Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інструкція про порядок виконання покарань.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
29.92 Кб
Скачать

4. Порядок виконання покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю

4.1. Підставою для виконання покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю є копія вироку /постанови, ухвали/ суду, що набрав законної сили /завірений підписом судді та печаткою суду/, закон України про амністію та акт помилування.

4.2. У день отримання копії вироку суду працівник інспекції заносить відомості про засуджену особу до журналу обліку осіб, засуджених до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю /додаток 5 до цієї Інструкції/, і заводить особову справу /додаток 6 до цієї Інструкції/. Номер особової справи повинен збігатися з номером, за яким копія вироку зареєстрована в журналі обліку. Надалі в особовій справі зосереджуються всі документи, на підставі яких дану особу було взято на облік, а також усі матеріали, що стосуються здійснення контролю за виконанням вироку. У такому самому порядку здійснюється реєстрація особових справ, що надійшли з інших підрозділів інспекції.

4.3. У десятиденний термін після взяття засудженої особи на облік підрозділу інспекції працівник інспекції направляє повідомлення /додаток 7 до цієї Інструкції/ до суду, який виніс рішення, або установи виконання покарань, з якої звільнено засуджену особу. У такий самий термін надсилається повідомлення /додаток 8 до цієї Інструкції/ до відповідного органу внутрішніх справ за місцем проживання засудженої особи та військкомату /додаток 9 до цієї Інструкції/.

4.4. До відділу /відділення/ у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб міськ-, райорганів внутрішніх справ у десятиденний термін підрозділ інспекції направляє сторожову картку /додаток 10 до цієї Інструкції/ для здійснення контролю й інформування інспекції про звернення засудженої особи про зняття з реєстраційного обліку при зміні місця проживання.

4.5. До органу, який має право анулювати дозвіл на зайняття певними видами діяльності, у десятиденний строк підрозділ інспекції направляє повідомлення /додаток 11 до цієї Інструкції/.

У залежності від характеру злочину /у сфері господарської діяльності, проти довкілля та громадської безпеки і т. д./ і забороненого виду діяльності підрозділ інспекції направляє повідомлення до органів, які здійснюють ліцензування певних видів діяльності, громадських об’єднань /спілка мисливців і риболовів, охорони навколишнього природного середовища і т. д./, Державної автомобільної інспекції, Державної судноплавної інспекції річкового флоту і т. д.

4.6. Після взяття засудженої особи на облік її негайно викликають до підрозділу інспекції /неповнолітньої - з батьками або особою, яка їх заміняє/ для роз’яснення порядку та умов відбування покарання, правових наслідків у разі порушення вимог вироку та ухилення від відбування покарання. За результатом співбесіди засуджена особа дає підписку /додаток 12 до цієї Інструкції/ про виконання вимог вироку суду та заповнює анкету /додаток 13 до цієї Інструкції/.

4.7. Під час першого відвідування підрозділу інспекції засуджена особа повинна подати довідку з місця роботи про те, яку посаду вона займає або який вид робіт виконує, або копію трудового договору /засуджені особи, які працюють у приватних підприємців/.

4.8. Якщо засуджена особа не працює, до підрозділу інспекції подається трудова книжка /яка після перевірки відразу повертається засудженій особі/ та ксерокопія з неї. Надалі такі документи подаються один раз на рік.

4.9. У десятиденний строк після прибуття засудженої особи до підрозділу інспекції направляються повідомлення /додаток 14 до цієї Інструкції/ та копія вироку суду власнику підприємства, на якому працює засуджена особа, про внесення до її трудової книжки запису про те, які посади, на який строк і на якій підставі засудженій особі заборонено обіймати або яким видом професійної діяльності вона позбавлена права займатися.

4.10. У разі застосування покарання до особи, для якої ця діяльність не є професійною /наприклад, коли водія-любителя позбавлено права керувати автотранспортом/, то лист за її місцем роботи не надсилається, і запис до трудової книжки не вноситься.

