Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Практичне заняття.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
162.3 Кб
Скачать

4Хід заняття

5Теоретнчне обґрунтування Пригадайте!

Назвіть функції мови. Яка роль у виконанні цих функцій належить словниковому складу мови? Витлумачте фразу «Слово - лінгвосфера Землі».

Який розділ мовознавства вивчає вживання слів у текстах різного стильового забарвлення? Як ви розумієте термін стилістичні засоби лексики.

Лексика - сукупність слів певної мови.

Близько 90 %української лексики - це успадковані слова, а решта - слова іншомовного походження.

У словниковому складі мови особливе місце посідає спеціальна лексика - терміни і професійні слова.

Терміни - слова, що вживаються для точного визначення певного поняття якої-небудь галузі науки, техніки. Види термінів :загальновживані ( аналіз, процес), вузькоспеціальні ( клітина, банк).

Професіоналізми — слова та словосполучення, які властиві мовленню певної професійної групи людей. Це назви знарядь виробництва, трудових процесів, спеціальні професійні

вислови. Це слова загальнонародної мови, вжиті в переносному значенні( вікно - вільний час між заняттями у викладачів).

Важлива роль у професійному мовленні належить фразеологізмам книжного характеру, які позбавлені образності, емоційного забарвлення ( порушити питання, брати участь, набират чинності).

Терміни пояснюють у термінологічних словнмкаж, тлумачних словниках ( супроводжують позначками спец., тех., хімеконом.). Без галузевого словника не може обійтися жодна наука.

бПрактнчні завдана» і запитання

Завдання 1. І За допомогою інтернет-джерел та довідкової літератури підготуйте повідомлення про відомих українських лексикографів. Залишіть його, її Складіть таблицю «Види словників». Запишіть адреси віртуальних словників у мережі Інтернет.

Завдання 2.Прочитайте терміни. Визначте, які з них загальнонаукові, а які вузькоспеціальні. Для якої галузі знань характерні останні? Якими з поданих термінів користуєтесь ви під час навчання? Яка їх структурна будова? Які вимоги до їх використання? З двома термінами (на вибір ) складіть речення.

Важкі метали, кредит, дієслово, напівшпагат, процес, документ, законопроект, обіг коштів, комерційний банк, півострів, косинус, аналіз, ідея, опорний стрибок, гіпотеза, процес, юридична особа, трал, речовий доказ, свідок, аналіз, генетика, клітина, каналізація, лакмус, реактив, шлюз, синтез, лоцман, принципи маркетингу, податок, гарантований щорічний дохід, охорона, резерв коштів на непередбачені роботи та витрати.

Завдання З.Мозковнй штурм. Чому питанню упорядкування термінології приділяється величезна увага? Які, на вашу думку, можливі шляхи вдосконалення термінологічних систем різних галузей науки? Відповідь викладіть письмово.

Завдання 4. Прочитайте статно, дайте відповіді на питання після статті письмово (Паламар Л. Мова ділових паперів, с.95-96).

Мікрофон. Усно. Чи в кожній професії , на вашу думку, можна досягти високих результатів? Яка праця буде успішною?

Завдання 5*Назвіть і запишіть кілька професіоналізмів, уживаних у мовленні: а) бухгалтерів; б) технологів, в) рибінспекторів; г) трал-майстрів. Чи всім буде зрозуміла ця лексика?

Завдання б.Випишіть з підручників, за якими ви навчаєтесь, десять найуживаніших термінів. На основі виписаних слів виконайте завдання одного з поданих варіантів.

Варіант А Складіть список термінів ( в алфавітному порядку), уживаних у вашій професії. Варіант Б Укладіть словничок термінів, уживаних у мовленні вашої професії.

Завдання 7. Уявіть, що ви працівник певного підприємства (установи). До вас з метою обміну досвідом завітали спеціалісти іншого підприємства такого ж профілю. Підготуйте для гостей невелику розповідь ( 15-20 речень) про вашу роботу, використавши терміни та професійну лексику. Запишіть її. Випишіть із вашої розповіді слова іншомовного походження і поясніть їх правопис.

Завдання 8Л Іригадайте і запишіть 10 фразеологізмів ( книжних, розмовних), доберіть до киз єлова-пояснення. бПигання для самоконтролю

1 З’ясуйте, що вивчає лексика? лексикологія? лексикографія?

Назвіть види словників.

Дайте визначення поняття «термін», назвіть вида термінів та вимоги до їх використання. Наведіть приклади термінів (за фахом).

4.3’ясуйте, що таке професіоналізми. Наведіть приклади.

Практичне заняття №9(2 години)

Тема: Складні випадки слововживання. Пароніми та омоніми. Вибір синонімів 2Мета: знати особливості використання багатозначних слів, паронімів, синонімів у професійному мовленні, правила написання та введення в текст складноскорочених слів, абревіатур, графічних скорочень; розвивати вміння заходити в тексті синоніми, пароніми, омоніми та доречно їх використовувати у професійному мовленні, редагувати тексти; виховувати свідоме ставлення до використання мови у професійній діяльності.

ЗМетодичне забезпечення: опорний конспект, посібник 3. Мацюк. Укр. мова профспрямування, письмове приладдя та папір А-4.