Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Громадське будівництво курс лекцій.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
952.04 Кб
Скачать

Тема 1. Будівництво в системі національної економіки україни

ПЛАН

  1. Роль дисципліни «Громадське будівництво» в практичній діяльності інженера-технолога.

  2. Основні поняття про будівництво.

  3. Організаційні форми будівництва.

  4. Техніко-економічні особливості будівництва.

  5. Інноваційні процеси у будівництві.

  6. Основи стандартизації.

Література

Основна: 2, 6, 7, 15, 18.

Додаткова: 19,25,26.37,41,43.

Міні-лексикон: будівництво, етапи будівництва, інвестор, замовник, забудовник, підрядник, проектувстьник, субпідрядник, торги, оферта, тендер, спеціалізація, кооперація, ДСТУ, ТУ, СНиТҐ, ДБН

  1. Роль дисципліни «Громадське будівництво» в практичній діяльності інженера-технолога

Однією з особливостей нової державної соціально орієнтованої економіки є розвиток мережі закладів швидкого обслуговування населення. Сучасні заклади ресторанного господарства (ЗРГ) - це достатньо складні об’єкти щодо виконуваних ними функцій, дотримання санітарних та естетичних норм. Вони складні з інженерної точки зору. В ЗРГ використовується сучасне інженерне та технологічне обладнання, здійснюються складні технологічні процеси. З позицій архітектури ЗРГ суттєво впливають на містобудівну структуру. Нині ресторанне господарство набуло суттєвої трансформації.

Ресторанний бізнес є високорентабельним видом господарської діяльності, що зумовлює значні інвестиції в цю галузь та її інтенсивний розвиток. Зростаюча конкуренція сприяє розширенню номенклатури послуг. Останнім часом набули популярності заклади клубного типу з організацією різних видів дозвілля.

Здебільшого замовники (забудовники) ЗРГ передба­чають використання індивідуальних проектів. А це, звичайно, нові архітектурні, будівельні, об’ємно-планувальні та дизай­нерські рішення; врахування заходів щодо енергозбереження.

На сьогодні кваліфікаційна характеристика інженера- технолога спеціаліста з «технології харчування» передбачає

Тут і у подальшому застосовується абревіатура, що подається за рос. назвою - Строительные нормы и правила (СНиП).

6

виконання обов’язків як працівників керівного складу :гхладів ресторанного господарства, так і інженерів-техно- т:лв >' складі проектних груп з проектування закладів ресторанного господарства. До проектно-технологічної виробничої функції (ОКХ магістра) випускника вищого навчального закладу за напрямом підготовки «Харчова технологія та інженерія» входить проектування підприємств •-.арчування.

Випускник повинен вміти надавати техніко-техноло- ::чне обґрунтування проектів та складати завдання на троектування, проводити технологічні, інженерно-технічні та економічні розрахунки, розробляти об’ємно-планувальні гоєння закладів зі схемами комунікаційного забезпечення технологічного обладнання; проводити авторський та технічний нагляд за будівництвом закладів та монтажем технологічного обладнання.

  1. Основні поняття про будівництво

Будівництво - одна з найважливіших галузей матеріального виробництва та національної економіки в тлому. Призначення його полягає в тому, що разом із машинобудуванням воно забезпечує всі галузі (промисловість, сільське господарство, транспорт та зв’язок, комунальне господарство тощо) основними фондами. Будівельники збо­лять необхідні для народного господарства будівлі та споруди, а важка індустрія (машинобудування) забезпечує їх технологічним обладнанням. Промислові підприємства, цехи, ; абрики без необхідних машин не здатні створювати потрібну тля суспільства продукцію. Але для технологічного обладнання, для захисту його і працівників від несприятливих х(ов навколишнього середовища тощо необхідні пристосо­вані для цього спеціальні будівлі. Таким чином, будівництво т азом з машинобудуванням забезпечує національну економіку ~: трібними виробничими потужностями та сприяє підви­щенню добробуту суспільства.

Будівництво передбачає зведення будівель та споруд виробничої й невиробничої сфери для забезпечення населення -титлом, культурно-побутовими будівлями, спорудами кому­нального та спортивного призначення та ін. Крім створення нових основних фондів, до функцій будівництва належить також реконструкція та технічне переозброєння вже діючих основних фондів.

Будівництво як галузь матеріального виробництва включає проектно-вишукувальні та науково-дослідні, буді­вельні та монтажні організації, підприємства будіндустрії, виробництво будівельних матеріалів та транспорт. Крім цього, у сфері будівництва прямо чи побічно беруть участь різні галузі національної економіки, які забезпечують будівництво

7

металом та металоконструкціями, цементом, лісоматеріалами, будівельними машинами, засобами транспорту, паливом, енергетичними ресурсами.

