Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Громадське будівництво курс лекцій.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
952.04 Кб
Скачать

Г лібина закладання фундаменту залежить від глибин* дромерзЕгіня грунтів у зимовий період (на території У країн: - 60-; 05 Внаслідок спучування можуть виникати тріщин' на стінах будівлі. У зв’язку з тим, що глинисті грунті: •• пучинистими, нри будівництві на них фундаменти закладам г- нижче глибини промерзання ґрунту.

Наступний фактор, що впливає на вибір фундаменту. - рівень ґрунтових вод. Якщо доводиться будувати в умова' коли ґрунтові води знаходяться на глибині 0,5-1,5 м з:і поверхні, фундамент дозволяється закладати на невелш-г глибину з подальшою підсипкою (обваловкою) стін цоко.т; грунтом. Гідроізоляцію фундаментів слід виконувати особ­ливо відповідально. В цьому випадку влаштування підваль­ного поверху виключене.

Конструктивне рішення будівлі - визначальний момент при обранні фундаменту. Фундамент, його тип та параметри - це компроміс між характером грунту, рівнем ґрунтових вид. вагою будівлі та вартістю. Так, для легких дерев’яних зру'- лених чи каркасних будівель можна влаштувати маловар­тісний стовпчастий фундамент, а для цегляної важкт і будівлі - стрічковий, з широкими подушками, що передають тиск на грунт.

Фундаменти - найважливіша частина конструкцій будівлі. Проектують їх професіонали архітектори, у яких -: необхідні ліцензії. Фундаменти зазначені окремим розділом архітектурно-будівельній документації на будівництво.

Цементні розчини. Склад розчину для спорудження фундаменту залежить від типу ґрунту. Для піщаних грунг.ь рекомендують розчин з цементу й піску у співвідношенні ІЛ склад для виробництва бетону - 1:3:5 (цемент, пісок, щебінь Для в'язкості також використовують цемент з вапняним аг. глиняним тістом (1:1).

Пучинисті грунти більш вимогливі до кількості в'яжу­чої речовини - рекомендований склад розчину для кладки (цемент, пісок) складає 1:3. а бетону = 1:2:4 (цемент, пісоь щебінь). Розрахунок надано для цементу марки М200, пр:г збільшенні марки на 100 кількість заповнювачів зростає ні одиницю.

  1. Фундаменти

Фундаменти - це підземні несучі конструкції, призна­чені для передання та розподілу навантажень від будівлі кь ґрунт - основу.

Фундаменти класифікуються:

г за способом спирання на ґрунт:

  • стрічкові - суцільні під стіни;

  • стовпчасті - під окремі опори, під стіни;

♦> суцільні (плитні)- масивна плита під будівлю;

  • пальові - стержні, об'єднані ростверком.

г за матеріалом:

♦> бутові;


> монолітні (рис. 4.4)

> збірні (рис. 4.5)

  • бутові Ь >500 мм;

  • бутобетонні Ьтіп >350 мм, уступи Ь = 150-250 мм, її = 300 мм;

  • бетонні з бетону класу В7,5...В30;

*** залізобетонні;

  • інші

♦І* із плит на основу із піску, щебеню + стінові блоки на розчині з перев’язкою швів, плити можуть монтувати з розривами 0,2.„0,9 м.

Рис. 4.4. Стрічкові монолітні фундаменти під колони: а - окремі стрічки: б - перехресні стрічки; в - армування стрічок фундаментів у поперечному перерізі: г - те ж у поздовжньому:

1 -ребро: 2 - полиці; З - зварні каркаси: 4 - нижні зварні сітки: 5 - верхні зварні сітки

51

Блок

фундаментний

Блок-подушка

Різні типи стрічкових фундаментів в розрізі

При улаштуванні фундаменту із готових блоків необхідно виконувати їх перев’язку

Рис. 4.6. Улаштування стрічкових фундаментів

Пісок умощують поступово шарами товщиною 15 см, які обов’язково поливають водою та трамбують кожний шар

52

> під стіни

> окремі опори

♦І* стовпчасті фундаменти об’єднують фундамент­ними балками в кутах, в місцях пересічення і приєднання стін, на ді­лянках через 2,5-3,0 м, під фундаменти влаш­товують подушки із піску, шлаку.

❖ під стовпи - із збірних плит; ♦♦♦ під колони - фундаменти стаканного типу.

Стовпчасті фундаменти (рис. 4.7) за матеріалом виго­товлення можуть бути:

  • бетонні;

  • залізобетонні (збірні та монолітні);

  • цегляні.

Для створення жорсткої стійкої конструкції по верху стовпів розташовують обв’язувальні балки (металеві або дерев’яні). Такі фундаменти не використовують на ділянках з перепадом висот: виникає небезпека їх перекидання внаслідок бічного тиску ґрунту. Для утеплення простору під підлогою, запобігання проникнення снігу, вологи та пилу між стовпами зводять з’єднуючу їх стіну. Для цього використовують цеглу, бетон чи бутову кладку товщиною 10-20 см. Ця стінка заглиблюється в ґрунт на 20-30 см. У здимистих ґрунтах під цією стінкою влаштовують піщану подушку. В стінці роблять вентиляційні отвори з кожної сторони будівлі. Взимку їх закривають.

53