Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієна лекція 9.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать
  1. Комплексна оцінка стану здоровя дітей.

Динаміка стану здоровя дитячого населення є не тільки критерієм ефективності його медичного обслуговування, а й засадою для проведення профілактичних заходів.

Статут ВООЗ визначає здоров'я як «стан повного фі­зичного, духовного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб та фізичних дефектів». Для оцінки здоров'я організму, що росте, важлива також і фізіологічна зрілість (соматична та психічна), яка про­являється в резистентності або адаптації до мінливих умов навколишнього середовища. Крім того, стан здо­ров'я дітей є основою для розроблювання статево-віко­вих нормативів навчальної, трудової та спортивної ді­яльності.

В процесі росту та розвитку організм дитини багато­разово стикається з якісними та кількісними змінами навколишнього середовища. Але найчастіше на нього діє комплекс чинників — фізичних, хімічних, біологічних, соціально-побутових. володіючи спадково закріпленими співвідношеннями захисних пристосувань, організм дитини за відносно незначних негативних впливів цих зовнішніх чинників легко справляється з ними.

Дослідження показують, що діти дуже чутливі -до впливу як негативних, так і позитивних факторів зовніш­нього середовища. Процес росту дитини характеризуєть­ся розвитком та формуванням органів і систем з їх якіс­ною перебудовою, розвитком і вдосконалюванням меха­нізмів активізації функцій та формуванням системної взаємодії організму з навколишнім середовищем.

Комплексна оцінка стану здоров'я дитини може бути інтегральним критеріальним показником впливу на її організм як позитивних, так і негативних чинників. Най­важливішими критеріями оцінки стану здоров'я дітей є такі:

1. Наявність чи відсутність у момент обстеження хро­нічних захворювань.

2. Рівень функціонального стану основних систем організму.

  1. Ступінь опірності організму несприятливим впли­вам.

  2. Рівень досягнутого фізичного розвитку та ступінь його гармонійності.

Оцінювати стан здоров'я кожної дитини або підлітка з віднесенням до однієї з груп здоров'я треба з обов'яз­ковим врахуванням всіх критеріїв.

Таке групування дозволяє проводити порівняльну оцінку стану здоров'я різних контингентів (як на момент обстеження, так і при динамічному контролі) для пере­вірки ефективності проведених профілактичних та ліку­вальних заходів.

Відповідно до запропонованої схеми, дітей та підліт­ків, залежно від стану їхнього здоров'я, поділяють на такі групи:

  1. Здорові діти або підлітки з нормальним фізичним і психічним розвитком, які не мають виродливості, калі­цтва та функціональних відхилень. Поодинокі каріозні зуби, гіпертрофія мигдаликів І ступеня, щитовидної за­лози II ступеня без порушення функції, позитивна реак­ція Пірке без ознак туберкульозної інтоксикації не є пе­решкодою для віднесення дітей до 1-ї групи.

  2. Здорові діти, які мають функціональні та деякі морфологічні відхилення, а також знижену опірність до гострих та хронічних захворювань. До цієї групи нале­жать реконвалесценти, особливо ті, які перенесли інфекційні захворювання, діти із загальною затримкою фізичного розвитку без ендокринної патології, а також діти, які часто (4 рази на рік і більше) хворіють. До 2-ї групи здоровя відносять також дітей із зниженим вмістом гемоглобіну в крові, гіпер- та гіпотензивною реакцією, вегетативною лабільністю, невротичною або астенічною реакцією, алергічною реакцією порушенням менструаль­ного циклу, помірними дискінезіями кишок та жовчного міхура, гельмінтозами без інтоксикації, гіпертрофією мигдаликів II ступеня, аденоїдами II ступеня, викрив­ленням носової перегородки, сколіотичною поставою та плоскостопістю.

  3. Діти з хронічними захворюваннями в стадії ком­пенсації (із збереженими функціональними можливостя­ми організму).

  4. Діти з хронічними захворюваннями в стадії субкомпенсації (із зниженими функціональними можливос­тями організму).

  5. Діти з хронічними захворюваннями в стадії деком­пенсації (із значним зниженням функціональних мож­ливостей організму). Як правило, діти даної групи не відвідують дитячі заклади загального профілю і не охоп­лені масовими оглядами.

За результатами досліджень кафедри гігієни дітей та підлітків Українського державного медичного універси­тету, здійснено розподіл на групи здоров'я учнів шкіл: 1-ша група—10—18% обстежених; 2-га — 38—53 %, 3-тя — 30—35%; 4-та група —0,1—1,5% обстежених.

Чисельність абсолютно здорових учнів з віком посту­пово зменшується (до 14 років майже вдвоє) за рахунок збільшення головним чином осіб з компенсованими хро­нічними захворюваннями (3-тя група).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]