Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС_Тема_4.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Частка доходів місцевих бюджетів та державного бюджету у зведеному бюджеті України*

Доходи(млрд. грн.)

2008

2009

2010

Державний бюджет

161,6

224

217,6

Місцеві бюджети

58,3

73,9

71

Зведений бюджет

219,9

297,9

288,6

Частка доходів місцевих бюджетів у зведеному

26,51

24,81

24,60

Частка доходів державного бюджету у зведеному

73,49

75,19

75,40

*Складено автором на основі джерел 6, 9

Бюджет являє собою план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Місцевими бюджетами визнаються бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування.

Бюджетами місцевого самоврядування визнаються бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об’єднань.

Сукупність показників бюджетів, що використовуються для аналізу і прогнозування економічного і соціального розвитку держави, є зведеним бюджетом. Він включає показники Державного бюджету України, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим та зведених бюджетів областей та міст Києва і Севастополя.

Сучасна модель бюджетної системи формує простір для маніпулювання фінансовими потоками, внаслідок чого бюджетні ресурси часто використовують не за призначенням, неефективно, а на окремих щаблях бюджетної системи формуються дисбаланси. Інтегрованим показником проблем глибини дисбалансів сектору публічних фінансів є сукупний дефіцит,

Розглянемо структуру бюджетної системи України на рис. 4. 1.

Рис. 4. 1. Структура бюджетної системи України3

Бюджетна система Португалії складається з таких ланок: державний бюджет; місцеві бюджети; спеціальні фонди. У Португалії на відміну України немає єдності бюджетної системи. Кожен бюджет формально відособлений.

Державний бюджет Португалії є основою фінансової системи. На його частку припадає половина всіх фінансових ресурсів держави. В цілому державний бюджет не затверджується законодавчою владою, а щорічно складається як допоміжний документ, який механічно об’єднує загальний бюджет, багаточисленні спеціальні рахунки казначейства і приєднані бюджети.

Доходи і витрати державного бюджету діляться на дві частини:

- операції кінцевого характеру (безповоротне фінансування), тобто звичайні поточні витрати;

- операції тимчасового характеру (кредитні операції).

Доходи державного бюджету Португалії формуються за рахунок податків, коштів державних підприємств, позик та інших надходжень.

У порівнянні з бюджетом Португалії бюджету нашої держави необхідно відмітити, що у фінансовій системі України державний бюджет займає центральне місце, він є найбільшим централізованим фондом грошових коштів. Поряд із фінансами, державний бюджет є самостійною економічною категорією і втілює фінансові відносини, що виникають при утворенні централізованого фонду грошових ресурсів країни та його використанням на загальнодержавні потреби.

Витрати бюджету Португалії класифікуються, з одного боку за міністерствами і відомствами, а з другого – за функціональним принципом: на поточні і капітальні затрати.

Бюджетний рік у Португалії збігається з календарним. Серйозною проблемою для Португалії є бюджетний дефіцит. Європейський Пакт «Про стабільність» зобов’язав усі країни ЄС підтримувати дефіцит бюджету на рівні не більш 3 % від ВВП. Порушення пакту загрожує санкціями, у тому числі значними штрафами.

Бюджетна система Португалії також є централізованою. В цьому можни переконатися дослідивши частку доходів і видатків місцевих бюджетів у консолідованому.

Таблиця 4. 2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]