне положення

Трудові ресурси

Природно-сировинні ресурси

в т.ч.

мінеральні

сільськогосподарські

лісові

Водні ресурси

Споживчий фактор

9

17

30

4

23

3

0,0

44

ВСЬОГО:

100,0

З наведених даних випливає, що розвиток промислового центру Н відбувався в орієнтації головним чином на фактор споживання і природно-сировинних ресурсів (в основному на сільськогосподарські). В орієнтації на споживчий фактор в промисловому центрі розташовані харчові виробництва, які виготовляють безалкогольні напої, ковбасні, хлібопекарні вироби, підприємство по ремонту сільгосптехніки, поліграфічне підприємство, підприємства побутового обслуговування.

На переробку сільськогосподарської сировини і транспортне положення орієнтується цукровий завод, за рахунок якого в профілі факторної орієнтації висока значимість сільськогосподарських ресурсів. На використання економіко-географічного положення та трудових ресурсів розміщені декілька невеликих машинобудівних підприємства. Однак вигоди транспортно-географічного положення використовуються недостатньо.

Аналіз функціонально-територіальної структури виробництва регіону А в даному аспекті вказує на те, що існує певна закономірність в зміні профілю факторної орієнтації територіально-виробничих утворень при переході від високого рангу до нижчого.

Так, для трьох промислових вузлів характерним є висока питома вага в орієнтації на фактор економіко-географічного положення і трудових ресурсів, і в меншій мірі на фактор споживання.

Більшість промцентрів рангу 10-20 тис. осіб характеризуються великою часткою фактора споживання, середня велична якої сягає 45 %, потім йде фактор природно-сировинних ресурсів (21 %) з переважаючою орієнтацією на переробку сільськогосподарської сировини (15 %). Питома вага фактора трудових ресурсів порівняно невелика – 19 %, на фактор економіко-географічного положення припадає тільки 14 %.

Для територіально-виробничих утворень рангу до 10 тис. осіб також характерна висока ступінь орієнтації на фактор споживання і фактор природно-сировинних ресурсів.

4