У процесі створення основних фондів, що являють собою будівельну продукцію будівельних організацій, беруть участь трудові ресурси (робітники та працівники будівельних організацій), засоби праці (знаряддя праці) та предмети праці (матеріали).

Взаємодіючи між собою, основні елементи будівельного процесу створюють кінцеву будівельну продукцію в натуральному (будівлі, споруди, об’єкти) та грошовому виразі.

У будівельному процесі можна виділити три етапи:

  1. Підготовка будівництва.

  2. Саме будівництво (зведення будівель та споруд).

  3. Реалізація будівельної продукції (здача об’єктів будівництва в експлуатацію).

На першому етапі виконуються техніко-економічні дослідження (обґрунтування) доцільності будівництва об’єкта; здійснюється проектування будівлі та інженерно- технічна підготовка до будівництва.

У процесі техніко-економічних досліджень вирі­шується питання характеру майбутньої продукції, її техніко- економічні показники (собівартість, матеріалоємність, попит на неї та інше), технологія виробництва, конкурентоспро­можність. На стадії проектування розробляються архі­тектурно-планувальні та конструктивні рішення об’єкта, методи організації його зведення та технологія виконання робіт (ПОБ та ПВР), визначається кошторисна вартість будівництва та загальний обсяг капітальних вкладень.

Після цього здійснюється інженерно-технічна підго­товка до будівництва - виноситься опорна геодезична сітка, проводяться роботи з підготовки будівельного майданчика, тимчасових будівель і споруд, транспортних комунікацій.

На другому етапі, коли здійснюється саме будів­ництво, на будівельному майданчику поєднуються всі технологічні елементи будівельного процесу, у результаті функціонування яких створюється будівельна продукція. На цьому етапі формуються сукупні фактичні витрати (собівар­тість) будівельного виробництва, матеріально-майнові еле­менти будівель та споруд, їх архітектурно-будівельна виразність та якість.

На третьому етапі здійснюється введення побутових об’єктів у експлуатацію (пробний пуск, наладка обладнання, підписання відповідних актів та акта державної (робочої) комісії) і передання їх як основних фондів замовнику.

У системі будівництва учасникам інвестиційного про­цесу є організації (юридичні особи), які відповідно до вико­

8

наних функцій іменуються: інвестор, замовник, забудовник, підрядник (субпідрядник) та проектувальник.

Інвестор - суб’єкт інвестиційної діяльності, що здійснює із власних або позичених коштів фінансування будівництва об’єкта. Інвестор має юридичне право на абсолютне розпорядження результатами інвестицій. Інвестор визначає сферу капітальних вкладень (інвестицій); розробляє умови контрактів на будівництво об’єктів; приймає рішення відносно організаційних форм будівництва з метою визначення проектувальника, підрядників, постачальників шляхом об’яви торгів або особистих пропозицій; здійснює фінансово-кредитні відносини з усіма учасниками інвестиційного процесу.1 Інвестор може виступати як замовник, кредитор, покупець будівельної продукції (об’єкта будівництва), а також виконувати функції забудовника.

Для інвестування інвестор може використовувати грошові кошти, банківські депозитні вклади, акції, облігації, векселі та інші цінні папери, які мають офіційний статус на фондовому ринку; рухоме та нерухоме майно (будівлі, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності); інтелектуальні цінності, закріплені авторськими правами на винахідництво та раціоналізацію, ноу-хау; земельні ділянки та інші природні ресурси, що належать інвестору та мають визначену цінність.

Замовник - юридична або фізична особа, яка взяла на себе функції організатора та керівника будівництва об’єкта, починаючи від розробки ТЕО (техніко-економічне обгрун­тування) і закінчуючи введенням об’єкта в дію або виведенням його на проектну потужність.

Забудовник - юридична або фізична особа, що володіє правом на земельну ділянку під заставу. Він є землевласником. Замовник на відміну від забудовника тільки використовує земельну ділянку під забудову на правах оренди.

Підрядник (генеральний підрядник, субпідрядник) - будівельна фірма (організація), яка здійснює за договором підряду або контрактом будівництво об’єкта. Генеральний підрядник несе відповідальність перед замовником за будів­ництво об’єкта відповідно до умов договору, проекту, вимог будівельних норм та правил, обговореної вартості, належної якості та визначеної тривалості будівництва. Генеральний підрядник за узгодженням із замовником може залучати на умовах субпідряду до виконання спеціалізованих та складних робіт субпідрядні будівельні організації (фірми).

Проектувальник (генеральний проектувальник) - проектна або проектно-вишукувальна та науково-дослідна фірма, яка здійснює за договором або контрактом із замовником розробку проектно-кошторисної документації об’єкта будівництва.

Генеральний проектувальник для розробки спеціальних розділів проекту або проведення наукових пошуків може