Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кваліфікаційна робота спеціаліста.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
586.58 Кб
Скачать

1.3.2 Обґрунтування управлінських рішень щодо оптимізації стану довкілля Чугуївського району

Впровадження системи екологічного управління здійснюється шляхом розробки, застосування та підтримання на належному рівні робочих процедур і засобів управління щодо здійснення екологічної політики, цілей та завдань організацій [5]. Та перш за все, з метою впровадження будь-яких управлінських рішень в природоохоронній діяльності слід звернути увагу на основні причини, які призвели до загрожуючого стану довкілля, та в подальшому приймати їх до уваги. Серед таких причин найголовнішими є 6:

-використання на промислових підприємствах та у с/г виробництві застарілої техніки та обладнання;

-несприятлива структура промислового виробництва;

-недотримання науково-обґрунтованих методів ведення сільського господарства;

-відсутність належних природоохоронних систем (нових та полагоджених очисних споруд, оборотних систем водо забезпечення );

-відсутність належного правового та економічного механізмів, які стимулювали б розвиток екологічно безпечних технологій та природоохоронних систем;

-відсутність належного контролю за охороною довкілля.

Стосовно території Чугуївського району, слід запроваджувати наступні управлінські рішення задля попередження та вирішення 1 та 3 причин, що призвели до погіршення стану довкілля:

- впровадження комплексу заходів щодо заміни трубопроводів. Через незадовільний стан водних ресурсів постає проблема забезпечення надійного водопостачання для населення, в першу чергу для м. Зміїв, та с. Лиман. Виникає необхідність проведення заходів що до будівництва та ремонту водопроводів.

- впровадження, агротехнічних та водоохоронних заходів на сільськогосподарських угіддях.

Щоб суттєво зменшити надходження завислих речовин, органічних сполук, мінеральних добрив, отрутохімікатів, відпрацьованих нафтопродуктів у водні об'єкти басейну річок: Сіверський Донець, Уди, Мжа, Берестова та запобігти втраті гумусу і підвищити родючість сільськогосподарських угідь пропонується запровадити агротехнічні протиерозійні заходи (обробка ґрунту поперек схилу, щілювання ріллі та ін.), рекультивація порушених земель, консервація еродованої, забрудненої ріллі шляхом залуження та залісення, створення захисних лісових насаджень в межах прибережних смуг.

З метою попередження 4 причини погіршення стану довкілля (відсутність належних природоохоронних систем (нових та полагоджених очисних споруд, оборотних систем водо забезпечення) слід запровадити такі управлінські рішення:

- впровадження комплексу заходів що до ремонту очисних споруд у мікрорайоні м.Чугуїв.

Споруди очистки стічних вод мають багато недоліків. Серед них відсутність споруди механічної очистки стічних вод, включаючи до свого складу грати, піскоуловлювачи, піскові карти, відстійники; не вирішено питання будівництва комплексу доочистки, який поєднує у собі два біопруди та колектор скиду до пойми р. Мжа; не проведено герметизацію та захист від потрапляння паводкових вод до каналізаційних споруд та багато інших. Очисні споруди Чугуївського району Харківської області збудовані більш як 30 років тому вони не забезпечують і 30% очистки стічної води.

- обладнання перспективних територій для розміщення полігонів з утилізації побутового сміття.

Ці заходи дозволять припинити забруднення ґрунтів, поверхневих та підземних вод від стихійних звалищ побутового сміття на території Чугуївського району.

Відсутність належного правового та економічного механізмів, які стимулювали б розвиток екологічно безпечних технологій та природоохоронних систем - це 5 причина погіршення стану довкілля. Вирішення її можливо за умов впровадження фінансово-економічних методів регулювання. Набутий світовою практикою досвід і об'єктивно сформовані орієнтири природоохоронної політики показують, що при вирішенні питань щодо удосконалення природокористування в нашій державі прогресивною формою регулювання може бути єдина система оподаткування і платежів. До того ж перспективним є застосування системи податкових пільг та податкових норм, яка існує в різних країнах світу стосовно стимулювання випуску екологічно чистої, безпечної продукції.

Фінансові методи стимулювання природоохоронної діяльності можна здійснити шляхом [18]:

• надання пільг при оподаткуванні підприємств, установ, організацій і громадян у разі реалізації ними заходів щодо охорони навколишнього середовища - при переході на маловідхідні і безвідхідні ресурсо- та енергозберігаючі технології, організації виробництва і впровадженні очисного обладнання та устаткування для утилізації забруднюючих речовин і переробки відходів;

• надання на пільгових умовах короткотермінових та довгострокових кредитів для реалізації заходів щодо забезпечення раціонального використання природних ресурсів;

• встановлення підвищених норм амортизації основних виробничих природоохоронних фондів;

• звільнення від оподаткування спеціальних екологічних фондів;

• стимулювання працівників та громадських інспекторів з охорони навколишнього природного середовища, які виявили порушення законодавства і вжили необхідних заходів для притягання винних до відповідальності.

Таким чином, впровадження управлінських рішень щодо охорони природи з урахуванням основних причин погіршення стану довкілля, та спираючись на територіальні особливості місця впровадження природоохоронних управлінських рішень можливо покращити загрозливу ситуацію екологічного стану території.

1.4 Еколого - економічна оцінка витрат на захист, стабілізацію та оздоровлення території Чугуївського району