Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право (методич, з.ф.н.)ІГСГ(ДЗІ).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

Тема 2. Господарське законодавство.

Поняття господарського законодавства, його характерні ознаки та особливості. Поняття, види нормативно - правових актів господарського законодавства. Співвідношення актів загально ‑ нормативного регулювання, відомчих та локальних нормативних актів.

Регуляторні акти: поняття та види. Особливості прийняття і застосування регуляторних актів.

Господарський кодекс України: історія прийняття та загальна характеристика. Співвідношення між Господарським та Цивільним кодексами України.

Судова практика та її роль у розвитку та удосконаленні господарського законодавства.

Тема 3. Організаційні форми господарської діяльності в Україні. Заснування, умови здійснення та припинення господарської діяльності.

Організаційні форми господарської діяльності в Україні. Поняття і види суб`єктів господарювання.

Загальний порядок заснування господарської діяльності. Стадії заснування господарської діяльності (створення суб’єкта господарювання). Стадія волевиявлення. Стадія затвердження установчих документів та формування органів юридичної особи - суб’єкта господарювання. Стадія державної реєстрації.

Передумови для здійснення господарської діяльності. Взяття на облік суб’єктів господарювання уповноваженими державою органами. Одержання дозволу на виготовлення печатки і штампів. Види та порядок відкриття рахунків у банках.

Способи індивідуалізації суб`єктів господарювання.

Загальні та спеціальні умови здійснення господарювання. Ліцензування і патентування господарської діяльності. Квотування при здійсненні господарської діяльності.

Припинення господарської діяльності (суб`єктів господарювання). Реорганізація та ліквідація. Примусове та добровільне припинення суб`єктів господарювання. Остаточне і тимчасове припинення господарської діяльності. Реорганізація і ліквідація. Банкрутство.

Тема 4. Фізичні особи - підприємці (громадяни у сфері господарювання).

Право фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності. Фізичні особи, які не можуть бути зареєстровані як підприємці.

Умови здійснення підприємницької діяльності фізичними особами - підприємцями.

Застосування до підприємницької діяльності фізичних осіб нормативно-правових актів, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб. Управління майном, що використовується у підприємницькій діяльності фізичних осіб.

Особливості правового статусу фізичних осіб - підприємців як суб’єктів малого підприємництва.

Відповідальність фізичної особи - підприємця.

Тема 5. Юридичні особи – суб’єкти господарювання. Підприємства у сфері господарювання.

Поняття, ознаки підприємств. Види та організаційні форми підприємств. Унітарні та корпоративні підприємства. Організаційна структура підприємства. Виробничі та функціональні структурні підрозділи підприємств. Філії, представництва та інші відокремлені підрозділи підприємств. Організаційно-правові форми підприємств.

Особливості створення і діяльності державних та комунальних унітарних підприємств. Підприємства колективної власності. Виробничі кооперативи. Особливості створення та діяльності підприємств споживчої кооперації, підприємств об’єднань громадян та релігійних організацій. Особливості створення та діяльності приватних підприємств. Інші види підприємств. Орендні підприємства. Підприємства з іноземною інвестицією та іноземні підприємства. Дочірні підприємства.