Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5. Кругооборот і оборот індивідуального капітал...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
94.72 Кб
Скачать

3 Питання.

Час обороту капіталу – це період, що продовжується з моменту авансування капіталу в грошовій формі і до моменту його повернення в тієї ж формі, але вже збільшеним на величину додаткової вартості.

Час обороту капіталу складається з 2-х частин: 1) час виробництва – час, коли капітал знаходиться у сфері виробництва у формі продуктивного капіталу; 2) час обігу – період, коли капітал знаходиться в сфері обігу і виступає у формах грошового та товарного капіталів.

Час виробництва складається з таких елементів:

  1. робочий період – час, протягом якого предмети праці безпосередньо переробляються живим трудом. Тільки в цей час відбувається самозростання вартості.

  2. Час впливу сил природи: шумування, скисання. В цей час не створюється ніякої вартості.

  3. Час, протягом якого частина засобів виробництва лежить на складах у вигляді запасів, що необхідні для того, щоб забезпечити безперервність процесу виробництва.

Капіталіст намагається скоротити час виробництва – впроваджує новинки техніки, технології, організації виробництва, використання каталізаторів, нових сортів рослин та порід тварин.

Час обороту складається із часу купівлі (Г – Т Р.с.) та часу продажу (Т' – Г').

З.в.

Час купівлі звичайно складає невелику частину часу обігу. Найбільш складний період – час реалізації, тому що тільки ринок в умовах стихійного капіталістичного виробництва показує, в якій мірі обсяг і структура виробництва відповідають обсягу і структурі суспільних потреб.

Час обігу тим менше, чим скоріше відбувається транспортування товарів від виробників до споживачів, чим менше товари зберігаються на складі і чим скоріше їх вдається продати. Скороченню часу обігу сприяють: відповідність якостей товару потребам споживачів та вдала його реклама, раціоналізація перевезень, удосконалення транспортних засобів та способів навантаження та розвантаження.

Одиниця вимірювання часу обігу капіталу – 1 рік (природній базис – найважливіші продукти землеробства виробляються 1 раз на рік).

Число оборотів даного капіталу визначається формулою:

n = O

о

де n – число оборотів, О – рік, о – час 1 обороту капіталу. Показник характеризує швидкість обороту капіталу.

Слід розрізнювати загальний і реальний обороти капіталу.

Загальний оборот капіталу передбачає повернення всієї суми спочатку авансованого капіталу – це оборот капіталу по вартості. Хоча основний капітал повертається у грошовій формі через декілька років, але оборотний капітал, як правило, протягом року робить декілька оборотів, тому капітал може протягом року отримати капітальну вартість, що дорівнює або навіть перевищує авансовану вартість.

Реальний оборот капіталу – повернення, відшкодування («возмещение» – рос.) складових частин капіталу по вартості та в натуральній формі. Це потребує більшого часу, що визначається часом відтворення основного капіталу.

4 Питання.

Кажучи про оборот змінного капіталу, треба пам’ятати що змінний капітал не переноситься на товар, а знову створюється вартість, що еквівалентна вартості авансованої на купівлю робочої сили. На стадії обігу реалізується не авансований змінний капітал, а знову створена вартість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]