Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Програмування.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
742.91 Кб
Скачать

2.10.3. Варіанти завдань

1. Створити меню. що має головне меню:

Модуль

Приклад програми

Результат виконання

Вихід

Спадаюче меню:

Перелік функцій модуля DOS

Перелік функцій модуля DOS

Перелік функцій модуля DOS

Перелік функцій модуля CRT

Перелік функцій модуля CRT

Перелік функцій модуля CRT

У пункті "модуль" вивести список процедур або функцій turbo pascal даного модуля. в пункті "приклад" вивести текст програми з даною процедурою та запустити його.

2. Створити меню такої структури: головне меню

Ввід даних

Завдання

Результати

Вихід

Спадаюче меню:

Ввід з клавіатури

Завдання 1

Завдання 1

Завдання 2

Ввід з файлу

Завдання 2

У пункті "Ввід даних" ввести назви книг та газет, авторів, рік видання. в пункті "завдання 1" визначити список книг заданого автора. В пункті "завдання 2" вивести список газет після 1990. в пункті "Результати" відобразити результати на екрані.

3.Створити меню такої структури:

Головне меню

Дисципліна

Група

Успішність

Вихід

Спадаюче меню

Перелік дисциплін

Назва групи

Оцінки всіх студентів групи

Оцінки вибраного студента групи

Спадаюче меню другого рівня від пункту "Назва групи" -" прізвища студентів". в пункті "Дисципліна" виводяться назви дисциплін. в пункті "Група" з'являються назви груп, вибір однієї назви виводить на екран спадаюче меню "Прізвища". Вибір пункту "Успішність" відображає на екрані оцінки всіх студентів або одного за вибором.

4 Створити меню такої структури: Головне меню

Розділ курсу ОПАМ

Теорія

Текст програми

Виконання

Вихід

Спадаюче меню

Прості типи

Прості типи

Прості типи

Прості типи

Записи

Записи

Записи

Записи

Об'єкти

Об'єкти

Об'єкти

Об'єкти

у пункті Розділ курсу" вибирається тема курсу. в пункті "Теорія" на екран виводяться теоретичні відомості щодо вибраної теми. в пункті "Текст програми" подасться відповідний приклад програми. в пункті "Виконання" вибраний текст виконується.

5. Створити меню такої структури:

Головне меню:

Дисципліна

Студент

Екзам. оцінка

Середній бал

Вихід

Спадаюче меню:

Математика

Іванов

3 предметів

Інформатика

Петров

Учня

Реалізувати вивід екзаменаційних оцінок. Вивід середніх балів з вибраної дисципліни для вказаного користувачем студента та середніх балів по сукупності студентів та із вказаної дисципліни.

6. Створити меню, що має головне меню:

Номер лабора­торної роботи

Трудомісткість

Аналіз

Вихід

Спадаюче меню:

Лабораторна N1

Ввід з клавіатури

Тижнева завантаженість програмуванням

.............

Ввід з файлу

Доля курсу в загальному бюджеті часу

Лабораторна N6

Дефіцит часу або запас часу

У пункті головного меню "Трудомісткість" задати кількість часу, що потрібна для виконання відповідної лабораторної роботи. в пункті "Аналіз" визначити реальну кількість часу протягом тижня, що витрачається на виконання роботи. Вважаючи, що робочий тиждень студента має 36 годин обов'язкових занять (6 днів*6 годин)+30 годин для самостійної роботи (враховуються всі дисципліни учбового плану), визначити, чи є запас або дефіцит часу для виконання лабораторних робіт. Для визначення частки курсу в загальному бюджеті врахувати, що кількість годин за планом дисципліни "Програмування" становить 6 годин на тиждень*17 тижнів.

7.Створити меню-програму, яка виводить графіки тригонометричних і алгебраїчних функцій :

ТРИГОНОМЕТРИЧНІ ФУНКЦІЇ

АЛГЕБРАЇЧНІ ФУНКЦІЇ

ВИХІД

COS(A*X+B)

А*Х+В

SIN(A*X+B)

А*Х*Х+В*Х+С

TG(A*X+B

|А*Х+В|

ARCTG(A*X+B)

Параметри А,В,С вводити з клавіатури

8. Створити меню, що має головне меню:

Навчальний план

Тижневе навантаження

Тижневий резерв для часу самостійної роботи

Вихід

Спадаюче меню

Курс

Курс

Курс

Семестр

Семестр

Семестр

Дисципліна

Дисципліна

У пункті "Навчальний план" для вказаного курсу та семестру виводиться перелік дисциплін та види занять по кожній (практичні, лабораторні, лекції). в пункті "тижневе навантаження" виводиться кількість годин по видах занять на тиждень. в пункті "тижневий резерв для самостійної роботи " виводиться кількість додаткових годин, що їх може мати студент для вказаної дисципліни (дані суб'єктивні). Початкові дані: кількість лекцій за семестр, кількість практичних та лабораторних занять за семестр - задані в файлі.

