Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2 розділ Д_Р

.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
78.96 Кб
Скачать

48

РОЗДІЛ 2

АНАЛІЗ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТАНУ ПАТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ»

2.1 Загальна характеристика та операційне середовище АТ «Райффайзен Банк Аваль»

Акціонерний комерційний банк “Аваль” (далі – “Райффайзен Банк Аваль”) був зареєстрований 27 березня 1992 року Національним банком України (далі – “НБУ”) як акціонерне товариство відкритого типу згідно із законодавством України. У квітні 1994 року Банк був перереєстрований як Акціонерний Поштово-Пенсійний Банк “Аваль”. У 2006 році Банк був перереєстрований як Відкрите акціонерне товариство “Райффайзен Банк Аваль” та у 2009 році перереєстрований у форму Публічне акціонерне товариство у зв’язку зі змінами в українському законодавстві. Банк здійснює свою діяльність на підставі Загальної банківської ліцензії №10 від 5 жовтня 2011 року (видана НБУ) та згідно з чинним законодавством, включаючи Закон України «Про банки і банківську діяльність» та інші нормативні акти Національного банку України.

Райффайзен Банк Аваль приймає вклади від фізичних, юридичних осіб та бюджетних установ, надає кредити, здійснює платіжне обслуговування в Україні та переказ коштів за кордон, здійснює операції з обміну іноземних валют, розрахунково-касового обслуговування та надає інші банківські послуги своїм клієнтам.

Починаючи з 1999 року Банк є учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Фонд здійснює свою діяльність відповідно до Закону України “Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб”. Фонд забезпечує покриття зобов’язань Банку перед його вкладниками-фізичними особами на суму до 200 тис. грн. (до 7 вересня 2012 р.: до 150 тис. грн.) на кожного вкладника у випадку банкрутства або відкликання банківської ліцензії НБУ.

Центральний офіс Банку знаходиться у місті Київ. Банк має 25 філій, а також 796 безбалансових відділень по всій Україні (2012 р.: 25 філій, 823 безбалансових відділень). Юридична адреса АТ “Райффайзен Банк Аваль”: вул. Лєскова, 9, м. Київ, Україна.

Материнським банком та власником істотної участі у статутному капіталі АТ “Райффайзен Банк Аваль” є “Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ” (Raiffeisen Bank International AG), Австрія. “Райффайзен-Ляндесбанкен-Холдінг ГмбХ”, Австрія (Raiffeisen-Landesbanken-Holding GmbH) здійснює контроль прямого власника – материнського банку “Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ” (далі – “RBI AG”), тобто “Райффайзен-Ляндесбанкен-Холдінг ГмбХ” є найвищою контролюючою стороною Банку.

Акціонери

2013

2012

2011

Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ” (RBI AG)

96,45%

96,41%

96,37%

Інші юридичні особи

3,00%

3,01%

2,80%

Фізичні особи

0,55%

0,58%

0,83%

всього

100%

100%

100%

Станом на 31 грудня 2013 та 2011 років структура акціонерів Банку (табл. 2.1., виходячи з кількості акцій, що знаходяться в обігу, складала:

Таблиця 2.1.

Банк відповідно до чинного законодавства України може здійснювати професійну діяльність з торгівлі цінними паперами, а також може надавати послуги з електронної обробки даних по операціях на фондовому ринку та здійснювати інші види діяльності.

Банк не здійснює діяльність у сфері матеріального виробництва, торгівлі (за винятком реалізації пам’ятних, ювілейних і інвестиційних монет) та страхування, крім виконання функцій страхового посередника.Один з основних елементів моделі корпоративного управління АТ «Райффайзен Банк Аваль» – ефективна комунікація, а також співробітництво між акціонерами банку і менеджментом, засноване на принципах незалежності й організаційної прозорості та загальною організаційною структурою зображеною в рисунку 2.1

Комітет з управління активами і пасивами

Наглядова рада

Тендерний комітет

Правління

Фінансовий комітет

Кредитний комітет

Центральний апарат

Комітет тарифної та

продуктової політики

Філії-обласного управління, Головне управління по м.

