Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2-районування.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
338.38 Кб
Скачать
  1. Основні схеми рекреаційно-курортного районування України

Туристичне районування України, що веде свій початок від 60-х рр. XX ст., здійснювалось у вузькогалузевому розрізі (курортологічне, рекреаційно-кліматичне, для спортивного туризму та ін.) і виходило з роззосередження на даній території тих чи інших природних рекреаційних ресурсів та визначення зон з умовами, найсприятливішими для розвитку відповідних видів туризму. Лише в 70-х роках у зв'язку з розвитком комплексної географії на основі системного підходу в Інституті географії АН СРСР під керівництвом В.С. Преображенського вперше було розроблено схему комплексного рекреаційного районування, за якою територія СРСР поділялась на 4 рекреаційні зони, розбиті, в свою чергу, на 19 рекреаційних районів. За цією схемою в межах України виділялися Кримський, Одеський, Азовський прибережний та Дніпровсько-Дністровський рекреаційні райони (див. табл.).

Питання туристичного районування України починаючи з 70-х років розроблялось науковцями Київського науково-дослідного і проектного інституту містобудування, Інституту географії НАН України, а також Київського, Львівського, Чернівецького, Сімферопольського, Донецького університетів. Першою з таких спроб стала «Схема перспективного розвитку туризму Української РСР», у відповідності з якою виділялося 4 туристичні регіони, 35 туристичних районів із ранжируванням туристичних центрів.

До числа критеріїв, що визначають вибір форм організації продуктивних сил у рекреаційних районах, варто віднести соціально-економічні фактори конкретної території, сукупність яких забезпечує протікання рекреаційного процесу на різних рівнях: від одиничного рекреаційного підприємства до курорту чи конкретного ТРК.

Рекреаційні райони, територіальні рекреаційні системи тощо, як і всі територіальні міжгалузеві системи, зароджуються, формуються і функціонують під впливом територіального поділу праці (ТРП), тому що ТРП визначає спеціалізацію господарства і наявність (чи відсутність) зв'язків між територіями, що спеціалізуються.

Необхідною умовою функціонування рекреаційних утворень є наявність трудових ресурсів, які забезпечують технічне й організаційне обслуговування рекреантів.

Рівень розвитку і територіальна структура матеріально-технічної бази, яка має величезну інерційну силу, впливають на спеціалізацію і внутрішню структуру рекреаційних районів. Матеріально-технічна база рекреації включає наступні елементи:

  • засоби розміщення;

  • підприємства харчування;

  • внутрішня транспортна інфраструктура.

Дія факторів адміністративно-територіального розподілу виявляється в процесі керування рекреаційними утвореннями. При встановленні границь рекреаційних районів орієнтуються на сформовані границі, щоб уникнути дублювання органів керування.

Таким чином, у результаті спільної дії перерахованих вище факторів, рекреаційна галузь формує систему таксономічних одиниць, відповідно до особливостей територіальної організації галузей господарства – виникають внутрішні і зовнішні зв'язки, формується ієрархія координаційних центрів, формуються рекреаційні райони різного рівня.

Комплекси рекреаційних районів, підрайонів, вузлів, центрів поєднують усі рекреаційні підприємства, розташовані на їхній території. Основа їхньої спільності – виробнича цілісність території, яка відповідає визначеному таксономічному ступеню районування. На регіональному рівні взаємозалежність всіх територіальних і суспільних форм організації рекреаційної діяльності є необхідною умовою їхнього ефективного функціонування.

Крім інтересу до даної проблематики, пропоновані схеми засвідчують неоднозначність критеріїв районування, тенденцію до поглибленої деталізації цих схем, а також наявність суб'єктивного моменту в підході до проблеми.

Автор

Таксони

І.Д. Родічкін

Інститут географії

АН СРСР

І.ВЗорін,,І.Пірожнік, Ю.М.Пряхін

І.Пірожнік

М.П. Крачило

Географічний

факультет КДУ

Географічна

енциклопедія України

О.О. Бейдик,

Д.О. Ляшенко

І.В.Смаль

О.О. Бейдик

Рік

1978

1980

1985

1985

1987

1989

1988-1993

1987

2004

2004

Регіон, зона

Кримсько–Одесько–Азовський, середня смуга європейської частини СРСР

Карпатський, Кримський,, Дніпропетровсько-Дністровський,Азово-Чорноморський

Поліський, Західний, Центрально-Східний, Приморський, Кримський

Район

ТРС: Київсько-Дніпровська, Волинська, Сіверсько-Донецька, Придніпровська, Приазовська Одесько-Чорноморська, Дністровсько-Бузька, Кримська

Кримський, Одеськй, Дніпровсько-Дністровський, Азовсько -прибережний

Український приморський, Кримський, Україно-Молдавський, Карпатський

Дніпровсько-Дністровський, Південний

Карпатський, Кримський, Одеський, Азовський, Дніпровсько-Дністровський

Західний, Центральний, Східний, Південний, Кримський, Закарпатський.

Одеський, Приазовський, Феодосійський, Ялтинський, Євпаторійський, Придніпровський, Донецький, Придністровський

Карпатський, Полісько-Подільський, Київсько-Дніпровський, Донецько-Дніпровський, Кримський, Причорноморський

Столичний, Волинський, Карпатський, Подільський, Придніпровський, Слобожанський, Донецький, Приазовський, Причорноморський.

Причорноморський, Карпатсько-Подільський, Полісько-Столичний, Придніпровсько-Донецький, Харківський

Підрайон, вузол

Київсько-Дніпровський, Харківсько-Донецький, Карпатський, Кримський, Одеський, Азовський.

Суданський,, Євпаторійський, Феодосійський,Чорноморський, Кримський, Ялтинський, Алуштенський, Роздольненський.