9. Створити меню, що мас головне меню:

Словник укр.-англ.

Словник англо-укр.

Пошук слова

Вихід

Спадаюче меню

А

А

Б ...

В ...

Пункти меню "Словник українсько-англійський","Словник англо-український" мають спадаюче меню - літери алфавіту. Вибір літери забезпечує вивід на екран слів, переклад яких треба дати іншою мовою. Пункт меню "Пошук введеного слова" потребує ввід слова українською або англійською мовами для пошуку в словниках. Якщо введене слово не знаходиться в словниках, то видається повідомлення та запит на доповнення словника введеним словом.

10. Створити меню , що має головне меню:

Ввід даних

Метод сортування

Порівняльні результати

Вихід

Спадаюче меню:

У масив

Швидке сортування

Швидке сортування

У файл

Метод Шелла

Метод Шелла

Метод пузирчика

Метод пузирчика

У пункті "ввід даних" вводиться одновимірний масив. в пункті "метод сор­тування" масив відсортовується залежно від методу. Пункт "Порівняльні ре­зультати" виводить відсортований масив, характеристики: термін сортування, кількість перестановок.

11. Створити меню, що має головне меню:

Ввід даних

Розв’язок задачі

Вивід результату

Вихід

Спадаюче меню

3 клавіатури

Задача1

На екран

3 файлу

Задача2

У файл

У пункті "Ввід даних" вводяться дані. Вибір пункту "Розв’язок задачі" дає рішення відповідно до умови завдань. Результати демонструються при виборі пункту "Вивід результату".

12. Створити меню, що має головне меню:

Оренда

Продаж

Пошук варіанта

Вихід

Спадаюче меню

Наявність

Наявність

Оренда

Коректування

Коректування

Продаж

У пунктах "Оренда","Продаж" приводяться дані про наявність квартир в формі документа виду: кількість кімнат, метраж, поверх, район. в пункті "Коректування" дані змінюються в таблиці. в пункті "Пошук варіанта" задаються вимоги користувача та видаються дані, що є в таблиці, або повідомлення про відсутність таких.

13. Створити меню, що має головне меню:

Вид списків

Текст програми

Форма представлення списків

Вихід

Спадаюче меню:

Стек

Стек

Графічний режим

Черга

Черга

Текстовий режим

Дерево

Дерево

У пункті "Текст програми" на екран виводиться текст програми, що створює та обробляє відповідний вид списку. в пункті "Форма представлення списків" дається відображення списків в формі графа або переліком елементів.

14. Створити меню, що має головне меню:

Студент

Успішність

Категорія студента

Вихід

Спадаюче меню:

Група

Дисципліна

Двієчники

Прізвище

Оцінка

Відмінники

У пункті "Студент" вибирається група та прізвище студента, успішність якого перевіряється. Якщо вибрана тільки група, то виводиться успішність всієї групи по вибраній дисципліні. в пункті "Успішність" вибирається дисципліна та виводиться успішність по заданій дисципліні всієї групи або окремого студента, якщо вибране конкретне прізвище. в пункті "Категорія" виводиться список двієчників або відмінників.

15. Створити меню, шо має головне меню:

Факультет

Прізвище

Кількість балів

Вихід

Спадаюче меню

Дисципліна

Сумарна кількість

У пункті "Факультет" вибирається назва факультету. в пункті "Прізвище" вибирається прізвище абітурієнта. в пункті "Кількість балів" існує спадаюче меню, де вибирається дисципліна та подаються відомості про кількість балів з дисципліни або визначається сумарна кількість балів за всіма дисциплінами. Пункт "Кількість балів" повинен працювати як в режимі довідника, так і в режимі коректування балів (вводу з клавіатури).

16. Створити меню. що має головне меню:

FILE SEARCH

EXIT

Спадаюче меню

New

In all dir

Open

In current dir

DOSShell

Підменю New створює новий файл. Open - відкриває файл для редагування, DOShell - робить тимчасовий вихід до операційної системи. ln_all_dir- шукає файл, заданий в підменю File, в всіх директоріях диска, та виводить директорії, в яких розташований файл. ln_current_dir - шукає файл, заданий в підменю File, в поточному каталозі диска. Якщо файл не знайдений, то виводиться повідомлення.

17. Створити меню, що має головне меню:

Тести

Питання

Результати

Вихід

Спадаюче меню

Тест 1

Перелік питань тесту 1

Тест 1

Тест 2

Перелік питань тесту 2

Тест 2

У пункті " Тести " вибирається номер, або назва тесту. в пункті "Питання" виводяться питання по вибраному тесту та вводиться відповідь користувача. в пункті " Результати" виводяться результати тестування відповідно до вибраного тексту з кількістю набраних балів.