Києву та Київській області, Кримське республіканське

управління – 25 установ

Філії-відділення – 240 установ

Територіально відокремлені безбалансові відділення – 5667 установ

Рис. 2.1. Організаційна структура АТ «Райффайзен Банк Аваль»

Зовнішні фінансові відносини ПАТ «Райффайзен Банк Аваль»

ПАТ «Райффайзен Банк Аваль»

Клієнти

Юридичні особи

Фізичні особи

Інвестиційні фонди

Страхові компанії

Міжбанківські валютні біржі

Національний Банк України

Державна комісія з цінних паперів

Державна податкова інспекція

Пенсійний фонд

Постачальники товарів , робіт та послуг

Фонди соціального страхування

Акціонери

Рис 2.2 Зовнішні фінансові відносини ПАТ «Райффайзен Банк Аваль»

Операційне середовище Банку. Хоча економіка України вважається ринковою, вона продовжує демонструвати певні ознаки перехідної економіки. Такі ознаки включають, але не обмежуються низькою ліквідністю на ринку капіталу, відносно високим рівнем інфляції та наявністю обмежуючого валютного контролю, що не дозволяє національній валюті бути ліквідним засобом платежу за межами України. Стабільність економіки України залежатиме від політики та дій Уряду, спрямованих на реформування адміністративно-правової системи, а також економіки. Як наслідок, операціям на території України властиві ризики, нетипові для розвинених ринків.

Українська економіка чутлива до спадів ринку та зниження темпів економіки, що відбуваються у світі. Світова фінансова криза спричинила зниження валового внутрішнього продукту, нестабільність на ринках капіталу,

значне погіршення ліквідності банків, та призвела до значно жорсткіших умов кредитування. Хоча Український Уряд продовжує впроваджувати різноманітні стабілізаційні заходи, спрямовані на підтримку банківського сектору та забезпечення ліквідності українським банкам і компаніям, все ще зберігається

невизначеність стосовно доступу до капіталу і його вартості для Банку та його контрагентів, що може вплинути на фінансовий стан Банку, результати його діяльності та ділові перспективи.

До того ж, фактори, що включають ріст безробіття в Україні, знижена ліквідність та дохідність підприємств та ріст банкрутств підприємств та фізичних осіб, вплинули на можливість позичальників Банку повернути суми

заборгованості перед ним. До того ж, зміни у економічних умовах викликали погіршення вартості застави, що була надана по кредитах та інших зобов’язаннях. В тій частині, в якій інформація є доступною, Банк відобразив переглянуті оцінки очікуваних майбутніх грошових потоків у своїй оцінці зменшення корисності.

Керівництво Банку вважає, що вживає необхідних заходів для забезпечення стійкості діяльності Банку у даній ситуації, непередбачувані подальші погіршення у вищезазначених сферах можуть негативно вплинути

на результати діяльності та фінансовий стан Банку, у спосіб, що не може бути визначений на даний момент.

Політично-економічна ситуація в Україні суттєво погіршилася з того часу, як Уряд країни прийняв рішення про відмову від підписання Угоди про поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі з Європейським Союзом в останні дні листопада 2013 року. Політичні та соціальні протести, поєднані із зростанням регіонального протистояння, призвели до поглиблення існуючої в країні економічної кризи, зростання дефіциту державного бюджету та подальшого скорочення валютних резервів Національного банку України, результатом чого стало зниження суверенних кредитних рейтингів України. У лютому 2014 року, після девальвації національної валюти, Національний банк України увів ряд адміністративних обмежень на операції з обміну валют, а також оголосив про перехід на режим плаваючого курсу обміну. Кінцевий результат розвитку та наслідки політичної та економічної кризи важко спрогнозувати, однак вони можуть мати подальший серйозний негативний вплив на економіку України.

Хоча керівництво Банку вважає, що воно вживає належні заходи на підтримку стабільності діяльності Банку, необхідні за існуючих обставин, подальша нестабільність ситуації у діловому середовищі може спричинити негативний вплив на результати діяльності та фінансовий стан Банку, характер та наслідки якого на поточний момент визначити неможливо. Ця консолідована фінансова звітність відображає поточну оцінку керівництва щодо впливу умов здійснення діяльності в Україні на операційну діяльність та фінансовий стан Банку.

У процесі застосування облікової політики керівництво Банку зробило такі судження, крім облікових оцінок, які мають найбільш суттєвий вплив на суми, відображені у фінансовій звітності:

Цінні папери в портфелі Банку включають державні облігації, облігації підприємств і банків та акції підприємств. При первісному визнанні Банк класифікує цінні папери як фінансові активи з відображенням змін справедливої вартості як прибутку або збитку, фінансові активи, утримувані до погашення, або фінансові активи, наявні для продажу, з відображенням змін справедливої вартості у іншому сукупному доході.

У процесі застосування облікової політики керівництво Банку використовувало свої судження та здійснювало оцінки при визначенні сум, відображених у фінансовій звітності. Найбільш суттєве використання суджень та оцінок включає:

Керівництво Банку здійснило оцінку щодо його можливості подальшої безперервної діяльності та впевнилось, що Банк має ресурси для продовження діяльності у осяжному майбутньому. До того ж, керівництву не відомо про будь-які значні невизначеності, що можуть викликати значну невпевненість у можливості Банку здійснювати безперервну діяльність. Таким чином, складання фінансової звітності було продовжено виходячи з принципу безперервності діяльності.

