Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
все з театрального на екзамен.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
106.99 Кб
Скачать

1. Вправи, спрямовані на мобілізацію уваги учнів.

Діти сідають півколом (таке положення найбільш зручно для проведення вправ, тому що керівник добре бачить всіх учасників гуртка, а вони керівника і один одного). Дається завдання: "Keep silence. I'll count to five and you'll make a circle with your chairs. "(Дотримуємося тишу, я вважаю до п'яти, а ви вибудовуєте коло за допомогою ваших стільців). Важливо, щоб коло вийшов рівний, це не завжди вдається виконати з першого разу. Спостерігаючи виконання запропонованого завдання, керівнику важливо не упустити ні найменшої затримки в його проведенні.

Вправа мобілізує всі сили і увагу учнів. З стільців можна робити будь-які фігури: квадрат, трикутник, а так само літери, цифри і т.п. У всіх випадках залишається обов'язковим дотримання повної тиші і порядку, відсутність штовханини, все різноманітні побудови робляться за рахунком керівника, або ж під уявний рахунок самих учнів в заданому керівником темпі. Потім можна запропонувати учням дати завдання решті групі.

Чітке виконання подібних завдань організовує хлопців, виховує увагу, витримку, задовольняє природну для них потребу в русі.

2. Вправи, які виховують швидкість реакції, готовність до дії і комунікації.

Навчити хлопців швидко включатися в дію - першочергове завдання керівника, для її вирішення використовуються різноманітні вправи-ігри.

Учні сидять півколом, кожен на маленькому клаптику паперу пише завдання (jump on the chair, dance, sing, turn around etc.) (Стрибай, танцюй, співай, повернись кругом), папірці згортаються трубочкою, керівник тасує їх і роздає учням, кожен читає отримане завдання про себе, потім керівник швидко, в довільному порядку, називає імена учнів; названий повинен миттєво піднятися і виконати те, що написано на отриманій ним папірці, виконати потрібно негайно, швидко, енергійно.

Або інша вправа: учні сидять півколом, керівник в довільному порядку називає небудь тварина, птицю, комаха; учні зображують його або реагують на його появу, (почувши назву, комахи, ховають обличчя від дзижчить над головою оси, птиці - плескають руками над головою, домашньої тварини - простягають вперед долонею вгору праву руку, хижої тварини - витягають вперед обидві руки. Руху виконуються в певному темпі, який постійно прискорюється, темп задає і підтримує керівник, називаючи комах, птахів і тварин (можна придумати жести для реагування на їжу , одяг і т.п.).

Можна запропонувати учням рухатися під рахунок, прийнятий в музиці: цілі, половинні, четвертні, восьмі, шістнадцяті. Керівник вважає з різним ритмічним малюнком: one, two, three, four ..., послідовність тактів змінюється і урізноманітнюється, потім пропонується порахувати учасникам групи. Ця вправа вимагає великої уваги, добре організовує учнів, розвиває почуття ритму.

До числа вправ, які виховують швидкість реакції і готовності до комунікації, відноситься так само і наступне: учні сидять півколом, по бавовні керівника вони повинні миттєво, не думаючи, прийняти будь-яку позу і в цьому положенні застигнути, сидячи або стоячи, як доведеться, потім кожен каже, що його поза може означати (I'ma cat. I'm drinking.) (Я кішка. Я п'ю).

Наведені вище вправи, організовуючи учнів, виховуючи зібраність, швидкість реакції, вміння злагоджено діяти в колективі, розвивають одночасно увагу, уяву, почуття ритму, комунікацію.