Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1s.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
980.99 Кб
Скачать

1.3. Розрахунок та вибір лап і опор для циліндричних резервуарів

Резервуари, які експлуатують на хімічних підприємствах встановлюють на фундаменти, спеціальні конструкції (наприклад етажерки), а також на лапи або опори. Винятки становлять вертикальні циліндричні апарати з плоскими днищами і прямокутні резервуари, які встановлюють безпосередньо на настил або ряд швелерів.

Незалежно від того, як встановлюють резервуар необхідно перевіряти питоме навантаження на опорну поверхню.

Допустиме навантаження на опорну поверхню треба вибирати з табл. 4.

Таблиця 4

Поверхня настилу

[q], МПа

Поверхня настилу

[q], МПа

Сосна Ялина

вздовж

волокон

3,2

Цегляна кладка

М100

3,0

впоперек

4,5

М200

4,4

Береза Бук

вздовж

3,5

Бетон

М100

8

впоперек

5,0

М200

14

Дуб

вздовж

4,2

М300

23

впоперек

5,8

Сталь, чавун

200

Вибір типу опор резервуару залежить від його розташування у просторі і умов встановлення у місці експлуатації.

Лапи для вертикальних резервуарів

При встановлені вертикальних резервуарів у середині виробничого приміщення між перекриттям використовують лапи. Невеликі резервуари встановлюють на дві лапи, великі – на чотири. Для навантажень до 8 тонн на одну лапу, розроблений стандарт, яким необхідно користуватися при виборі лап. Лапи виготовляють:

  • штампованими,

  • зварними,

  • зварними з видовженим вильотом для ізоляції.

Опорні лапи виготовляють зі сталі і приварюють до корпусу резервуару безпосередньо (див. рис. 14), або через накладний лист. При такому способі кріплення резервуару виникають місцеві стискуючі і розтягуючі напруження, які можуть викликати деформацію резервуару в місці встановлення лапи. Тому при виборі опорної лапи необхідно розрахувати несучу здатність обичайки у місці приварювання лапи. Якщо несуча здатність недостатня, то в місці приварювання лапи приварюють накладний лист, а до нього приварюють лапу. У випадку, коли резервуар виконаний з корозійностійкого матеріалу (а опори виготовляють з вуглецевої сталі), то для уникнення контактної корозії накладний лист виготовляють з нержавіючої сталі товщиною не менше товщини обичайки.

О

Рис. 14. Схема для розрахунку параметрів лап.

порну лапу до обичайки, або до накладного листа приварюють двостороннім суцільним швом. Якщо внутрішню поверхню резервуару захищають від корозії гумовим або полімерним покриттям, лапи приварюють до нанесення цих покриттів. Необхідну кількість опор (від двох до чотирьох) розраховують або вибирають на підставі конструктивних міркувань.

Основні розміри опорних лап представлені у додатку, табл. 8. Вибирають опорні лапи залежно від ваги апарату (навантаження на одну опорну лапу).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]