Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Митне право Очка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
471.04 Кб
Скачать

Перший змістовий модуль – розділ. Теоретичні засади митного права Програмовий зміст

Тема 1. Поняття, предмет, метод, система і джерела митного права.

(4 годин)

Предмет, метод, принципи і поняття митного права. Підстави поділу системи права на галузі права. Проблеми комплексних галузей права. Погляди науковців на проблему виділення митного права як самостійної галузі права. (на проблему визнання митного права самостійною галуззю права). Погляди вчених на предмет митного права. Групи суспільних відносин, які входять до предмету митного права та їх загальні ознаки. Визначення предмету митного права. Метод митного права. Принципи митного права.

Співвідношення митного права з іншими галузями права. Співвідношення митного права з конституційним правом. Співвідношення митного права з адміністративним та фінансовим правом. Співвідношення митного права з цивільним та трудовим правом. Співвідношення митного права з кримінальним правом.

Система та джерела митного права. Поняття норми митного права та митно-правового інституту. Види митно-правових інститутів. Загальна та спеціальна частини митного права. Поняття джерела митного права. Види джерел митного права.

Тема 2. Правові основи митної справи в Україні. (5 години)

Поняття митної справи в Україні. Визначення митної справи відповідно до ст.3 МК України. Митна справа як складова зовнішньополітичної і зовнішньоекономічної діяльності. Складові митної справи України.

Принципи та цілі митної справи.

Митна політика. Головні напрями митної політики України. Основні елементи митної політики.

Тема 3. Структура та організація діяльності митної служби України. (5 годин)

Митні органи України, їх структура, особливості і специфіка виконання своїх службових обов’язків. Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади в галузі митної справи. Регіональні митниці. Митниці. Митні пости. Основні завдання, які виконують митні органи України.

Спеціалізовані митні установи та організації. Поняття спеціалізованих митних установ та організацій. Порядок створення, реорганізації та ліквідації спеціалізованих митних установ та організацій. Митні лабораторії. Організація митної варта. Завдання митної варти.

Правовий статус державних службовців митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій. Посадові особи митної служби України, їх правовий статус. Прийняття на службу до митних органів. Обмеження в роботі за сумісництвом та заняття підприємницькою діяльністю. Проходження служби і спеціальні звання посадових осіб митної служби України. Порядок застосування фізичної сили, спеціальних засобів та зброї посадовими особами митної служби України. Соціальний захист працівників митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій.

Функціональні модулі. Змістовий теоретичний модуль.

Лекція 1. Поняття, предмет, метод, система і джерела митного права.

  1. Предмет, метод і поняття митного права.

  2. Співвідношення митного права з іншими галузями права.

  3. Система та джерела митного права.

  4. Суб’єкти митного права: їх групи та значення у митному регулюванні.

Лекція 2. Правові основи митної справи в Україні.

  1. Поняття митної справи в Україні.

  2. Принципи ті цілі митної справи.

  3. Митна політика. Головні напрями митної політики України.

Лекція 3. Структура та організація діяльності митної служби України.

  1. Митні органи України, їх структура, особливості і специфіка виконання своїх службових обов’язків.

  2. Спеціалізовані митні установи та організації.

  3. Правовий статус державних службовців митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій.