Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція № 3.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

3. Страховий ринок.

Страховий ринок – це особлива система організації страхових стосунків, при якій відбувається купівля, – продаж страхових послуг як товару, формується пропозиція і попит на них.

Об'єктивною основою розвитку страхового ринку є потреба забезпечення безперебійності цього процесу, що виникає в процесі відтворення, виражає в наданні грошової допомоги постраждалим в разі настання непередбачених несприятливих подій. На страховому ринку відбувається формування і використання страхового фонду для покриття виникаючого збитку і при цьому забезпечуються комерційні інтереси організацій.

Принципи функціонування страхового ринку визначаються загальними умовами розвитку і стану економіки. Одним з основоположних є принцип демонополізації страхової справи. Реалізація цього принципу означає, що страхову діяльність на ринку можуть здійснювати будь-які страхові компанії незалежно від форми їх власності.

Важливим принципом формування і розвитку страхового ринку є конкуренція страхових організацій за уявленням страхових послуг, залученням страхувальників і мобілізацією грошових коштів до страхових фондів.

Наступним принципом функціонування ринку є принцип свободи вибору для страхувальників умов надання страхових послуг, форм і об'єкту страхування. Для його реалізації необхідно широкий асортимент страхових послуг, розумне поєднання обов'язкової і добровільної форм страхування на ринку і можливості покриття різних видів збитку, що постійно розширюються.

Свобода підприємницької діяльності надає право будь-якій юридичній особі займатися страховою справою. Але страхування – особлива форма підприємницької діяльності, яка повинна забезпечити страховий захист страхувальника при настанні несприятливих непередбачених подій. Тому важливим принципом організації страхової справи в умовах ринку є принцип надійності і гарантії страхового захисту. Реалізація цього принципу базується на юридичній основі. Механізм реєстрації страхових компаній, ліцензування їх діяльності і контролю держави забезпечує дотримання інтересів страхувальників і фінансову стійкість страхових операцій.

Організація страхової справи на ринковій основі підвищує потребу у вступі інформації про діяльність страховика. Принцип гласності дозволяє страхувальникові усвідомлено вирішувати питання про вибір страхової компанії.

Майнове страхування. Об'єктом такого страхування виступають майнові інтереси страхувальника, пов'язані з його законним володінням, розпорядженням або з використанням певного майна. Майнове страхування є формою страхового захисту від ризиків та відшкодування збитків, що входять до обсягу страхової відповідальності.

Ринок майнового страхування включає:

- страхування майна підприємств;

- страхування врожаю сільськогосподарських культур;

- страхування домашнього майна громадян;

- страхування транспортних засобів та інші.

Ринок особистого страхування включає в себе такі сегменти:

1. Страхування життя:

- змішане страхування життя;

- страхування дітей;

страхування на випадок втрати працездатності та інші.

2. Страхування від нещасних випадків:

- індивідуальне страхування від нещасних випадків;

- страхування працівників за рахунок організацій;

- страхування пасажирів.

Страхування відповідальності – галузь страхування, де об’єктом є відповідальність перед третіми особами вразі, якщо їм внаслідок діяльності або бездіяльності страхувальника буде завдано шкоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]