У випадках, коли справедлива вартість фінансових активів та фінансових зобов’язань, що обліковуються у консолідованому звіті про фінансовий стан, не може бути отримана шляхом спостережень за активними ринками, вона визначається за допомогою набору технік оцінювання, що включають використання математичних моделей. Вхідні параметри моделей включають доступну ринкову інформацію; у випадку, коли це неможливо, застосування певного судження необхідне для визначення справедливої вартості.

2.2 Резерви банку під зменшення корисності кредитів та дебіторської заборгованості

Банк регулярно проводить аналіз кредитів і дебіторської заборгованості на предмет зменшення корисності. Банк використовує своє судження при оцінці збитків від зменшення корисності в ситуаціях, коли позичальник зазнає фінансових труднощів і відсутній достатній обсяг фактичних даних про аналогічних позичальників. Банк аналогічним чином оцінює зміни майбутніх грошових потоків на основі даних спостережень, що вказують на несприятливу зміну в статусі погашення зобов’язань позичальниками в складі групи або зміну державних чи місцевих економічних умов, що співвідноситься з випадками невиконання зобов’язань за активами у складі групи. Керівництво використовує оцінки, що базуються на історичних даних про історію збитків стосовно активів з аналогічними характеристиками кредитного ризику й об’єктивних ознак зменшення корисності за групами кредитів і дебіторської заборгованості. Банк використовує своє судження при коригуванні даних спостережень стосовно групи кредитів або дебіторської заборгованості для відображення поточних обставин.

Відстрочений актив з податку на прибуток визнається стосовно усіх невикористаних податкових збитків, коли існує вірогідність отримання прибутку, що підлягає оподаткуванню в майбутньому, щодо якого збитки можуть бути використані. Судження керівництва необхідні для визначення суми відстроченого активу з податку на прибуток, який може бути визнаний, виходячи з вірогідних строків і розміру майбутнього прибутку, що підлягає оподаткуванню, разом із стратегією податкового планування.

Для цілей управління Банк має чотири операційні сегменти (табл. 2.2.), що базуються на продуктах та послугах:

Послуги великим та малим

підприємствам

Надання кредитів та інших послуг з кредитування, обслуговування депозитів та поточних рахунків великих, малих та середніх підприємств, а також державних інституцій.

Послуги мікро-підприємствам

та фізичним особам

Надання кредитів та інших послуг з кредитування, обслуговування депозитів та поточних рахунків мікро-підприємств та фізичних осіб, надання споживчих кредитів, овердрафтів, обслуговування кредитних карток та здійснення грошових переказів фізичних осіб.

Послуги фінансовим установам

Надання комісійних послуг фінансовим установам.

Управління активами

Казначейство, залучення депозитів фінансових установ та інші функції централізованого управління.

Таблиця 2.2.

Для цілей звітності за сегментами процентний результат Банку розподіляється з використанням трансфертних ставок, визначених Казначейством, залежно від рівня ставок на міжбанківському ринку.

Банк здійснює контроль результатів операційної діяльності кожного підрозділу окремо з метою прийняття рішень щодо розподілу ресурсів та оцінки результатів діяльності. Результати діяльності сегментів визначаються інакше, ніж у консолідованій фінансовій звітності, як видно з таблиці, що наведена нижче. Облік податку на прибуток здійснюється на груповій основі.

Трансферні ціни за операціями між операційними сегментами встановлюються на комерційній основі, так само як і з зовнішніми клієнтами.

Відповідно до вимог материнського банку протягом 2012 року були внесені наступні зміни в інформацію за сегментами: з лютого 2012 року залучення довгострокових ресурсів на міжнародних ринках відображаються за сегментом «Управління активами» замість сегменту «Фінансові установи». Такий же підхід застосовувався в 2013 році.

В таблиці нижче представлена інформація про доходи, витрати, активи та зобов’язання бізнес-сегментів Банку (табл. 2.3.) станом на 2013 року:

Таблиця 2.3

2013 р.

Великі та малі підприємства

Мікро-підприємства та

фізичні особи

Фінансові

установи

Управління

активами

Всього

Дохід

Процентний дохід

2 728 065

2 020 528

-

733 589

5 482 182

Комісійний дохід

466 929

1 202 626

20 574

14 007

1 704 136

Чистий прибуток від

операцій з цінними паперами

-

217 668

-

280 222

497 890

Чистий прибуток від операцій з іноземною валюто

13 008

12 360

-

99 072

124 440

Дохід/(витрати) від

інших сегментів

768 200

1 931 856

-

(2 700 056)

-

Всього дохід/(витрати)

3 988 074

5 437 936

20 574

(1 541 236)