18. Створити меню, що має головне меню:

Назва теореми

Формулювання

Доказ

Приклад

Вихід

Пункт "Назва теореми" має спадаюче меню в вигляді переліку назв теорем з математики. Пункти "Формулювання" та "Доказ" виводять на екран відповідний текст (забезпечити скроллінг). Пункт "Приклад" має спадаюче меню як перелік задач на задану тему. Вибір задачі забезпечує демонстрацію теоретичних положень теорем.

19. Створити меню, що мас головне меню

Каталог

Пошук

Вихід

Спадаюче меню

Створення каталога

Книга

Додавання

Журнал

Заміна

Газета

Вилучення

У пункті "Каталог" створюється бібліотечний каталог (книги, газети, журнали) та записується в файл. Команда "Додавання" вводить дані з клавіатури та доповнює файл записів. Команда "Заміна" змінює вказані користувачем записи на нові значення, що вводить користувач. Команда "Вилучення" знищує вказаний користувачем запис. Пункт "Пошук" виводить на екран на запит користувача знайдений в каталозі примірник літератури.

20. Створити меню, що має головне меню:

File

SEARCH

EXIT

Спадаюче меню

Create

String

Open

Char

Close

Save

У меню "File" створюється новий текстовий файл, відкривається існуючий файл, закривається та зберігається файл на диску. в пункті "SEARCH" виконується пошук рядка за контекстом та пошук окремого символа з виводом рядка та виділенням його і знайденого символа іншим кольором.

21. Створити меню, що має головне меню:

База даних

Задачі

Вихід

Спадаюче меню

Створення

Задача 1

Сортування

Задача 2

Перегляд

У пункті "База даних" створюється файл записів, структура яких така: факультет, група, кількість студентів в групі. Пункт "Сортування" має спадаюче меню "Сортування по назві групи" та "Сортування факультетів по кількості студентів". Команда "Перегляд" забезпечує вивід даних на екран. в пункті "Задачі" визначається сумарна кількість студентів на кожному факультеті (задача 1), група з найменшою кількістю студентів (задача 2).

22. Створити меню, що має головне меню

Введення даних

Розв’язок задачі

Вивід результату

Вихід

Спадаюче меню

3 клавіатури

Задача 1

На екран

3 файлу

Задача 2

У файл

Задача 3

Ввести дані в масив із структурою: прізвище, середній бал, стипендія. Задача 1 - показати усіх студентів із стипендією > $100. Задача 2 - вилучити із списку студентів з середнім балом <= 2.5. Задача 3 - загальний документ "Прізвище, середній бал, стипендія", відсортований за алфавітом та середнім балом.

23. Створити меню, що має головне меню:

Графічні примітиви

Анімація

Вихід

Спадаюче меню

Лінії

Одна фігура

Кола

Сукупність фігур

.......

У пункті "Граф. примітиви" виводяться на екран в графічному режимі зображення вибраних користувачем елементів графіки. В пункті "Анімація" на екрані мультиплікація за вибором (сюжет автора).

24. Створити меню. що має головне меню

Дані

Вихідні документи

Перегляд

Вихід

Спадаюче меню

Ввід з клавіатури

Студенти, що мають допуск до сесії

На екрані

Читання з файлу

Студенти, що мають "автомат"

Запис в файл

Студенти, що не мають допуск до сесії

У пункті меню "Дані" вводяться або читаються дані про прізвища студентів, номер лабораторної роботи, якість виконання (кількість балів) та формується вхідний документ ПРІЗВИЩЕ, ЛАБ.РОБОТИ, ОЦІНКА. в пункті "Вихідні документи" формуються документи відповідно до спадаючого меню. Студенти, що мають допуск до сесії, повинні виконати відповідну кількість робіт. Студенти, що мають "автомат", повинні мати середній бал >=4.8. Студенти, що не мають допуск до сесії, не виконали одну або більше робіт.

25. Створити меню, що має головне меню:

Файл

Запис

Вихід

Спадаюче меню

Створення

Додавання запису

Відкриття

Вилучення запису

Збереження

Заміна запису

У пункті "Файл" створюється новий файл записів (структура будь-яка), відкривається та виводиться на екран існуючий файл, записується на диск створений та модифікований файл. в пункті "Запис" додається, вилучається запис та замінюється новими значеннями. Для кожної дії відповідне вікно та запит на ввід значень для вилучення, заміни та додавання.

26. Створити меню. що має головне меню:

День тижня

Час

Дисципліна та вид занять

Вихідні документи

Вихід

Спадаюче меню

Понеділок

8:30-10:00

Oп і AM лекція

Форма 1

ВМ практичне

форма 2

Пункт меню "День тижня" має спадаюче меню в вигляді найменування днів. Пункт "Час" визначає початок та кінець різних видів занять. Визначити тижневу кількість годин з кожної дисципліни в різних видах занять, сумарне тижневе навантаження студентів, процентне співвідношення дисциплін в тижневому навантаженні та вивести відповідні документи на екран.