Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Практичне заняття.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
162.3 Кб
Скачать

4Хід заняття

5Теоретичне обґрунтування

Основою людських взаємин є спілкування.

Спілкування — це один із виявів соціальної взаємодії, в основі якого лежить обмін думками, почуттями, волевиявленнями з метою інформування Структура ділового спілкування

1 Моделювання майбутнього спілкування (прогностичний етап).

У цей час окреслюються контури майбутньої взаємодії: планування й прогнозування змісту, структури, засобів спілкування.

«Комунікативна атака» — завоювання ініціативи, встановлення емоційного і ділового контакту.

Діловій людині важливо володіти технікою швидкого входження у взаємодію, прийомами динамічного впливу.

Керування спілкуванням — свідома і цілеспрямована організація взаємодії з коригуванням процесу спілкування відповідно до його мети.

На цьому етапі відбувається обмін інформацією, оцінками інформації, взаємооцінка співрозмовників.

Аналіз спілкування — порівняння мети, засобів з результатами взаємодії, моделювання подальшого спілкування (етап само коригування).

Щоб досягти успіху в спілкуванні, потрібно оволодіти «технікою» спілкування й застосовувати її у щоденній практиці. Під «технікою спілкування» розуміємо сукупність стандартів культурної поведінки, етичних і естетичних норм у використанні вербальних і невербальних засобів комунікативної взаємодії. Поєднання цих елементів під час комуніка­ції і становить мистецтво спілкування.

Мовний етикет — це правила мовленнєвої поведінки, прийняті національним колективом мовців. Він охоплює стійкі формули спілкування (слова, словосполучення, мовні звороти — кліше) в ситуаціях установлення контакту із співбесідником, підтримки спілкування в доброзичливій тональності.

Серед виражальних засобів української мови — типові формули звертання, вітання, прощання, побажання, поздоровлення, подяки, прохання, вибачення, співчуття тощо. Мовний етикет визначається загальною культурою спілкування, а також соціальним статусом мовців, рівнем їхньої освіти й виховання, віком, статтю. Він відповідає національ­но-культурним традиціям суспільства або окремого соціуму. Мовний етикет моделює поведінку людини — спонукає її у певній ситуації поводитися у відповідний спосіб.

Рівень дотримання мовного етикету, культури спілкування часом впливає на поведінку співрозмовників більшою мірою, ніж предметний зміст мовлення.

Типові етикетні ситуації мають багатий арсенал словесних формул, семантико- стилістичні властивості яких дають можливість мовцеві зробити правильний вибір, врахувавши структуру комунікативної ситуації, взаємини із співрозмовником, його вік, стать, соціальне становище. Уважність, чемність, ввічливість - основні вимоги культури усного спілкування. бПрактнчні завд&ЕНй і запитання

Завдання 1. Прочитайте. З'ясуйте, до яких етикетних ситуацій належать подані мовні формули та якими з них можна скористатися за офіційних обставин.

. Привіт. Здрастуйте. Доброго ранку. Наше щире знання. Добрий день. Добридень. Вечір добрий. Добрий вечір. Доброго здоров'я Я Вас вітаю.

До побачення. До завтра. На все добре. Бувайте. Усім вітання. Тим часом. Мені час. До зустрічі. Скоро побачимось. Щасливо.

Спасибі. Дякую. Щиро дякую. Дуже дякую. Дозвольте висловити вдячність. Глибоко вдячний. Дякую від усього серця. Ви зробили мені велику послугу. У великому боргу перед Вами. Складаю подяку.

Так. Гаразд. Обов'язково. Авжеж. Добре. Чудово. Ще б пак. Ви масте рацію. Не заперечую. Звичайно. Безсумнівно.

Дякую, нетреба. На превеликий жаль, ні. Ні, н не можу. Про це не може бути й мови. Нічого подібною. Це марнування часу. Я про це іншої думки. Шкода, але я мушу відмовитися. Це неможливо.

Перепрошую. Вибачте. Мені дуже шкода. Даруйте за клопіт. Прошу вибачення. Вибачте, що завдав(ла) стільки клопоту. Не згадуйте про це.

Це не так? Не може цього бути? Оі Тільки уявіть собі! Подумати тільки! Хто б міг подумати! Як дивно!

Завдання 2. Змодепюйте стандартну ситуацію звернення до незнайомої особи (виконують

студенти). Розташуйте у правильній послідовності потрібні фрази у розмові.

Завдання З.Понрацюйте в парах. Використовуючи етикетні мовленнєві формули, складіть і розіграйте за особами діалог (10-14 реплік) відповідно до поданих ситуацій.

Ситуація Ї.Ви хочете влаштуватись на роботу, прийшли на прийом до директора підприємства. Вас запросили до кабінету. Зайдіть, привітайтеся, відрекомендуйтеся, підтримайте розмову.

Ситуація 2.Ви начальник відділу. До вас прийшов працівник . Прийміть його, з’ясуйте, що хвилює, допоможіть у вирішенні проблеми

Ситуація 3. Ви керівник установи. В установі є вакантне місце. Ви ведете розмову з претендентом на місце.

Завдання 4. Висловіть власну думку про те, чи потрібно знати стандартні етикетні формули і чому.

Завдання 5.Підготуйте та виголосіть доповідь на такі теми (на вибір): Невербальні засоби спілкування; Ввічливість - основа етикетного спілкування; Займенник у сфері етикетного спілкування; Як бути приємним співрозмовником.

7Іїнта®ня для самоконтролю

І .З’ясуйте, що таке спілкування.

Що слід розуміти під «технікою спілкування»?

Що таке мовний етикет?

Які типові етикетні ситуації ви знаєте? Наведіть приклади .

Назвіть основні вимоги культури усного спілкування.

Практичне заняття №7(2 години)

Тема: Правила спілкування фахівця при проведенні зустрічей, переговорів, прийомів та по телефону

2Мега: знати основні правила спілкування, особливості підготовки та проведення ділових зустрічей, вчитися сприймати партнера та вести переговори, розвивати вміння використовувати набуті знання у процесі ділового спілкування, виховувати морально- етичні норми поведінки.

ЗМетодичне забезпечення: опорний конспект, посібник 3. Мацюк. Укр. мова профспрямування, письмове приладдя та папір А*4.