4.11. Особа, засуджена до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, зобов’язана:

виконувати вимоги вироку суду;

надавати на вимогу інспекції документи, які пов’язані з виконанням даного покарання;

повідомляти інспекцію про місце роботи і проживання чи їх зміну;

з’являтися за викликом до інспекції.

4.12. Засудженій особі забороняється без дозволу інспекції виїжджати за межі України /частина 2 статті 34 Кримінально-виконавчого кодексу України/.

4.13. Інспекція може давати такий дозвіл тільки у випадках направлення засудженої особи у відрядження з місця роботи, у разі потреби проходження курсу лікування та в разі смерті близького родича /подружжя, батьки, діти, усиновлювачі, усиновлені, рідні брати й сестри, дід, баба, онуки/, що обов’язково повинно бути підтверджено документально. У таких випадках ксерокопії відповідних документів долучаються до особової справи засудженої особи.

У разі прийняття рішення про надання засудженій особі дозволу на виїзд за межі України /відмови в наданні дозволу на виїзд/ працівник інспекції виносить мотивовану постанову /додаток 15 до цієї Інструкції/, яка видається засудженій особі. Копія такої постанови долучається до особової справи засудженої особи.

4.14. У разі неявки за викликом до інспекції без поважних причин засуджені особи за поданням інспекції можуть бути піддані приводу через відповідні органи внутрішніх справ /частина 1 статті 34 Кримінально-виконавчого кодексу України/.

4.15. Поважними причинами неявки засудженої особи до інспекції у призначений строк визнаються: несвоєчасне одержання виклику, хвороба та інші обставини, що фактично позбавляють її можливості своєчасно прибути за викликом і які документально підтверджені /частина 1 статті 34 Кримінально-виконавчого кодексу України/.

4.16. У разі ухилення засудженої особи від відбування покарання до прокуратури направляються подання /додаток 16 до цієї Інструкції/, копія вироку суду та матеріали, що свідчать про ухилення від відбування покарання, для вирішення питання про притягнення її до кримінальної відповідальності за частиною першою статті 389 Кримінального кодексу України.

4.17. У десятиденний термін після взяття засудженої особи на облік, звільнення від відбування покарання, а також після її відбуття інспекція направляє сповіщення /додаток 17 до цієї Інструкції/ та алфавітну картку до підрозділів інформаційних технологій головних управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, місті Києві та Київській області, управлінь МВС України в областях, місті Севастополі та на транспорті.

 

5. Обов’язки власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу за місцем роботи осіб, засуджених до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю

5.1. Власник підприємства за місцем роботи засудженої особи зобов’язаний /статті 31 Кримінально-виконавчого кодексу України/:

не пізніше трьох днів після одержання копії вироку суду або повідомлення інспекції звільнити засуджену особу з посади, яку вона обіймає, або від того виду професійної діяльності, права на яку вона позбавлена;

унести до трудової книжки засудженої особи запис про те, на який строк і які посади вона позбавлена права обіймати або яким видом професійної діяльності позбавлена займатися;

негайно повідомити інспекцію про виконання вимог вироку та направити до інспекції копію відповідного наказу або витяг з нього;

на вимогу інспекції надавати їй документи, пов’язані з виконанням покарання.

5.2. У разі невиконання власником підприємства, на якому працює засуджена особа, вироку суду щодо особи, позбавленої права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, інспекція надсилає матеріали прокуророві для вирішення питання про притягнення винних осіб до відповідальності згідно зі статтею 382 Кримінального кодексу України. Копії цих матеріалів долучаються до особової справи засудженої особи /частина 2 статті 31 Кримінально-виконавчого кодексу України/.

5.3. Прокуророві направляються такі матеріали:

подання /додаток 18 до цієї Інструкції/;

довідка працівника інспекції про допущені порушення власником підприємства при виконанні покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю і вжиті у зв’язку з цим заходи;

пояснення особи, яка здійснювала контроль за засудженою особою, або власника підприємства про причини допущення порушень;

інші матеріали, що засвідчують допущені порушення.