Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма психологія художньої творчості Борисюк...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Робоча навчальна програма з дисципліни «Психологія художньої творчості» є нормативним документом КУ імені Бориса Грінченка, що його розроблено кафедрою української літератури, компаративістики і соціальних комунікацій на основі освітньо-професійної програми підготовки маґістрів відповідно до навчального плану для цієї спеціальності денної форми навчання. Програму розроблено з урахуванням рекомендацій МОН України (лист № 1/9-736 від 06.12.2007 р.) «Про Перелік напрямів (спеціальностей) та їх поєднання з додатковими спеціальностями і спеціалізаціями для підготовки педагогічних працівників за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста, маґістра». Робочу навчальну програму укладено відповідно до вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу. Програма визначає обсяг знань, що має бути опанований студентами відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики, алгоритму вивчення навчального матеріалу дисципліни «Психологія художньої творчості», необхідне методичне забезпечення, складові та технологію оцінювання навчальних досягнень студентів.

Метою вивчення навчальної дисципліни «Психологія художньої творчості» є інтеґрація знань із базових літературознавчих та психологічних дисциплін, оволодіння сучасним літературознавчим категоріальним апаратом, ознайомлення з сучасними теоріями психології художньої творчості та вироблення інтердисциплінарного підходу до аналізування літературних текстів.

Завдання курсу:

  • Розкрити закономірності виникнення і функціонування певних естетичних систем на прикладі явищ художньої словесності;

  • Дати уявлення про історичні типи розуміння процесу художньої творчості;

  • Поглибити теоретичні знання студентів, отримані в процесі вивчення базових літературознавчих, філософських, психологічних дисциплін;

  • Ознайомити з працями видатних теоретиків минулого та сучасності.

У процесі вивчення курсу важливо зосередити увагу на засвоєнні знань із таких питань: література як естетичний феномен; психологічні процеси художнього творення; історичні закономірності змін естетичних моделей; зв’язок магічної та поетичної мови; художній твір як конструювання паралельної реальності; закономірності побудови художнього тексту; художній текст як особливим чином організована система.

Кількість годин, відведених навчальним планом на вивчення дисципліни, становить 72 год., із них 10 год. – лекції, 8 год. – семінарські заняття, 4 год. – індивідуальна робота, 29 год. – самостійна робота, 18 год. – семестровий контроль. Вивчення студентами навчальної дисципліни «Психологія художньої творчості» завершується іспитом.

Структура програми навчальної дисципліни “Психологія художньої творчості” і. Опис предмета навчальної дисципліни

Предмет: теоретичні літературознавчі, філософські, психологічні тексти та письменницький епістолярій.

Курс: 1

Підготовка магістрів

Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчального курсу

Кількість кредитів, відповідних ECTS: 2

Змістових модулів: 2

Загальна кількість годин: 72

Тижневих годин: 1,5

Шифр та

назва напряму

0305 «Філологія»

Шифр та назва спеціальності:

8.030506

Літературна творчість

Освітньо-кваліфікаційний

рівень

«магістр»

Вибіркова

Рік підготовки: 1.

Семестр: 1.

Аудиторні заняття: 22 години,

з них:

Лекції (теоретична підготовка):

10 годин Семінарські заняття

8 годин

Індивідуальна робота:

4 години

Самостійна робота: 29 годин

Семестровий контроль: 18 годин

Вид контролю: іспит