Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
118-124.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
55.4 Кб
Скачать

123 Акредитив, як основна форма розрахунків в міжнародній торгівлі: поняття та види.

1Ый общий вариант

У сучасній практиці роботи вітчизняних організацій через ризики неплатежів і відсутність гарантій. дуже часто стали використовуватися платежі котрі забезпечують отримання виручки за відвантажений товар або виконані роботи. Основною формою платежу, що найбільшою мірою гарантує продавцю отримання оплати за товар, є акредитив. В Україні робота з акредитивною формою оплати регулюється і підпорядковується міжнародному законодавству «Уніфікованим правилам і звичаєм за документарними акредитивами».

Акредитив - вид розрахунків, при яких банк, що діє за дорученням платника про відкриття акредитива і відповідно до його вказівки (банк - емітент), зобов'язується зробити платежі одержувачеві коштів або оплатити, акцептувати або врахувати переказний вексель або дати повноваження іншому банку (виконуючому банку) зробити платежі одержувачеві коштів або оплатити, акцептувати або врахувати переказний вексель. Найбільш часто вживаються так звані документарні акредитиви. Документарний акредитив - це зобов'язання банку оплатити вартість товару (послуг) бенефіціару (продавцю) за умови подання продавцем в банк документів, оформлених у повній відповідності з умовами акредитива. Акредитиви поділяються на такі види:

1. Безвідкличний і відкличний акредитив Найбільш часто застосовуватися безвідкличні акредитиви. Безвідкличний акредитив на відміну від відкличного не може бути відмінений або змінений ні банком-емітентом (банк який відкрив акредитив), ні за вказівкою наказодавця акредитива (покупця) без згоди бенефіціара

2. Непідтверджений і підтверджений акредитиви Зобов'язання третього банку по акредитиву називається підтвердженням акредитива, а такий акредитив - підтвердженим.

3. Трансферабельний або так званий переказний акредитив дозволяє бенефіціару перевести весь акредитив або його частину іншому або декільком іншим особам (другим бенефіціарам).

4. Акредитив «з червоним застереженням» Акредитиви «з червоним застереженням» дозволяють експортеру отримати частину коштів по акредитиву до подання всіх товаророзпорядчих документів в якості авансового платежу. Останній, у принципі призначений для того, щоб фінансувати виробництво і споживання товару, що поставляється по акредитиву, а також, можливо, для закупівлі та оплати призначеного для експорту товару (перед відвантаженням його покупцеві).

5. Акредитив з платежем за пред'явленням Платіж за таким акредитивом здійснюється відразу після того, як банку були надані документи, проти яких було відкрито акредитив

6. Акредитив з відстроченням платежу Платіж за таким акредитивом здійснюється через певний проміжок часу після надання продавцем документів в банк.

Також бувають револьверні (відновлювальні) акредитиви, резервні акредитиви (STAND-BY - акредитиви), ділені, і не подільні Акредитиви, ці типи акредитивів використовуються рідко.

2Ой подробное деление акредетивов

1. За способом використання акредитиви поділяються на документарні (товарні) та грошові (циркулярні):

а) документарні (товарні) використовуються для розрахунків за товари та послуги при наданні обумовлених в акредитиві документів;

б) грошові (циркулярні) – це такі акредитиви, виплата за якими не обумовлена наданням документів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]