Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кваліфікаційна робота спеціаліста.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
586.58 Кб
Скачать

1.3.1 Узагальнення результатів про стан компонентів та комплексів довкілля Чугуївського району

Економіка і господарство Чугуївського району мають аграрно- індустріальну спрямованість. Основними галузями промисловості є енергетика машинобудування і металообробка, деревообробка. Так, у районі 13 промислових підприємств семи галузей, загальна доля яких в обсязі виробництва району складає: харчова – 35,3%, електроенергетика – 25,1%, переробна – 17%, виробництво неметалевих виробів – 15,8%, оброблення металу – 6%, будівельна – 0,5%, фармацевтична – 0,3% [19].

З початку 2010 року обсяг виробленої продукції промислового комплексу району (в діючих цінах) склав 361,8млн.грн.

На території району розташоване державне підприємство ТЕЦ-2 «Есхар» – єдине в районі електроенергетичне підприємство, введене в експлуатацію в 1930 році. Основними напрямами його діяльності є виробництво електроенергії та теплоенергії. Існуюча потужність підприємства становить 74Мвт. Максимальне теплове навантаження в зимовий період складає до 25Гкал/год.

Щороку до атмосфери району від стаціонарних джерел потрапляє понад 5 млн. тонн забруднюючих речовин. Погіршення якості атмосферного повітря насамперед пов’язано з відсутністю пило-газовловлюючих споруд на підприємствах та недотримання санітарних норм та правил [3,2].

Пріоритетними сполуками, що надходять до атмосфери Чугуївського району з викидами від стаціонарних джерел забруднення є: двоокис вуглецю (1148,4 т.), НМЛОС (348,6 т.), оксид вуглецю (214,9 т.), сполуки азоту, сірка (3,76 т.), сажа (1,6 т.), аміак (0,67 т.) та метали і їх сполуки (0,77 т.) [24].

Речовини, на які припадає 90 % викидів в атмосферне повітря Чугуївського району, належать до другого, третього та четвертого класу небезпеки [2,28], тобто є більш-менш безпечними для здоров’я людини.

Проте, атмосфера має здатність до самоочищення, з метою визначення потенціалу до самоочищення атмосфери Чугуївського району нами було розраховано метеорологічний потенціал. За отриманими результатами він складає Км=0,4%, що свідчить про те що на досліджуваній території переважають процеси, які сприяють самоочищенню атмосфери. Очищення відбувається разом з опадами, яких на території району випадає близько 500 мм на рік, що вимивають домішки забруднюючих речовин. Великий вплив на формування екологічного стану території району мають такі стихійні процеси як грози, град, хуртовини та ожеледь, які також мають місце на території району.

Загальний обсяг скидів забруднених вод до річки Сіверський Донець складає 20138,8 тис. м3, майже 61 %, з яких приходиться на скиди від ТЕЦ-2. Джерелами надходження забруднюючих речовин у водні об'єкти в межах Чугуївського району є змив речовин поверхневим стоком, надходження від не каналізованих населених пунктів, надходження від тваринництва, надходження від точкових джерел забруднення. Крім того спостерігається різке підвищення концентрацій забруднюючих речовин в Донці нижче впадіння р. Уди - в результаті значного навантаження з боку харківського мегаполісу. Протягом наступних 70-80 км концентрації знижуються за рахунок інтенсивних процесів самоочищення.

Головною річкою району є р. Сіверський Донець, за результатами оцінки екологічної якості води р. Сіверський Донець, проведеної у 2003 - 2004 рр. визначено, що інтегральний екологічний індекс якості води знаходиться в межах З-4-ї категорій ІІ-ІІІ класу, що відповідає назві класу задовільно (забруднені) [4].

Усі природні водойми мають здатність до самоочищення, тобто розбавлення стічних вод, випадіння в осади твердих забруднювачів, хімічні й інші природні процеси, що призводять до видалення з водойми забруднювачів і сприяють поверненню води до її первісного стану. Проте здатність водойми до самоочищення має свої межі. Велика кількість забруднених вод, наявність у них токсичних для водних біоценозів речовин й інші причини обмежують здатність водойми до самоочищення. Нині річки й озера на території Чугуївського району вже майже не можуть подолати дедалі зростаюче антропогенне навантаження. Показник стійкості Сіверського Донця дорівнює 0,25, що характеризується як середній потенціал самовідновлення.

Ґрунтовий покрив району, також як і атмосферне повітря та водні об'єкти потерпають від надмірного антропогенного тиску у вигляді викидів та скидів токсичних речовин. Внаслідок інтенсивного сільськогосподарського використання земельним ресурсам Чугуївського району нанесено відчутний збиток у результаті відчуженості родючих земель, затоплення і підтоплення, меліоративних заходів і недосконалості застосовуваної агротехніки. Такі проблеми, як ерозія, дефляція, забруднення ґрунтів пестицидами, отрутохімікатами та важкими металами мають місце на території району. Ґрунтовий покрив Чугуївського району досить різноманітний, а відповідно і стійкість до техногенного навантаження різна для різних типів ґрунтів. Тому як більшу частину території району займають темно-сірі лісові ґрунти, саме для них було розраховано коефіцієнт стійкості. їх стійкість за розрахунками дорівнює 56,6 %. Оцінюючи (Г) стійкість чорнозему типового середньо гумусного за Барановським В.А., відносимо цей тип ґрунту до середньо стійких ґрунтів, які стійкі до техногенного впливу, але за умов нераціонального використання, затоплення та підтоплення родючих земель виникає загроза стрімкого зниження потенціалу їх самовідновлення [4]. Для самоочищення ґрунтів, а також для їх відновлення потрібно багато часу, котрий залежить від характеру забруднення та природних умов. Процес самоочищення ґрунтів триває від декількох днів, до декількох років, а процес відновлення порушених земель - сотні років.

Найголовнішим багатством будь-якого району, з точки зору ресурсного потенціалу, являються ліси. Відомо, що ліси виконують багато екологічних функцій: очищають повітря, виділяють кисень, призупиняють ерозійні процеси, крім того ліси мають велику рекреаційну цінність. Лісистість Чугуївського району складає 29,5 % від загальної площі району [1]. Але з року в рік вона поступово зменшується через масові несанкціоновані вирубки дерев. Крім того, як наслідок забруднення попередніх компонентів в рослинах накопичуються забруднюючі речовини. В результаті згорання викопного палива, що використовується для отримання електроенергії на ТЕЦ утворюються такі продукти як двоокис сірки та двоокис азоту. Для багатьох видів рослин суміш цих газів викликає ураження листя рослин. Викиди ТЕЦ впливають на вміст ряду мікроелементів в рослинах, що ростуть поблизу. Найближчі до Чугуївської ТЕЦ ліси характеризуються підвищеним вмістом важких металів в ґрунтах та лісовій підстилці (від 1,1 до 4 разів), в порівнянні з пробами, відібраними на різних відстанях від Чугуївської ТЕЦ. Гідротермічний потенціал продуктивності фітомаси району дорівнює 5,86. Для Чугуївського району він середній. Продуктивність рослин підтримується завдяки природним процесам - достатній кількості опадів і тепла.

До негативних чинників антропогенного та природного походження, що впливають на стан навколишнього середовище, перш за все відносять несприятливі природно-антропогенні процеси. На території Чугуївського району до таких процесів відносять: водну та вітрову ерозію, зсуви, підтоплення. Ступінь еродованості сільськогосподарських угідь району складає 55,2 %, а еродованість ріллі досягла 34,8 %. Спостерігається еродування орних земель, розташованих на схилах із крутизною до 2°.

Стан навколишнього природного середовища району можна узагальнено охарактеризувати як напружений, що спричинено високим забрудненням атмосферного повітря та поверхневих вод, високим ступенем ерозійної небезпеки.