Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Громадське будівництво курс лекцій.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
952.04 Кб
Скачать

піски в насиченому стані стають нездатними сприймати навантаження.

г глинисті - складаються із лускатих частинок 0,005 мм.

У сухому або маловологому стані можуть сприймати значні навантаження. При зволоженні їх несуча здатність зменшується. Ці грунти мають довготривалу усадку і здіймаються при замерзанні. Якщо глинистих часток > 30% - глина. 10...30% - суглинок. 3... 10% - супісок. При будівництві на таких грунтах необхідно застосовувати спеціальні заходи: фундаменти закладати нижче глибини промерзання ґрунту, під фундаменти необхідно прокладати піщаний прошарок та відводити з ділянки будівництва поверхневі води.

г лесові - мають пори у вигляді вертикальних трубок. При насиченні водою та під дісю ваги будівлі призводять до суттєвої усадки, що призводить до руйнування будівельних конструкцій. Як природну основу не використовують, потребують додаткових заходів (для попередження нерівномірного зволоження цих грунтів, під час будівництва не допускають проникнення у котлован дощових вод, фундаменти споруджують у найкоротші терміни, пазухи між стінками фундаментів та котлованів засипають негайно).

г насипні - створені при засипанні ярів, ставків та інших

місць.

Неоднорідні за структурою ґрунти як природну основу не використовують. Для вибору основи ґрунти на ділянці будівництва досліджують з метою визначення характеру нашарувань, товщини шарів, фізико-механічних властивостей грунтів, виду підземних вод і рівня їх стояння. Дослідження ґрунтів проводять методом буріння або шурфування. На основі досліджень складають геологічні розрізи, які дають уявлення про геологічну будову ділянки.

Якщо ґрунти мають слабку несучу здатність, тоді виконують штучне закріплення грунтів: г силікатизацію: г- трамбування (ущільнення); г- цементацію;

>- бітумізацію; г заміну грунту.

  1. Земляні роботи

Земляні роботи можуть вестися залежно від об'єму робії’ та типу фундаменту вручну чи механічним способом. Середня продуктивність праці одного землекопа - 6 м3 за день. Вартість розробки 1 м3 грунту складає від 25 грн. Особливо важливий цей спосіб під час ведення робіт, які необхідно виконати з надзвичайною точністю (наприклад, поблизу дерев).

Механічним способом грунт виймають за допомогою екскаватора або завантажувальника з ковшем (рис. 4.1). Робо­ти виконують швидко: гумус можливо зняти за 3-4 години, а котлован під будівлю (~ 400 м2) вирити за 5 машино-змін (одна зміна - вісім годин). Ґрунт краще відразу завантажувати на автотранспорт або складувати в призму (для подальшого використання). Останні 15-20 см ґрунту варто вийняти вручну, щоб збирати його основу. Адже піщані ґрунти, які вийняли з котловану, а потім засипали назад, мають меншу несучу здатність. За такого способу влаштування котловану необхідно забезпечити під’їзд техніки до місця роботи, що досить складно за наявності дерев. Організація проїздів та огородження будмайданчика виконується перед початком ведення будь-яких робіт.

Рис. 4.1. Механічний спосіб виймання ґрунту

Отримання дозволу на ведення земляних робіт перед­бачає погодження з відповідними організаціями щодо можли­вого проходження в місці запланованих земляних робіт кабелів чи інших інженерних мереж. Звичайно, що їх пошкодження може призвести до зупинення робіт, перене­сення будмайданчика і до здороження вартості робіт.

Винесення в натуру

Фундаменти несуть все навантаження від будівлі. В проекті вказуються розміри фундаменту, креслення, необхідні для його виконання, розрахунки необхідної кількості арматури та бутону. Щоб визначити місце земляних робіт для утворення котловану, достатньо винести в натуру осі будівлі (рис. 4.2). Зазвичай виносять осі несучих стін, вбиваючи на їх місце кілки або роблячи обнесення.

47

Рис. 4.2. «Посадка» будинку, що проектують, на ділянку. Розміщення осей

Визначають на місцевості.

У натуру виносять також вертикальні відмітки, тобто висоту елементів майбутньої будівлі відносно умовного нуля. Вони необхідні для відводу дощових вод з ділянки й для точного визначення вертикальних розмірів будівлі відносно місцевості. За нульовий рівень, або умовний нуль, як правило, приймають відмітку чистої підлоги (верхньої видимої поверх­ні підлоги) першого поверху. Вертикальну паніровку вико­нують за допомогою геодезичних інструментів - теодоліта або нівеліра. Крім того, використовують водяний рівень.

Виймання ґрунту

Найбільш розповсюджені в нашій місцевості глинисті, кам'янисті або піщані грунти. Це слід враховувати, обираючи метод їх виймання: вручну чи механічним способом. Якщо ;■ котловані глинистий ґрунт, а рівень грунтових вод високий слід виконати водопониження - відкачати воду на ча. закладання та твердіння бетону не менш ніж на добу.

Глинисті ґрунти важко розробляти вручну. Тому т>: завжди застосовують землерийну техніку (рис. 4.3). Важк: розробляти й каменистий грунт. Якщо каміння забага:. застосовують спеціальну насадку на екскаватор для подріб­нення та розрихлення грунту. Піщані грунти розробляють^; легко. Проте особливу увагу приділяють зміцненню стін:, котловану (траншеї). Для різних видів ґрунту допустимі к\т: відкосів мають різні значення.

Трактор-бульдозер використовують для зняття шару грунту і перемі­щення його в місце, передбачене планом вертикального планування Рослинний шар грунту в місці проїзду можна зняли і використати в подальшому. Знятий шар можна висипати на його постійне місце зразу після завершення робіт

*

.-ЧДсЗГ

у

.. .... ^:к<' '

Шари грунту можна розпізнати за Під час земляних робіт можна Ґрунт краще складати у призми, кольором. Верхній рослинний шар провести повну або часткову висотою не більше одного метра більш темний заміну грунту

Рис. 4.3. Виймання та переміщення грунту

Фундаменти у малоповерховому будівництві можуть бути стовпчасті, стрічкові, хвойні та плитні. На вибір типу та параметрів фундаменту впливає багато параметрів, серед них - конструкція ти вага будівлі, вид ґрунту. глибина промерзання, рівень ґрунтових вод. рельєф поверхні.

ІЦо впливає на конструкцію фундаменту?

Перш ніж приймати рішення щодо типу й глибини фундаменту виконують геодезичну зйомку - для правильного відведення поверхневих вод та інженерно-геологічних вишу­кувань, щоб визначити несучі властивості ґрунту.

На ділянці в 10 соток достатньо буде виконати 4-5 сверд­ловин. Дві-три з них - у межах майбутньої будівлі.

Конструкція фундаменту значною мірою залежить від несучої спроможності ґрунтів. Ґрунти можуть бути природні й штучні. До природних відносять всі категорії ґрунтів зі структурою, яка сформулювалася під дією природних процесів. Усі насипні ґрунти, а також ґрунти, які технологічно закріплялися, вважаються штучними. До них належать, наприклад, так звані гідронамив та подушки. Штучні основи влаштовують при спорудженні будівель на слабких ґрунтах.

49