Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Практичне заняття.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
162.3 Кб
Скачать

Практичне заняття №4(2 години)

Тема: Формування навичок і прийомів мислення. Основні закони риторики 2Мета: знати, що є предметом вивчення риторики як науки, основні закони риторики, прийоми мислення, вимоги до мови і мислення, основні вимога до культури мовлення; розвивати комунікативні вміння, мислення, увагу, пам’ять, збагачувати і уточнювати словниковий запас, правильно читати і осмислювати, опрацьовувати текст; виховувати повагу до внеску слов’ян у розвиток риторики тещо.

ЗМетодичне забезпечення: опорний конспект, посібник 3. Мацюк. Укр. мова профспрямування, письмове приладдя та папір А-4.

4Хід заняття

БТеоретичне обґрунтування

Мислення - це процес узагальненого відображення світу, яке дає можливість формулювати поняття, порівнювати і зіставляти, виділяти головне, систематизувати та узагальнювати, добирати аргументи та доведення, встановлювати причино-наслідкові зв’язки, спростовувати, працювати за аналогією, висувати гіпотези тощо. Правильне мислення характеризується чіткістю, послідовністю, обґрунтовністю, доказовістю. Риторика - наука про ораторське мистецтво, красномовство ( «мистецтво говорити», гарне мовлення).

«Риторика — цариця душ і княгиня мистецтв» (Ф.Прокопович).

Найкращий оратор - той, котрий своїм словом і навчає, і дає насолоду, і справляє глибоке враження (Цицерон ).

Теоретична риторика вивчає закони риторик»: концептуальний, закон моделювання аудиторії , стратегічний, тактичний, мовленнєвий, закон безпосереднього спілкування, системно-аналітичний.

У сучасних риторика та дослідженнях з культури мови виділяють такі ознаки мовної культури промовця ( комунікативно-риторичні якості мовлення): правильність, точність, логічність, різноманітність, доречність, достатність, ясність, виразність. V (•Практичні завданая і запитання

Завдання 1 .Складіть тези статті і залишіть їх. Пам’ятайте, що тези - це стисло сформульовані основні положення прочитаного тексту, що вбирають суть висловленого ( за підручником О.Біляєва. Українська мова для 10 кл ., с.75-76).

Мислення і мова

Завдання 2. Ділова гра «Синтез думок». Підготуйте повідомлення на одну із тем: Риторика як наука, Нашідоміші оратори Давньої Греції та Риму, Найвідоміші оратори слов 'ян, Сучасна риторика, Закони риторики. У результаті з відповідей складається спільний проект (конспект), який записується .

Завдання 3. Прорецензуйте відповіді на занятті одного з ваших одногрупників. Які помилки ви помітили? Як їх виправити? Визначте, які риси розвиває риторика, і доведіть

це письмово

Завдання 4. Відредагуйте і запишіть словосполучення.

Напечатати звіт, ваше кінцеве рішення, даже дивно, а ми зі своєї сторони, я до вас по справі, приносять збитки, вірна відповідь, піднімати важливе питання, отримав гроші по відомості, на поминати про зустріч, неділю тому назад, у сім юдин вечора, бувший мій колега, при вашій допомозі, це було осінню чи літом, перевод грошей затримався, це общин план картини, виключіть світло, ти дуже заблуждаєшся, говоріть на українськії мові, перевести на українську мову. 7Пнтання для самоконтролю

Підготуйте висловлювання про мову, культуру мовлення, зв’язок мови і мислення. Дайте визначення поняття «мислення». З’ясуйте, що слід розуміти під правильним мисленням.

Визначте, які якості особистості розвиває риторика, і доведіть це.

Практичне заняття №5(1 година)

Тема: Поняття етики ділового спілкування, її предмет та завдання

2Мета:знати сутність, види, завдання етики ділового спілкування, етичні норми та нормативи, розвивати вміння використовувати набуті знання у процесі ділового спілкування, виховувати морально-етичні норми поведінки.

З забезпечення: опорний конспект, посібник 3. Мацюк. Укр. мова профспрямування, письмове приладдя та папір А-4.

4Хід заняття

5Теоретнчне обгрунтування Етика

Об'єкт дисципліни — ділове спілкування, її предмет — його моральний та психологічний аспекти, етичні й психологічні механізми.

Етика ділового спілкування — це нова навчальна дисципліна, становленню й розвитку якої сприяли різні галузі науки (етика, психологія, філософія, соціологія) та практики (управління, менеджмент та ін.). Проте найсуттєвіший вплив на неї, звичайно, справили етика і психологія — науки, що займаються людинознавством і вивчають одну й ту саму природу людської поведінки (але під різними кутами зору) і чинники, що впливають на життєдіяльність людей та їхню взаємодію

Найкращий оратор - той, котрий своїм словом і навчає, і дає насолоду, і справляє глибоке враження (Цицерон ).

Теоретична риторика вивчає закони риторики: концептуальний, закон моделювання аудиторії , стратегічний, тактичний, мовленнєвий, закон безпосереднього спілкування, системно-аналітичний.

У сучасних риторика та дослідженнях з культури мови виділяють такі ознаки мовної культури промовця ( комунікативно-риторичні якості мовлення): правильність, точність, логічність, різноманітність, доречність, достатність, ясність, виразність. бГірактичні завдавша і запитання

Завдання 1 .Складіть тези статті і .запишіть їх. Пам’ятайте, що тези — це стисло сформульовані основні положення прочитаного тексту, що вбирають суть висловленого ( за підручником О.Біляєва. Українська мова для 10 кл., с 75-76).

Мислення і мова

Завдання 2. Ділова гра «Синтез думок». Підготуйте повідомлення на одну із тем: Риторика як наука, Найвідоміші оратори Давньої Греції та Риму, Найвідоміші оратори слов’ян, Сучасна риторика, Закони риторики. У результаті з відповідей складається спільний проект (конспект), який записується .

Завдання 3. Прорецензуйте відповіді на занятті одного з ваших одногрупників. Які помилки ви помітили? Як їх виправити? Визначте, які риси розвиває риторика, і доведіть

це письмово.

Завдання 4. Відредагуйте і запишіть словосполучення.

Накечатати звіт, ваше кінцеве рішення, даже дивно, а ми зі своєї сторони, я до вас по справі, приносять збитки, вірна відповідь, піднімати важливе питання, отримав гроші по відомості, на поминати про зустріч, неділю тому назад, у сів* годин вечора, бувший мій колега, при вашій допомозі, це було осінню чи літом, перевод грошей затримався, це общин план картини, виключіть світло, та дуже заблуждаєшся, говоріть на українській мові, перевести на українську мову. 7Питання для самоконтролю

І.Підготуйте висловлювання про мову, культуру мовлення, зв’язок мови і мислення. Дайте визначення поняття «мислення». З’ясуйте, що слід розуміти під правильним мисленням.

Визначте, які якості особистості розвиває риторика, і доведіть це.

Практичне заняття № 6 { Згодний)

Тема: Структура ділового спілкування. Техніка ділового спілкування. Мовленнєвий етикет 2Мега: знати основні функції, рівні ділового спілкування, види міжособових стосунків,

вміти говорити, слухати, формулювати запитання, сприймати партнера та вести

переговори, розвивати вміння використовувати набуті знання у процесі ділового спілкування, виховувати морально-етичні норми поведінки.

ЗМетодичие забезпечення: опорний конспект, посібник 3. Мацюк. Укр. мова профспрямування, письмове приладдя та папір А-4.