Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Митне право Очка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
471.04 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

Загалом на сьогодні єдності в класифікації митних тарифів і визначенні тарифних ставок не існує. Митні тарифи відрізняються один від одного як числом оподатковуваних товарів, деталізацією позицій, так і способами стягування мита.

Митний Кодекс встановлює новий, більш гнучкий принцип побудови митного тарифу України, який відповідає вимогам, які пред’являються до митних тарифів країн – членів Світової організації торгівлі (СОТ).Таким чином у Митний Кодекс увійшли ряд нових розділів, глав і статей спрямований на впорядкування нарахування і справляння мита, інших митних платежів, їх відстрочення та розстрочення, надання гарантій щодо сплати митних платежів уповноваженими банками та іншими кредитно-фінансовими установами. Відповідно до цього необхідно визначити суть терміну «митний тариф», загальні підходи до побудови митного тарифу, а також структуру Єдиного митного тарифу.

Семінар 10. Відповідальність за порушення митних правил. (2 години)

Питання для обговорення:

  1. Поняття та загальна характеристика порушення митних правил.

  2. Відповідальність за порушення митних правил.

  3. Провадження у справах про порушення митних правил.

  4. Порядок і терміни оскарження у справах порушення митних правил.

Контрольні питання:

  1. Хто є суб’єктами порушення митних правил?

  2. Яким нормативно-правовим актом передбачена відповідальність за порушення митних правил?

  3. Чи може в сфері митної діяльності одне і те ж саме діяння бути адміністративним, дисциплінарним проступком і злочином?

  4. Які особливості юридичної відповідальності за митні правопорушення неповнолітніх, іноземців, митних брокерів, митних перевізників і посадових осіб митних органів?

  5. Дайте характеристику стягнень за порушення митних правил.

  6. Наведіть перелік функцій митної варти при здійсненні супроводження вантажів.

  7. Яке рішення може прийняти орган (посадова особа) при оскаржені постанови про накладення стягнення за порушення митних правил?

Практичні завдання:

1. Складіть протокол та постанову про накладення стягнення за порушення митних правил.

2. Громадянин України при перетині митного кордону заявляє, що в нього серед особистих речей знаходяться склянка з таблетками які необхідні для його лікування (таблетки входять до Переліку психотропних речовин). Ваші дії як інспектора митниці.

Задачі:

1. Громадянин України Терещук, який займався підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, у пункті митного пропуску відмовився показати митному інспектору вміст своєї валізи. Більше того Терещук пригрозив, що зведе з митником рахунки, коли останній не буде знаходитись при виконанні службових обов'язків.

Працівник міліції, який прибув на митний пост, провів Терещука до чергового ВВС і його начальник виніс постанову про притягнення Терещука до адміністративної відповідальності у вигляді адміністративного арешту.

Питання:

Чи правомірні дії посадових осіб. Дайте правовий аналіз ситуації.

2. Документи на автомобіль «Вольво» були викрадені невідомими особами у спеціальній митній зоні, тому власник автомашини Саренко не зміг їх представити митниці на вимогу її начальника.

За порушення митних правил Саренка був притягнутий до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу. Однак власник автомобіля оскаржив постанову митного органу, пославшись на надзвичайні обставини.

Питання:

Дайте юридичну оцінку дій учасників цієї справи.

3. Підприємець Ю., будучи декларантом, представив митному брокерові недійсні товаротранспортні накладні для пред’явлення їх в митний орган при митному оформленні кількості вантажних місць. В ході митного контролю виявилось, що кількість вантажних місць була зменшена на суму 25 тисяч гривень, тобто спричинило повідомлення митного органу недостовірних відомостей.

Прийміть одне з наступних рішень:

1. Притягненні до адміністративної відповідальності особи, що заявила недостовірні відомості, відповідно КОАП України;

2. Порушенні справи про адміністративне правопорушення відносно особи, яка пред’явила документи, що викликають за собою заяву митному органу недостовірних відомостей, відповідно до КОАП України.

3. Як вирішується питання про притягнення до відповідальності іноземних осіб, передавальних недійсні документи про кількість місць для пред’явлення в митний орган за межами території України?