Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7 Рег структ-функц анализ .doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
103.42 Кб
Скачать

2.Регіональні функції виробництва

Напрями формування виробничої структури регіону тісно пов’язані з регіональними функціями виробництва. Серед цих функцій виділяють три основні:

  • зовнішня (міжрегіональна) функція – участь в територіальному поділі праці, тобто поставка на зовнішній ринок окремих видів продукції, які характеризуються високою конкурентоздатністю (обумовлено наявністю в регіоні особливо сприятливих умов для її виробництва);

  • внутрішня регіональна функція – виготовлення та постачання на місцевий ринок конкурентоздатної продукції, виходячи з наявних умов та ресурсів, для задоволення своїх виробничих потреб та потреб населення;

  • внутрирегіональна факторна функція, яка проявляється в характері і інтенсивності використання (експлуатації) тих або інших умов та ресурсів регіону.

Таким чином, умови та ресурси регіону, структура і регіональні функції його виробництва перебувають у тісному взаємозв’язку і взаємодії. З цього витікає, що виробництво регіону відповідним чином організоване: характерне для регіону поєднання умов та ресурсів і конкретні регіональні функції його виробництва визначають виробничу структуру, і, навпаки, ефективне здійснення виробництвом регіону регіональних функцій на основі його умов та ресурсів можливе при відповідній виробничій структурі.

3. Аналіз функціональної структури виробничого комплексу регіону

При обґрунтуванні раціональної організації виробництва регіону важливе місце займає, як вже відмічалося, виявлення та аналіз його виробничої структури. Системно-структурний аналіз виробництва здійснюється за такими напрямами: галузевому, міжгалузевому, територіальному, функціональному (рис. 2).

Функціональна структура виробництва регіону – це склад, співвідношення і взаємозв’язки груп підприємств та галузей, які виділені за допомогою функціональних критеріїв.

При виявленні функціональної структури виробничого комплексу регіону нерідко використовують класифікацію, згідно якої виділяють такі функціональні групи галузей:

  1. група галузей спеціалізації;

  2. група допоміжних та обслуговуючих галузей, розвиток яких пов'язаний з розвитком галузей спеціалізації, що утворює сприятливі умови для виконання регіоном своїх функцій в системі територіального поділу праці;

  3. група галузей, які задовольняють потреби населення.

При аналізі функціональної структури виробництва регіону у відповідності з цією класифікацією акцентується увага на узгодженості виробничої структури з його регіональними функціями.

Такий вид аналізу функціональної структури виробництва називається функціонально-галузевим (рис. 2; табл. 1).

Структура виробничого комплексу регіону

Галузева

структура

Міжгалузева

структура

Територіальна структура

Компоненти

Галузі

Підгалузі

Компоненти

Міжгалузеві

комплекси

Компоненти

Територіально-виробничі утворення