7 905 348

Витрати

Процентні витрати

(420 204)

(1 032 390)

-

(535 888)

(1 988 482)

Комісійні витрати

(24 584)

(311 170)

-

(8 256)

(344 010)

Резерв під зменшення

корисності кредитів

(650 409)

(645 255)

-

-

(1 295 664)

Витрати на персонал

(424 880)

(1 042 542)

-

(45 893)

(1 513 315)

Амортизація

(98 865)

(330 022)

-

(20 242)

(449 129)

Інші адміністративні та

операційні витрати

(247 082)

(730 499)

-

(38 700)

(1 016 281)

Зменшення корисності

інших активів та резерви

(696)

(2 354)

-

(145)

(3 195)

Зменшення корисності

інвестицій у дочірні

компанії

-

-

-

(8 555)

(8 555)

Зменшення корисності

активів призначених для продажу

-

-

-

(15 512)

(15 512)

(Витрати)/дохід від

інших сегментів

(1 510 474)

(1 352 107)

-

2 862 581

-

Результат сегменту

610 880

(8 403)

20 574

648 154

1 271 205

Витрати з податку на

прибуток

(253 925)

Прибуток за рік

1 017 280

Активи сегменту

25 329 935

14 149 185

-

7 606 274

47 085 394

Зобов’язання сегменту

8 804 842

18 006 371

-

11 274 378

38 085 591

Інша інформація за

сегментами

Капітальні витрати

86 999

263 147

-

16 145

366 291

Капітальні витрати включають витрати Банку на придбання основних засобів, нематеріальних активів та інвестиційної нерухомості.

У наступній таблиці (табл. 2.4.) представлено узгодження загальної суми доходів звітних сегментів та доходів від основної діяльності Банку за 2013 р.:

Таблиця 2.4.

2013р

Доходи звітних сегментів:

Великі та малі підприємства

3 988 074

Мікро-підприємства та фізичні особи

5 437 936

Фінансові установи

20 574

Всього доходи звітних сегментів

13 467 985

Вилучення міжсегментних доходів

(5 562 637)

Дохід Банку від основної діяльності

7 905 348

Доходи бізнес-сегменту управління активами включають процентний дохід, комісійний дохід, чистий прибуток від операцій з іноземною валютою, інший дохід та дохід від інших сегментів.

В таблиці нижче представлена інформація про доходи, витрати, активи та зобов’язання бізнес-сегментів Банку (табл. 2.5.) станом за 2012 року:

Таблиця 2.5.

2012 р.

Великі та малі підприємства

Мікро-підприємства та

фізичні особи

Фінансові

установи

Управління

активами

Всього

1

2

3

4

5

6

Дохід

Процентний дохід

3 165 235

1 897 562

906

880 717

5 944 420

Комісійний дохід

443 790

1 085 867

15 572

17 726

1 562 955

Чистий прибуток від операцій з іноземною валютою

13 543

45 330

-

60 729

119 602

Інший дохід

22 698

21 990

-

36 897

81 585

Дохід/(витрати) від

інших сегментів

834 272

1 487 152

-

(2 321 424)

-

Всього дохід/(витрати)

4 479 538

4 537 901

16 478

(1 325 355)

7 708 562

Витрати

Процентні витрати

(560 050)

(881 469)

-

(919 988)

(2 361 507)

Комісійні витрати

(26 014)

(203 625)

(33)

(10 145)

(239 817)

Резерв під зменшення

корисності кредитів

(686 018)

(416 191)

-

(2)

(1 102 211)

Витрати на персонал

(412 224)

(1 084 654)

(4 791)

(41 819)

(1 543 488)

Амортизація

(152 717)

(270 719)

(129)

(39 678)

(463 243)

Інші адміністративні та

операційні витрати

(269 601)

(852 432)

(3 999)

(56 938)

(1 182 970)

Продовження табл. 2.5

Чистий

прибуток/(збиток) від

операцій з цінними

паперами

1 806

-

217

(231 628)

(229 605)

Зменшення корисності

інших активів та резерви

(3 442)

(6 153)

(26)

(876)

(10 497)

Переоцінка інвестиційної нерухомості

(957)

(1 711)

(7)

(244)

(2 919)

(Витрати)/дохід від

інших сегментів

(1 877 827)

(1 474 777)

-

3 352 604

-

Результат сегменту

492 494

(653 830)

7 710

725 931

572 305

Витрати з податку на

прибуток

(253 038)

Прибуток за рік

319 267

Активи сегменту

23 027 531

15 290 384

9 056

12 875 590

51 202 561

Зобов’язання сегменту

9 808 100

18 015 921

502

15 308 531

43 133 054

Інша інформація за

сегментами

Капітальні витрати

143 874

222 146

9 131

23 481

398 632

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]